דוד (דדי) ברנע, ראש המוסד הבא, ייכנס לתפקידו בעוד כשבוע. חבריו מציגים אותו כ"ישר דרך", איש עתיר זכויות ורב ניסיון. הוא נחשב בן טיפוחיו של ראש המוסד היוצא יוסי כהן, שאף המליץ עליו בפני ראש הממשלה בנימין נתניהו.

ברנע (56) התחיל את דרכו במוסד ב-1996 בקורס קציני איסוף ושובץ באגף מבצעי. הוא שובץ באגף צומת, שם עבד יחד עם כהן ומילא שורה של תפקידים, עד שמונה לראש האגף. לברנע ניסיון מבצעי עשיר והוא מילא תפקידים גם באגפים נוספים והיה מפקד יחידות מבצעיות בארץ ובחו"ל. בין השנים 2019-2013, כאשר פיקד על צומת, הוענקו לאגף בראשותו ארבעה פרסי ביטחון ישראל.
"יש שמחה גדולה במוסד מהמינוי של דדי", אמרו חבריו של ברנע. "זה יום חג, מינו אדם מבפנים. זה יאפשר גם חפיפה מסודרת הרבה זמן מראש, ממש מנהל תקין שלא מוכר במקומותינו". חבריו הוסיפו כי "דדי הוא קילר אמיתי, אחד שעומד מאחורי המילה שלו, בלי ליקוקים ודיבורים מיותרים. לא תחמן, ישר דרך, מחוספס מצד אחד אבל 'מענטש' מצד שני".
5 צפייה בגלריה
ראש הממשלה נתניהו הודיע בטקס על מינויו הקבוע של דוד (דדי) ברנע לראש המוסד הבא
ראש הממשלה נתניהו הודיע בטקס על מינויו הקבוע של דוד (דדי) ברנע לראש המוסד הבא
"עומד מאחורי המילה שלו". ברנע (משמאל) עם נתניהו וכהן
(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
ברנע גדל בבית ציוני. אביו ברח עם משפחתו מגרמניה הנאצית עם עליית היטלר לשלטון ועלה לארץ בגיל שלוש. אבא שלו בוגר ישיבת הפועל המזרחי בבני ברק. בגיל 16 התגייס אביו לפלמ"ח ונלחם עם הגדוד השלישי של הארגון בקרבות נבי יושע וכיבוש צמח וצפת. אמו, נעמי, נולדה על אוניית המעפילים "פטריאה" והייתה אשת חינוך, מורה ומנהלת בית ספר.
ברנע נולד באשקלון וגדל בראשון לציון. בגיל 15 הצטרף לפנימייה הצבאית תל אביב שליד הגמנסיה הרצליה מתוך רצון לפתח יכולות פיקוד ומנהיגות בצבא. כבר אז החליט שהוא רוצה להיות מפקד ולכן החליט לעזוב את הבית לפנימייה.
5 צפייה בגלריה
דוד ברנע בתקופתו בסיירת מטכ"ל
דוד ברנע בתקופתו בסיירת מטכ"ל
בלט מהרגע הראשון. ברנע בתקופתו בסיירת מטכ"ל
(באדיבות רועי שרון)
5 צפייה בגלריה
דוד ברנע בתקופתו בסיירת מטכ"ל
דוד ברנע בתקופתו בסיירת מטכ"ל
ברנע בשירות הצבאי
(באדיבות רועי שרון)
ב-1983 התגייס ברנע לצה"ל ושירת כלוחם ומפקד בסיירת מטכ"ל. חבריו סיפרו שהתבלט כלוחם נועז, חדור מטרה, רציני מאוד ובעל דרישות גבוהות מחברי הצוות ביחידה ומעצמו. כאשר כל הצוות שלו השתחרר מהצבא, ברנע דחה את השחרור שלו בשנה כדי להשלים פעילות מבצעית רגישה בעלת משמעות אסטרטגית למדינת ישראל שבה היה מעורב. בין השנים 1992-1989 יצא לניו יורק ללימודי מנהל עסקים ב"ניו יורק אינסטיטוט אוף טכנולוג'י" ומיד לאחר מכן המשיך לתואר שני במנהל עסקים עם התמחות במימון באוניברסיטת PACE בניו יורק. הוא סיים את לימודיו כמצטיין דיקן.
