שתף קטע נבחר

ריהוט גן: לא בנויים למזג האוויר הישראלי

רהיטי גן רבים שנמכרים בארץ אינם מתאימים לתנאי האקלים. צרכנים שאינם בקיאים עלולים לשלם אלפי שקלים ולגלות שהכסאות מתקלפים והשולחנות מצהיבים בשמש. איך בוחרים וכמה זה עולה

החילופים הקיצוניים בין הגשמים והקור לבין הקיץ הישראלי מהווים בעיה רצינית לרהיטי הגן. למרות זאת, בשוק נמכרים סוגים רבים של רהיטי גן שאינם מתאימים לאקלים שלנו. כך, למשל, רהיטי הראטן האמיתי (חומר ממשפחת עץ הבמבוק), שמצהיב ומאבד את צבעו בשמש, וכן מתנפח ונסדק בלחות הקשה, או רהיטי עץ האורן, שמתאימים אולי לקור הסקנדינבי או לחדר הילדים הישראלי - אבל לא לגינה שטופת השמש.
בשנים האחרונות גדל שוק רהיטי הגן, והוא משווק היום בערוצים רבים - החל מחוברות כרטיסי האשראי והמכרזים, דרך רשתות עשה-זאת בעצמך ועד לחנויות הרהיטים. בנוסף, נקודות מכירה נוספות נפתחות חדשות לבקרים במושבים שונים, בעיקר באזור השרון. לצרכנים שאינם בקיאים בתחום, קשה לברור בין הסחורה האיכותית לגרועה בתוך המגוון העצום.

מחיר נמוך ואיכות גרועה

מערכות רהיטי הגן שנמכרות היום בשוק מחייבות בחלק מהמקרים השקעה כספית גדולה, לעתים גבוהה יותר מההשקעה בסלון ממוצע. יצחקי זקצר, מנכ"ל קלאסיגן, מעריך שהצרכנים הישראלים משקיעים בממוצע 6,000 שקל ברכישת מערכת ריהוט לגן ולמרפסת, ומחדשים את ריהוט הגן הביתי פעם ב-3 שנים.
בענף לא ממש מסכימים עם ההערכה של זקצר, וטוענים כי היא נדיבה מדי ולא לוקחת בחשבון את רוב הצרכנים, שמסתפקים עדיין ברהיטי הפלסטיק הזולים.
זקצר מציין, כי הרשת נכוותה בעבר כשיבאה מוצרים זולים, שאיכותם התגלתה כגרועה. היינו צריכים להחליף מוצרים, הוא מודה, ולכן היום אנחנו מתמקדים בטיב, כדי להבטיח שהצרכנים יקבלו תמורה לכספם.
השנה פתחה קלאסיגן פינות מתמחות בריהוט גן בתוך 12 חנויות ביתילי, בנוסף לשתי חנויות מפעל שהיא מפעילה בראשון-לציון ובמושב תימורים. מחירי הרהיטים בביתילי ובחנויות המפעל זהים, כך שאין צורך לנסוע רחוק במיוחד.

