שתף קטע נבחר

"שיטת הבנייה פל-קל היא פצצה מתקתקת"

יו"ר איגוד המהנדסים, ד"ר יואב סרנה, אומר ל-ynet: "כבר לפני שנים הזהרנו שאסון כזה עלול לקרות. יש בארץ מאות אלפי מטרים רבועים בנויים בשיטה הזו". גם מנכ"ל התאחדות הקבלנים, שמואל ארד, אומר כי מכון התקנים הישראלי הוציא מכתב האוסר על בנייה בשיטה זו לפני למעלה מארבע שנים

"זה דבר איום לומר אבל כבר לפני שנים, הזהרנו שאסון כזה עלול לקרות. שיטת הבנייה הזו היא פצצה מתקתקת". כך אמר ל-ynet ד"ר יואב סרנה, יו"ר איגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות, שעמד בראש מספר ועדות ארציות וציבוריות שעסקו בנושא הבנייה בשיטת פל-קל. בין היתר, עמד ד"ר סרנה בראשות הוועדה לבניין שדנה לפני כעשר שנים בשיטת פל-קל, והמליצה למשרד הפנים לאסור באופן רשמי את הבנייה בשיטה. "כבר אז טענו שמדובר בשיטה לא תקנית ושאסור לעבוד על פיה".
סרנה השווה את שיטת פל-קל, שמשלבת בטון ופחי פלדה, לפצצה מתקתקת. "בבנייה קונבנציונלית אין ספק שדבר כזה לא היה קורה. אין שום סיבה שבניין יקרוס לחלוטין בבנייה רגילה". לדבריו, משרד הפנים הוציא מכתב לפני חמש שנים לרשויות המקומיות, האחראיות על אישורי הבנייה, ביוזמת איגוד המהנדסים הישראלי. "בישראל כיום נמצאים מאות אלפי מטרים רבועים בבנייה בשיטת פל-קל", מזהיר סרנה, שיטת בנייה שלדבריו, "אין לה אח ורע בכל העולם".
משרד הפנים, שהוציא את המכתב שאסר על בנייה בשיטה, הוא המאשר את תוכניות הבנייה בערים ברחבי הארץ, אך לדברי ד"ר סרנה, "אין בידי המשרד הכוח לאכוף את האיסור". למרות ההאשמות ההדדיות של בעל האולם וקבלן השיפוצים, ד"ר סרנה מסביר שזו לא הנקודה המרכזית. "לא משנה מה שבעל האולם עשה, ההחלטה אם מדובר בפלילים או לא תתקבל אחרי חקירת המשטרה, בכל מקרה מדובר בשיטה שאסור, פשוט אסור, לבנות בה. העובדה היא שכל המוסדות האחראים במדינה לנושא הבנייה אסרו את השימוש בה".
אלי רון, מנכ"ל חברת "פל-קל" טען בתגובה בראיון לערוץ 2 כי התקרה קרסה לאחר שהורידו את ארבעת העמודים התומכים. לדבריו, לא היתה בעיה בתקרה עצמה, שבה נעשה שימוש בבניינים רבים ברחבי הארץ.

מנכ"ל התאחדות הקבלנים: "צריך לבדוק את כל המבנים שבנויים בשיטה הזו"

גם שמואל ארד, מנכ"ל התאחדות הקבלנים, ומי שהיה בעבר מפקד פיקוד העורף, מזהיר מפני אסונות דומים. "הבניין הזה בן 15 שנה, מה שמחייב היום, מעבר לחקירות, לבדוק את כל אותם מבנים הבנויים בשיטת פל-קל".
לדברי ארד, התאחדות הקבלנים נאבקת בשיטת הבנייה פל-קל מזה למעלה מארבע שנים. "בשלהי 97'-98', התרענו נגד השיטה שנראתה לנו בעייתית בגלל המבנה שלה. מדובר בשיטה שבנויה על יציקה על פחים, בניגוד לבנייה המקובלת של יציקה על ברזלים". גם מכון התקנים הישראלי, התאחדות המהנדסים והתאחדות הבונים והקבלנים, אומר ארד, הוציאו מכתב האוסר לבנות בשיטת פל-קל.
ארד מוסיף כי רשויות החירום נאבקות כל השנה על תקציבים וכי רק התרחשות כזו מראה את הצורך האמיתי לאותם תקציבים ביום פקודה. "יש מה לשפר ולהשלים בפיקוד העורף הישראלי, זה תקופה ארוכה", אומר ארד. "לאורך השנה זה נראה מיותר ומבוזבז להשקיע בנושא, ויש מאבקים מתישים עם האוצר. "צריך להתאזר בסבלנות, לבדוק את העניין ברצינות ולהשתדל שלא לחרוץ דין בשלב זה".

מנכ"לית מכון התקנים: "מעולם לא הותר להשתמש בפל-קל"

"השימוש בפל-קל מעולם לא הותר. ואולם, למען הסר ספק במהלך השנים 96'-97 דנה הוועדה לבניין במכון התקנים בשימוש בפל-קל ופרסמה איסור מפורש להשתמש בו. ידוע לנו שגם היום משתמשים בו, אולם דינה של דירת מגורים אינו דומה לזה של אולם שמחות". כך אומרת זיוה פתיר, מנכ"לית מכון התקנים.
על פי חוק התכנון והבנייה הקיים בישראל, כל תוכנית בנייה וכל שינוי מהותי במבנה, כולל שינוי ייעוד ממשרדים לאולם שמחות, מחייב קבלת אישור ממכון התקנים או מאחת המעבדות הפרטיות המוסמכות לבצע את הבדיקות.
פתיר מספרת כי הסניף של מכון התקנים בירושלים ממוקם בסמוך מאוד לאולמי ורסאי ולדבריה, למרות שאנשי המכון הבחינו כי מתבצעות בו עבודות שיפוצים, הם לא הוזמנו לבדוק ולאשר אותן. היא מציינת כי עיריית ירושלים אמורה לאכוף את החוק. אם העיריה לא היתה מודעת לכך שבמקום מתבצעים שיפוצים, הם נעשו שלא על פי החוק.
פתיר מזהירה כי התוצאות הקשות של קריסת האולם בירושלים הן רק אינדיקטור למה שיקרה אם תתרחש במדינת ישראל רעידת אדמה בקנה מידה גדול.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארכיון ידיעות אחרונות
שמואל ארד. "שיטה בעייתית"
ארכיון ידיעות אחרונות
צילום איי פי
הריסות אולם ורסאי
צילום איי פי
מומלצים