ברנע נשוי ואב לארבעה. הוא דובר עברית, אנגלית, ערבית ושפות נוספות. מאמצע שנות ה-90 שימש כלכלן במחלקה המסחרית בבנק מרכזי להשקעות בישראל וכאנליסט ומנהל עסקי בכיר בחברת כלל מנפיקים. הוא נחשב כוכב עולה בתחום הכלכלי. בעבודתו קידם עסקאות משמעותיות, מיזוגים ורכישות והתבלט ביכולות עסקיות פיננסיות וניהול משא ומתן.
5 צפייה בגלריה
דוד (דדי) ברנע ראש המוסד הבא
דוד (דדי) ברנע ראש המוסד הבא
ברנע. "הדרגות לא משחקות אצלו, הוא מתייחס לכולם בכבוד"
על רקע הידרדרות המצב הביטחוני בישראל, הפיגועים הגדולים בשנות ה-90 ורצח ראש הממשלה יצחק רבין, החליט ברנע שאינו יכול לעמוד מנגד ולהמשיך כרגיל בשגרת העסקים. הוא החליט לשנות את מתווה חייו ולהצטרף לגוף ביטחוני משמעותי ובחר במוסד.
שם החל את דרכו עד ראש הארגון. ב-1997 השלים ברנע בהצלחה קורס מבצעי קציני איסוף. הוא בלט כבר בשלב הזה כאיש מקצוע מעולה ובעל יכולות הפעלה מרשימות. בסוף שנות ה-90 יצא לשליחות בחו"ל ופעל לצידו של יוסי כהן שכיהן אז כראש השלוחה באותה מדינה. בפעילותם המשותפת קידמו והוציאו לפועל מבצעים נועזים ויצירתיים במדינה הזרה וב-2003 אף קיבלו את פרס ביטחון ישראל על מבצע ייחודי מסוגו.
5 צפייה בגלריה
דגן. ברנע היה בן טיפוחיו
דגן. ברנע היה בן טיפוחיו
דגן. ברנע היה בן טיפוחיו
(צילום: דנה קופל )
בהמשך יצא ברנע לשליחות נוספת, הפעם כראש שלוחה באותה מדינה. המבצעים שלו דרשו אישור מיוחד של ראש המוסד מאיר דגן בשל המורכבות שלהם. מדובר במבצעים מרשימים שעד היום נחשבים נכסים נדירים לביטחונה של מדינת ישראל. ברנע נחשב באותה התקופה לבן טיפוחיו של דגן ובהמשך גם של כהן. ב-2007 חזר לארץ וקודם על ידי דגן לשני תפקידי רח"ט מבצעיים שונים בארגון. הוא המשיך לטפס בסולם הדרגות עד לתפקיד סגן ראש צומת – כסגנו של כהן.
תמיר פרדו שכיהן באותן שנים כראש המוסד המשיך לטפח את יכולותיו הפיקודיות של ברנע ובצעד לא שגרתי מינה אותו לסגן ראש אגף לוחמים. ברנע פרח באגף הזה ושאב לא מעט רעיונות אשר שימשו אותו מאוחר יותר כאשר מונה על ידי פרדו לראש אגף צומת. ב-2013, עם כניסתו לתפקיד ראש אגף צומת, הוא הוביל שינויים ארגוניים מהותיים – כולל שינויים בתורות הלחימה והמבצעים של המוסד, והפגין יכולות בין-אישיות וניהוליות גבוהות לצד יכולות מבצעיות מרשימות. בתוך תקופה קצרה הצעיד ברנע את האגף למחוזות חדשים ופורצי דרך, קצר הצלחות מבצעיות רבות בזו אחר זו ובראשותו הוענקו לאגף ארבעה פרסי ביטחון ישראל נוספים.
ב-2019 מונה ברנע לסגן ראש המוסד וראש מנהלת המבצעים של הארגון. באותה התקופה פעל כתף אל כתף עם כהן והם הוציאו לפועל שורה של מבצעים ייחודיים כגון גניבת ארכיון הגרעין של איראן בטהרן, שהביאו את המוסד לשיאים היסטוריים חסרי תקדים.
חבריו של ברנע סיפרו שיש לו חוש הומור מפותח, הוא חבר מאוד טוב, אוהב אנשים ואנשים מאוד מכבדים אותו. כאשר בחרו בו לראש המוסד הוא זכה לקונצנזוס מקיר לקיר. ברנע גם אתלט ואצן חובב למרחקים ארוכים. "הוא אדם מאוד צנוע ומדבר בגובה העיניים", סיפר מכר של ברנע. "יש אצלו דלת פתוחה מאחרון העובדים ועד לעובד הבכיר ביותר. הדרגות לא משחקות אצלו, הוא מתייחס לכולם בכבוד".