מפלסטיק ועד עץ

מהם החומרים השולטים היום ברהיטי הגן?
פלסטיק - עדיין החומר השולט והפופולרי ביותר, בזכות מחירו הנמוך וקלות הטיפול והרחיצה. הפלסטיק קל להזזה, לקיפול ולאחסון, ועומד בתנאי מזג אוויר חורפיים. הצבע הלבן ברהיטי פלסטיק נמצא באחרונה במגמת ירידה במכירות, ואת מקומו תופסים בהדרגה גווני השמנת והירוק. חשוב לזכור: פלסטיק מאיכות ירודה עשוי מחומר ממוחזר, ואורך חייו קצר.
כתר-פלסטיק עדיין שולטת בתחום. השנה חתמה החברה הסכם עם רשת הום-סנטר לשיווק רהיטי הגן בסניפיה. יש גם מוצרים בלתי ממותגים, שמספרם עולה משנה לשנה. רשת אייס, למשל, קיבלה באחרונה את הזכיון לשווק בישראל את המותג האיטלקי סטיל-גארדן לרהיטי גן מפלסטיק. ברשת מוכרים גם את רהיטי הפלסטיק של חברת סקב.
מתכת - בעיקר אלומיניום, חומר חדש יחסית בתחום רהיטי הגינה. יתרונו - הוא אינו מחליד, הוא קל ואין צורך בסבלים כדי להעביר את הריהוט ממקום למקום. בנוסף, האלומיניום מתאים לאקלים הישראלי. חלק מרהיטי האלומיניום מגיעים עם משטח מזכוכית מחוסמת, שנוח לטיפול ושטיפה.
מוצרים האלומיניום המוצעים לצרכנים הם ברמות איכות שונות באופן דרמטי. ניתן לבדוק את ההבדל לפי הפרופילים: אלומיניום עם עובי דופן של 0.6 מ"מ יהיה זול ב-30% בהשוואה לאלומיניום איכותי, שעובי דופנו 2.2 מ"מ.
בניגוד למראה השמרני של רהיטי האלומיניום בעבר, כיום ניתן למצוא מגוון גדול וצבעוני של רהיטים מחומר זה, עם שילובי זכוכית.
עץ - רמת העמידות של הסוגים השונים משתנה. הטיק והג'ארה נחשבים לעמידים ביותר, ואילו האורן רגיש ובעייתי. עץ הג'ארה משמש לבניית סיפוני יאכטות ואוניות, ונחשב לבעל עמידות גבוהה לפגעי מזג האוויר.
רהיטי העץ נאים מאד, אך יש להם מספר חסרונות: הם יקרים יחסית, כבדים ומגושמים יותר להעברה או לאיחסון ודורשים טיפול - בדרך כלל מריחת שמן מתאים. רהיטים שעומדים רוב היום בשטח שטוף שמש יש למרוח אחת ל-3 חודשים, ורהיטים המוצבים בשטח מוצל יש למרוח כל חצי שנה. לטיפול יש גם מחיר - ההשקעה בשמן המיוחד לעץ מגיעה לכ-30 שקל לכל מריחת שולחן ו-6 כסאות.
ראטן - כוכב אופנתי חדש, ממשפחת עץ הבמבוק. חשוב להבחין בין רטאן טבעי, שהוא יפה אך רגיש מאוד ואינו עמיד בתנאי מזג האוויר בישראל, לבין רטאן סינטטי, שאינו אלא סיב פלסטי. ככל שהוא משובח יותר כך הוא דומה יותר לתאומו המקורי. את ההבדל בין הפלסטיק למקור ניתן לזהות במישוש - השני חלק יותר. הרטאן הפלסטי קל במשקל, נאה וקל לניקוי. ניתן לשטוף אותו בצינור מים והוא נחשב עמיד לאורך זמן. חסרונו - הוא יקר יחסית.

לאחסן במהלך החורף

הפלסטיק הוא אמנם החומר שהטיפול בו הוא הפשוט ביותר, אבל יש בו פערי איכויות. חלק מרהיטי הפלסטיק אינם עמידים במשקל גבוה ומתכופפים. הגרועים שבהם מתכופפים אפילו במשקל גוף רגיל. בנוסף, רהיטי פלסטיק מתחממים בשמש.
לפני שמוציאים לגינה את ריהוט העץ והאלומיניום לקראת הקיץ, חשוב להכין אותם. רהיטי עץ, למשל, כדאי למרוח בשמן עץ. רהיטי גן מיובאים, בייחוד מעץ, מומלץ לקנות ממדינות שמזג האוויר בהן דומה לשלנו - מספר גדול יחסית של חודשי קיץ חמים מאוד וכמות גדולה של גשמים בחורף.
אם אתם קונים רהיטי גן שאינם מפלסטיק, קחו בחשבון כי הם משנים גוון עם הזמן.
ברהיטי עץ, שימו לב לפערי האיכות הגדולים. יש רהיטים באיכות נמוכה עם הרבה הדבקות, שנוטות להיפתח ולהיפרד בתנאי מזג-אוויר חם.
כדאי למדוד את השטח במ"ר בו אתם מעוניינים להציב את הריהוט, כדי שלא תמצאו במצב הלא נעים בו הרהיטים שרכשתם באלפי שקלים חוסמים את המעבר או פשוט לא נכנסים בגינה.
שמשייה אינה תחליף להצללה, והיא לא מגינה על רהיטים מפני פגעי השמש. אם קונים שמשייה, כדאי לבחור אחת כבדה מספיק, כדי שלא תעוף ברוח.
במהלך החורף חשוב לאחסן את רהיטי הגן. אם אין לכם שטחי אחסון - לכו על ריהוט מפלסטיק, או רכשו כיסויי מגן מפלסטיק קשיח.
אם אתם מתגוררים בסמוך לחוף הים, רהיטי הגן שלכם יסבלו מרמת שחיקה גבוהה במיוחד. הזהרו ממתכת שאינה אלומיניום גם ברהיט עצמו וגם בקישורים.
הגורמים המנוסים ביותר בתחום רהיטי גן הם בתי המלון, שיודעים היטב אילו רהיטים עמידים ואילו פחות. אם אתם יכולים, נסו לברר במלון או בקאנטרי-קלאב על מה הם ממליצים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים