שתף קטע נבחר

חיל הים יפסיק הצלילות בחיפה אך לא באשדוד

מפקד חיל הים, ידידיה יערי, הודיע כי הוחלט להפסיק את הצלילות בנמל חיפה באופן זמני, "למעט צלילות חיוניות", ולהמשיכן כרגיל בנמל אשדוד "שם איכות המים במצב סביר". אמש פירסם ערוץ 2 כי בדיקות העלו חשש שהבוצה בקרקעית בנמלי חיפה ואשדוד עשויה להיות מסוכנת

מפקד חיל הים, אלוף ידידיה יערי, הודיע בצהרים (ג') כי "הוחלט להפסיק את הצלילות בנמל חיפה באופן זמני, למעט צלילות חיוניות". עם זאת, לדבריו, "האימונים בנמל אשדוד יימשכו כרגיל מכיוון שאיכות המים שם היא במצב סביר".
יערי אמר כי ההחלטה התקבלה במהלך הלילה, במקביל לפרסום אמש בערוץ 2 כי בדיקות שבוצעו העלו חשש כי הבוצה בקרקעית שני הנמלים עשויה להיות מסוכנת.
לדברי האלוף יערי, הממצאים הונחו על שולחנו רק בסוף השבוע שעבר ומדובר בתהליך של דיונים שהסתיימו הבוקר.
"בשל הממצאים על מתכות כבדות בקרקעית נמל חיפה, כל צלילה במקום תדרוש את אישורי האישי", אמר מפקד חיל הים.
ערוץ 2 חשף אמש סקר נרחב שערך המכון לחקר הימים והאגמים בכל אתרי הצלילה בארץ בהזמנת חיל הים. לפי הסקר, הבוצה השקועה בקרקעית של נמל אשדוד ונמל חיפה מסוכנת לצלילה ומכילה כמויות של מתכות כבדות של עד פי אלף מן התקן המותר. למרות זאת, ממשיך צה"ל להפעיל בנמל אשדוד ונמל חיפה צוללנים של שייטת הקומנדו הימי ושל היחידה לעבודות תת מימיות.
גורם בכיר בחיל הים הסביר אתמול כי מבוצעות צלילות הכרחיות בלבד, כמו אימונים חיוניים ועבודות תת מימיות אולם אימונים פחות תכופים נדחו בינתיים במקומות אלה בשל ממצאי הסקר.
הגורם הבכיר בחיל הים אמר כי למרות הכמויות הגדולות יחסית של מתכות לא ניתן לדעת האם הכמויות מסוכנות, ובאיזו מידה, שכן אין עדיין תקן בנושא איכות סביבת הצלילה וחיל הים הישראלי הוא הראשון שנדרש לתקן כזה לאחר גילוי מקרי מחלת הסרטן בקרב לוחמים ביחידות הצוללות של חיל הים.
עם זאת אמר הגורם כי "אנו יוצאים מנקודת הנחה שהבוצה הרעילה עלולה להשפיע גם על הצוללים מאחר ויש צלילות קרובות לקרקעית, יש צלילות בהן נוגעים הצוללנים בקרקעית ויש צלילות אחרות בהן בגלל תנועת הסנפירים מתרומם בוץ מהקרקעית. אין לנו בינתיים בסיס ידע מספיק כדי לקבוע באיזו קרבה מהקרקעית ניתן לצלול ולאילו פרקי זמן, אבל בתוך כחודש נגבש תקנים בנושא שיחייבו אותנו מעתה ואילך.
הגורם הבכיר אמר כי גם בתקופה זו מבוצעות בדיקות קפדניות לצוללני חיל הים על מנת לוודא שאינם נחשפים לחומרים רעילים ומסוכנים.
במקביל, קצין רפואה ראשי בצה"ל, תת אלוף גיורא מרטינוביץ', הכחיש מכל וכל כי קיימת סכנה בריאותית בצלילה במימי נמלי חיפה ואשדוד ואמר כי המים בנמלים עומדים בתקן המחמיר ביותר והוא התקן של מי השתיה בכל הקשור לחומרים רעילים במים. תא"ל מרטינוביץ' ציין כי ערוץ 2 התבסס על נתונים שהם אמנם נכונים אך חלקיים ומתייחסים אך ורק לבוצה שבקרקעית הנמלים.
חיל הים הורה על הבדיקה לאחר שוועדת חקירה שהקים הצבא דרשה זאת. ועדת החקירה קמה בעקבות הפרסום ב"ידיעות אחרונות" על גילוי מקרי סרטן רבים ביחידות חיל הים שאנשיהם נדרשו לצלול במימי נמל הקישון במהלך שנות השבעים והשמונים, עד שהופסקו הצלילות במקום בשנת 91'.
על פי תחקיר ערוץ 2 כבר לפני שבוע התקבלו תוצאות הסקר שביצע המכון לחקר הימים והאגמים. למרות זאת, על פי ערוץ 2, ממשיכים צוללני חיל הים להתאמן ולצלול בשני הנמלים, זאת מאחר וחיל הרפואה מבקש לערוך בדיקות נוספות שיקבעו האם אכן קיימת סכנה בצלילה בשני הנמלים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים