המשורר והפזמונאי יורם טהרלב הלך לעולמו בגיל 83, הוא נפטר בביתו אחרי מחלה קשה. ארונו יוצב מחר (שישי) בשעה עשר בבוקר באולם מסקין בתיאטרון הלאומי הבימה, והקהל יוכל לעבור על פניו. הלווייתו תתקיים מחר בבית העלמין בקיבוץ יגור שלמרגלות הכרמל, בשעות הצהריים. טהרלב הותיר אחריו ארבעה ילדים: דניאל, מיכל, רוני ואראלה, תשעה נכדים ושני נינים.
2 צפייה בגלריה
יורם טהרלב
יורם טהרלב
יורם טהרלב
(צילום: דניאל טהרלב)
טהרלב היה סופר, מתרגם, מחזאי ואחד מהיוצרים החשובים של התרבות הישראלית. הוא כתב קרוב לאלף שירים ופזמונים, בהם שירי להקות צבאיות כמו "גבעת התחמושת", "עוד לא תמו כל פלאייך", "קום והתהלך בארץ", "הייה לי חבר היה לי אח" , "ישנן בנות" וגם "ההר הירוק"; קלאסיקות פופ ורוק כמו "הבלדה על יואל משה סולומון" שביצע אריק איינשטיין, "אינך יכולה" של החלונות הגבוהים, "יעלה ויבוא" ששר גידי גוב או "חשמל זורם בכפות ידיך" של רותי נבון. מיטב אמני ישראל ביצעו את שיריו: יהורם גאון, חוה אלברשטיין, הפרברים, ירדנה ארזי, מתי כספי, אילנית, הדודאים ורבים אחרים. טהרלב נהג לכתוב טור קבוע ל-ynet - "הפרשה, על פי טהרלב" - על פרשת השבוע, שבהמשך התפרסם כספר.
טהרלב נולד בישראל בקיבוץ יגור ב-1938. הוא שירת בצבא ככתב העיתון "במחנה גדנ"ע" וב-1964 חיבר את שירו הראשון "את, אני והרוח" שהלחין נחום הימן. זו הייתה יריית הפתיחה לקריירה ענפה ויוצאת דופן בהיקפה. "עד אז לא חשבתי שאני מוכשר להיכנס לתחום", אמר בריאיון ל"ידיעות אחרונות". "גם לא היה לי קשרים עם אף אחד. כתבתי למסיבות של הקיבוץ והכיתה ופרסמתי בעיתונים וב'דבר לילדים'. ואז כתבתי את השיר ושמתי אותו בכיס. נורית (זרחי, אשתו הראשונה) הייתה צריכה לזרוק את הבגדים לכביסה ומצאה את השיר, ואמרה לי - 'תשמע, זה שיר נחמד. תשלח אותו להלחנה'. שלחתי אותו לאדם היחידי שידעתי את כתובתו, נחצ'ה היימן, ואחרי זמן קצר יחסית פתאום השיר התחיל להתנגן ברדיו".
מרגע זה כתב טהרלב ללא הפסק, מאות פזמונים. את שיריו שלא יועדו להלחנה איגד בספרים "משק יגור טיוטה", "הנשיקה הראשונה", "שיישאר בינינו", "והנשיקה השנייה". לצד כתיבת הפזמונים והשירים, טהרלב כתב גם ספרי ילדים רבים, ספרי עיון על שירים, תרבות ועיון; ושימש כעורך בהוצאת משרד הביטחון במשך שנים. החל משנות ה-80 טהרלב גם עלה על הבמות והגיש לקהל מופעי זמר והומור בליווי אמנים שונים.
2 צפייה בגלריה
יורם טהרלב
יורם טהרלב
יורם טהרלב
(צילום: דנה קופל)
ב-1996 זכה טהרלב בפרס אקו"ם על יצירתו וב-2006 זכה בפרס תמו"ז. הוא קיבל אותות הוקרה וכן פרסים ממשרד החינוך והתרבות. בעבר נמתחה ביקורת על כך שפרס ישראל לא הוענק לו, למרות שורה ארוכה של ממליצים. על כך הוא הגיב בזהירות: "פרופסור לכימיה שמקבל את פרס ישראל נגאל מאלמוניותו, פתאום הציבור מכיר את שמו. זה לא חל עליי. פרס ישראל לא יתרום דבר לחשיפת היצירה שלי".
בריאיון לסמדר שיר לפני כארבע שנים, הוא נשאל על המוות וענה: "המוות לא מפחיד, רק הייסורים וחוסר האונים. אני מרשה לעצמי להתנבא שבלוויה שלי ישירו את 'ההר הירוק כל ימות השנה' וזה בסדר, מבחינתי. ההר הירוק תמיד יהיה נוף ילדותי".
ראש הממשלה, נפתלי בנט, ספד לו: "יורם טהרלב, האיש ששיריו שזרו בליבנו את אהבת הארץ, וסיפרו על אנשיה, פלאיה ומלחמותינו למענה, הלך מאיתנו הבוקר. 'קום והתהלך בארץ', 'עוד לא תמו כל פלאייך', 'גבעת התחמושת' ויצירות רבות נוספות פרי עטו. הפכו לנכסי צאן ברזל, פסקול של מדינה. שיריו ליוו את המדינה לאורך שנים - בעצב ובשמחות, בימי מלחמה ושלום. יורם הלך לעולמו, אך יצירתו תישאר איתנו לעד".
שר התרבות והספורט, חילי טרופר, כתב: "הצטערתי לשמוע על לכתו של יורם טהרלב זכרו לברכה, משורר ופזמונאי שהשפיע עמוקות על התרבות הישראלית לאורך שנים. טהרלב היה מהמשוררים הבולטים והמובילים שידעה ישראל ויצירותיו הן מאבני היסוד של התרבות הישראלית. יצירותיו שיש בהן ביטוי לשורשים יהודיים עמוקים, לחיבור חזק לארץ ולמרכיבי הזהות הישראליים לצד שנינות והומור, מוכרות בכל בית ונטועות עמוק בליבם של המוני ישראלים... אני מבקש להשתתף בצער המשפחה ושולח תנחומים למשפחתו ולחבריו הרבים. יהי זכרו ברוך".
מופע הצדעה לטהרלב אמור היה להיערך ב-14 בינואר בתיאטרון הבימה לרגל יום הולדתו ה-84 בהשתתפות מיטב האמנים וכן מקהלת הגבעטרון בהרכב מלא. בטקס היה עתיד לקבל אות גיבור תרבות על פועלו התרבותי ותרומתו לפס הקול של מדינת ישראל. בשבוע שעבר יצא לאור החלק השני מתוך פרויקט מיוחד בשם "יעלה ויבוא" המצדיע לשיריו של טהרלב. רבים מאמני ישראל הצטרפו לפרויקט בהם יהורם גאון, שלומי שבת, רוני אלטר, מוש בן ארי, יובל דיין, שירי מימון ורבים אחרים וביצעו את מיטב שיריו.