שתף קטע נבחר

פיקניק בהרים וטיול לקינוח

בפארקים הענקיים והמסודרים ליד ירושלים יש עשרות מקומות שהיוו נקודות מפתח במאבק על פריצת הדרך לבירה. מסלולים מיוחדים ל"יום הניפנוף"

דרך בורמה דרך הג'יפים ושלוחת משלטים רכס נס הרים 

קשה לדעת באיזה שלב בדיוק הפך יום העצמאות ל"יום הנפנוף" אבל על העובדות כבר אין מחלוקת - רוב הישראלים מציינים את עצמאותם בבליסת כמויות מסחריות של שיפודים על האש. הבורגנים העצלים עושים זאת בחצר הבית וקוראים לזה "בר-בי-קיו", בעלי הניידות המוגבלת משתלטים על אי התנועה הקרוב, המהדרין "יוצאים לטבע" לפיקניק עם חברים.
כיוון שכל עם ישראל יוצא באותו כיוון, בעלי הניסיון שולחים מבעוד יום חיל חלוץ כדי שיתפוס את "הגבעה שלהם". כיוון שחלק ניכר מתושבי השפלה תופסים את המשלטים שלהם על גדות הדרך לירושלים (ויש לכך סיבות טובות: דרכי הגישה קלות, הקרן הקיימת הכשירה אינסוף חניונים נוחים, האורנים נותנים צל משובח), אפשר לשלב את הפיקניק עם שיעור קצר במורשת קרב.
בפארקים הענקיים והמסודרים בדרכים בואכה ירושלים, יש עשרות מקומות שהיוו נקודות מפתח במאבק על פריצת הדרך לבירה. בחלק מהם ישנם גם שלטי הסבר מפורטים על מהלך הקרבות באזור, ככה שאפשר באותה נשימה להעריך גם את איכות הבשר הנצלה על האש, וגם את העצמאות שאפשרה את הכנתו דווקא כאן.
הנה שני מסלולים עיקריים לטיול באזור. אפשר לעשות אותם בלי להזיע, ברכב משפחתי רגיל, וכמעט בכל נקודה לאורך המסלול אפשר לעצור, להתמקם בחניון מסודר, או סתם בצל האורנים הרבים ולפרוק את הפיתות, החמוצים והמנגל. מובטח לכם שתחזרו הביתה שבעים, מרוצים, ושותפים לפריצת הדרך לירושלים.

דרך בורמה

בשלהי מלחמת העולם השניה סללו הבריטים דרך עפר מבורמה לסין, שעקפה את הדרך הראשית שהיתה בידי אויביהם, היפנים. זו הייתה ההשראה לדרך שנסללה תוך כדי קרבות מלחמת העצמאות, כדי לפרוץ את המצור שהוטל אז על ירושלים: המשלטים הירדנים באזור לטרון, ותחנת הביקורת הבריטית בשער הגיא, מנעו העברת נשק ואספקה לעיר הנצורה.

חיילים של חטיבת הראל, ששהו במוצב "המסרק" ליד בית מאיר, גילו, כמעט באקראי, את האפשרות לעבור אל ההר בדרך עוקפת. במבצע המוני, שכלל גם חפירה בידיים, הכשירו תוך זמן קצר את הדרך הזו, אף כי בחלקים היותר קשים לאורכה נשאו את הציוד הכבד פשוט על הגב, או בעזרת חמורים.

בשנים האחרונות שופצה הדרך ההיסטורית, פותחו חניונים לאורכה, הוצבו שלטי הסבר על מהלך הקרבות סביבה, והיא הפכה מסלול טיול אידיאלי, נוח, מרתק וחוויתי. לכל אורך הדרך יש מספיק מקומות ראויים ל"פיקניק יום העצמאות" עם שולחנות, נקודות מים ואפילו מתקני שעשועים.

איך מגיעים ממחלף שער הגיא

דרך אחת היא ממחלף שער הגיא. אחרי שמגיעים אליו (כביש מס. 1 ), פונים ימינה לכיוון בית שמש (כביש 38) ושוב ימינה (כביש 44 ). על הכביש הזה, מעט אחרי קיבוץ הראל, יש שלט הפניה כתום ימינה שכתוב עליו במפורש: "דרך בורמה". אורך המסלול בנסיעה הוא כעשרה קילומטרים. הוא עובר ליד מצפה הראל - שם יש מפת תבליט גדולה שמאפשרת לעקוב אחרי כל המסלול – ואחר כך דרך ה"סרפנטינות" (עיקולים חדים בשביל, שהקשו מאוד בשעתו על המעבר בדרך) ודרך ה"שפאלות" (לוחות מתכת שהניחו הסוללים בחול הטובעני כדי שכלי רכב יוכלו לעבור עליהם מבלי לשקוע). לוחות הסבר ופסלי מתכת שמתארים את שהתחולל בה הופכים את המסלול לסיפור מרתק.

איך מגיעים דרך נווה שלום

דרך אחרת להתחבר עם "דרך בורמה" היא מהישוב נווה שלום: במחלף לטרון יורדים ימינה (לכביש מספר 3), עוברים על פני המנזר ופונים שמאלה בכניסה לישוב נווה-שלום. הכביש עוקף את הישוב ועובר ליד מצפה לטרון, שמעל מגרש הכדורסל המקומי (כדאי לעצור לתצפית יפה על כל עמק איילון, יש שם הסבר מפורט על המשלטים והקרבות שנערכו על משלטי הלגיון בלטרון). משם יש שילוט ברור להמשך הדרך.

דרך בורמה משולטת היטב בשלטי עץ של הקק"ל, אפילו אין צורך במפה. היא מסתיימת כקילומטר מערבה לצומת שער הגיא, על כביש 38.

באמצע הדרך: תצפית יצחק רבין

גם מי שעושה את המסלול על "דרך בורמה" וגם מי שעושה את הדרך ל"שלוחת משלטים" (שנציע עוד מעט), ייהנה מאוד אם יעלה לתצפית יפה ממש בסמוך למחלף שער הגיא. יורדים מהמחלף לכיוון בית שמש ופונים ימינה בדרך עפר המסתעפת מהשביל, עוד לפני תחנת הדלק של מסילת ציון. השביל עולה לגבעה שצופה על המחלף, על לטרון שממול, רואים מהגבעה כמעט את כל הדרך העולה לירושלים.

זהו אתר הנצחה לגדוד החמישי של חטיבת הראל, ולראש הממשלה המנוח יצחק רבין. כדאי לעצור, במקום מחולקים חינם דפי מסלול של הקק"ל על כל האזור.

חזור למעלה
דרך הג'יפים ושלוחת משלטים

ממש מול גבעת התצפית לזכר יצחק רבין ישנו חניון גדול ביער ולידו אנדרטה לחללי המח"ל (מתנדבי חוץ לארץ, שנפלו במהלך מלחמת העצמאות). קרוב לוודאי שהחניון הפופולארי הזה יהיה מלא כשתגיעו שם, אבל הוא מהווה נקודת התחלה למסלול קצר בין המשלטים השולטים על הדרך לירושלים.

לציר העיקרי קוראים "דרך הג'יפים" משום שבעבר היתה זו דרך חתחתים, שרק כלי רכב בעלי הנעה קדמית יכלו לעברה. כיום גם סובארו פשוט לועס אותה בקלות.

הדרך מסומנת באדום, אורכה כארבעה קילומטרים והיא היוותה את המשכה של דרך בורמה.

לאחר כקילומטר וחצי מתפצלת מהדרך ימינה דרך עפר נוספת, לכיוון המשלטים 16 ו-21. כדאי לפנות. בכל אחד מהמשלטים הללו, שעברו במשך ימי לחימה עקובים מדם, מידיים ישראליות לידיים ירדניות ולהפך, הסבר על הקרבות שהיו שם, לוחות הנצחה ואפשרות למסלול סיור מקומי קטן. הנוף יפהפה, החניונים מסודרים, יש צל ומראה יפה של הדרך העולה לירושלים ושל השפלה שממערב.

אפשר להגיע לדרך זו גם מכיוון אחר: לעלות משער הגיא, על כביש מס. 1 לצומת שואבה, שם לפנות ימינה על הכביש ההולך לכיוון המושבים שורש ובית-מאיר. לאחר כשלושה קילומטרים של נסיעה תראו מימינכם לוח גדול של "שביל ישראל" המציין, כי כאן "שמורת המסרק".

משם אפשר לרדת למשלטים (יש במקום מפה מפורטת, ברורה ופשוטה), או לפקנק בשמורת המסרק עצמה (שמה ניתן לה על שום מראה העצים שעל הגבעה, שמי שהביט בהם ממרחק, נראו לו כשיני מסרק). בצד הדרך, כחלק מפארק רבין, יש אתר גדול ובו הסברים על כל מה שהתחולל באזור במסגרת "מבצע מכבי" לשחרור הדרך לירושלים. בסמוך לכביש ישנו חניון גדול, כולל מגרשי משחקים, של הקק"ל (חניון שורש) וגם הוא אידיאלי למנגל של יום העצמאות.

חזור למעלה
רכס נס הרים

אזור נוסף למנגל משובח עתיר חניונים וצל הוא הרכס הבא: מבית שמש לכיוון נס הרים ובר-גיורא.

איך מגיעים: ממשיכים משער הגיא לכיוון בית שמש (על כביש 38) וברמזור, אחרי חציית מסילת הברזל ולפני תחנת משטרת בית-שמש, פונים שמאלה (כביש 3855). לאחר שעוברים על פני אזור התעשיה האפור של בית שמש, מגיעים למסעף דרכים, פונים שמאלה (כביש 3866), מכאן ואילך עולה דרך יפה ומתפתלת, שעשרות חניונים פזורים משני צדדיה. בחלקם יש הסברים על קרבות שהתחוללו באזור במסגרת "מבצע הר" וברובם מתקני פיקניק, מתקני שעשועים וברזיות. כל מה שצריך לחג מנגל מוצלח.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום דובי זכאי
אתר הנצחה בדרך לירושלים. לוחות הסבר ופסלי מתכת הופכים את המסלול לסיפור מרתק
צילום דובי זכאי
נווה שלום. בעלי הניסיון שולחים מבעוד יום חיל חלוץ כדי שיתפוס את "הגבעה שלהם"
צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
מנזר השתקנים. המשלטים הירדנים באזור לטרון מנעו העברת נשק ואספקה לעיר הנצורה
צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
צילום דובי זכאי
דרך המשלטים. ימי לחימה עקובים מדם, מידיים ישראליות לידיים ירדניות ולהפך
צילום דובי זכאי
מומלצים