שתף קטע נבחר

בתם של בני הזוג פדה: הם היו גיבורים

בתם של פרופ' ברוך פדה ורעייתו תחייה, ששמו קץ לחייהם, אומרת כי "הם רצו לסיים בכבוד חיים שלמים של עשייה ופעילות, ולהחליט על סופם בדעה צלולה ". לדבריה, "היתה ביניהם מערכת יחסים מדהימה. גם ההחלטה שלהם ללכת יחד היא יפה ואמיצה, למרות שהיא קשה מאוד בשבילנו. אנחנו רואים בהם גיבורים וכולנו מעריצים אותם"

"הם רצו למות בכבוד", אמרה ל-ynet ניצה רייך, בתם של תחיה ופרופ' ברוך פדה, ששמו קץ לחייהם השבוע בשל מחלת האב. בני הזוג הקשישים בלעו כמות גדולה של תרופות. פרופ' פדה נפטר במקום, ואתמול בבוקר נפטרה רעייתו בבית החולים שיבא בתל השומר. פרופ' פדה שימש כקצין רפואה ראשי ומנכ"ל משרד הבריאות, והיה רופא מחונן שתרם רבות בריפוי ובמחקר בישראל.
"אני רואה את המעשה שהוריי עשו כמו שהם רצו שאראה אותו", מספרת רייך, בת 53, רכזת חינוך למבוגרים במוזיאון תל אביב. "הם רצו לסיים בכבוד חיים שלמים של עשייה ופעילות, ולהחליט על סופם בדעה צלולה. אני גיליתי אותם בבית. נשארתי בשוק
למרות הרמזים הקטנים שהם נתנו פה ושם. למרות כל ההכנה והידיעה שאבי היה במצב רפואי קשה, לראות מראה שכזה זה לא פשוט".
רייך מספרת כי אביה לקה במחלת הסרטן, שהחמירה בשבועיים האחרונים לחייו. אל הגידול הממאיר נוספו בעיות לב וקוצב לב שהושתל לפני שנים. אלה הובילו את פדה ורעייתו אל ההחלטה לסיים את חיים לפני אשפוז ארוך בבתי חולים, שלא יועיל. "למרות הסרטן וקוצב הלב אבי היה פעיל וגלש באינטרנט וקרא חמישה-שישה ספרים בשבוע. עד לפני שבועיים הם היו בביתם בקצרין, ושם מיינו חומר ארכיוני. הם תמיד פעלו ועשו בשירות החברה. מבחינתם, לחיות פירושו איכות חיים, עבודה, תרומה לקהילה. אם אבי לא יכול לקרוא, להבין, לקום ממיטתו – אלה לא חיים, ולכן הם בחרו ללכת יחד".

"אחרי ששים שנה הוא עוד אמר לה כמה היא יפה"

בשבוע שעבר הלכה לעולמה חולה סופנית שבית המשפט המחוזי בתל אביב התיר לנתקה ממכשיר ההנשמה. בעקבות ההחלטה התקדימית, הוגשה השבוע עתירה דומה של חולה נוספת. למרות הדברים, רייך נזהרת מהעברת מסר התומך בהמתת חסד לחולים סופניים. "אני לא רוצה להגיד למדינה מה לעשות", היא מסבירה, "המדינה אולי אוסרת את העניין, אבל היא גם אוסרת רצח, גניבה ושוד, ובכל זאת העיתונים מלאים בלי סוף בעבירות האלה. הוריי הם אנשים שתרמו למדינה ולאנושות רבות והם בחרו כפי שבחרו. אני לא חושבת שהיה בצעד הזה מסר. היתה כאן החלטה אישית של אדם לגבי עצמו".
במשפחה המורחבת, הזוגיות של ברוך ותחיה פדה היא סמל. לאחר 60 שנות נישואים הם ירדו מהבמה יחד, בתיאום ועל דעת שניהם. "היתה ביניהם מערכת יחסים מדהימה, עם הרבה אהבה וכבוד הדדי. אחרי ששים שנה הוא עוד אמר לה כמה היא יפה. גם ההחלטה שלהם ללכת יחד היא יפה ואמיצה, למרות שהיא קשה מאוד בשבילנו. אנחנו רואים בהם גיבורים וכולנו מעריצים אותם. אנחנו משפחה מאוד מלוכדת, שכל הזמן שמרה על קשר עם ההורים, וכעת איבדנו בבת אחת סבא וסבתא אבל אנחנו מבינים שהם לא יכלו לבחור בדרך אחרת", אומרת רייך.
ביום חמישי בשעה 12:00 יוצב ארונו של פרופ' פדה בבית החולים תל השומר, שהוא היה ממייסדיו. לאחר מכן יצא מסע ההלוויה של בני הזוג לכפר יחזקאל שבצפון, שם החלו את דרכם בישראל, בשנות הארבעים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום לע"מ
פרופסור פדה כקצין רפואה ראשי. למרות הסרטן וקוצב הלב היה פעיל וגלש באינטרנט
צילום לע"מ
מומלצים