שתף קטע נבחר

הכנסת החליטה: חוזרים לשיטת הבחירות הקודמת

אחרי יום סוער ומאבק צמוד הצביעה הכנסת, ברוב גדול, בעד ביטול הבחירה הישירה וחזרה לשיטת הבחירות הישנה. בבחירות הבאות נצביע בפתק אחד. השר שמעון פרס: "ברוך שפטרנו"

מאבק צמוד וסוער התנהל במשך כל יום אתמול (ד') על ההצבעה על שינוי שיטת הבחירות - וחזרה לשיטה הישנה, שמבטלת את הבחירה הישירה לראשות הממשלה. ובסופו של דבר עבר החוק ברוב של 72 בעד, 37 נגד ושלושה נמנעים. לפיכך - הבחירות הבאות צפויות להיערך בשיטה הישנה - בפתק אחד.
ההצלחה בגיוס הרוב להעברת החוק התאפשרה הודות לדיל בין העבודה לגשר. העבודה הסכימה לתת לגשר להתפצל מ"ישראל אחת", ובתמורה הצביעה גשר בעד שינוי שיטת הבחירות. גם חברי הכנסת ליצמן ופרוש מיהדות התורה הצביעו בעד שינוי השיטה, בניגוד לעמדתם קודם לכן. אהוד ברק, שהתנגד לשינוי, לא הגיע למליאה. חיים רמון הפר את המשמעת הסיעתית של העבודה והצביע נגד שינוי השיטה.

תגובות מנוגדות בש"ס

יו"ר ש"ס אלי ישי אמר בתגובה: "זו מכה קשה לש"ס. התננו עם אריק שרון את אי ביטול החוק גם לפני שתמכנו בו בבחירות וגם במהלך המשא ומתן הקואליציוני". ישי הוסיף: "לא יכולנו לעשות לשרון "ברוגז" כי הוא היה סוגר דיל עם המפד"ל, ישראל בעליה וישראל אחת".
בכירים אחרים בש"ס דחו את הטענות לפיהן ביטול חוק הבחירה הישירה פוגע בתנועה. "יהיו לנו 12 מנדטים", אמר ח"כ שלמה בניזרי, "אבל כוח המיקוח שלנו יגדל הרבה יותר. מי שרצה לחזק את ראש הממשלה בחוק החדש - הפך אותו לחלש יותר, לאפס כמעט". דובר ש"ס, יצחק סודרי, אמר כי "בהצבעה הזו נקבע כי אלי ישי הוא זה שיחליט בבחירות הבאות מי יהיה ראש הממשלה".
השר שמעון פרס בירך על ההחלטה: "אני חושב שהחוק הזה הביא נזק אדיר לדמוקרטיה הישראלית, לכנסת, למפלגות, וברוך שפטרנו".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחרי ההצבעה. החוק עבר ברוב גדול
מומלצים