שתף קטע נבחר

מלחמות ישראל והפלסטינים

מלחמת התעמולה של ישראל והפלסטינים עולה מדרגה

הבמה החופשית לחילופי רעיונות ודעות שמספק האינטרנט אינה נוחה לאלה שרואים את המציאות באופן חד ממדי. כאשר הדעה הנגדית זמינה תמיד במרחק של קליק, אתרי הסברה שיציגו סיסמאות נבובות עתידים להיכשל.
בניגוד לצופה בסי אן אן, הגולש באינטרנט שולט בתכנים שהוא קורא. הוא ספקן יותר, קצר רוח יותר ונוח פחות להשפעה מצופה הטלוויזיה. תעמולה חד-ממדית בלתי מנומקת תשכנע את המשוכנעים מראש ותדרבן את כל השאר לגלוש לאתרים אחרים, שמספקים תמונה שלמה יותר.
אתר הסברה טוב יעדיף הסברה על פני תעמולה, ידווח במקום להפריח סיסמאות ויבכר ניסיון לשכנע על פני הסתה.
בחודשים האחרונים ניכרת עליית מדרגה במלחמת ההסברה בין ישראל לפלסטינים. אתרי ההסברה החדשים שונים מאתרי התעמולה הפשטניים מראשית ימי "אינתיפאדת אל אקצה". מלחמות הפינגים שלא קידמו את מאמצי ההסברה של הצדדים דעכו (לעת עתה) ואתרי ההסברה העילגים, המעוטרים בשלל צבעים ומסגרות פינו מקומם לאתרים רציניים יותר.
במסגרת מלחמת ההסברה הנוכחית כל צד מניף את הצדק שלו ומנסה לשכנע את הגולש להעדיף אותו על פני הצדק של האויב. דמגוגיה, פופוליזם ופריטה על רגשות אינם נעדרים מהמלחמה הזו, אך במקביל מתקיים דיאלוג סמוי עם האויב, שגם האמת שלו נמצאת במרחק של קליק.
"גם מלחמת הסברה מקוונת היא סוג של דיאלוג", אמר לי פרופ' דב שנער מאוניברסיטת בן-גוריון בראיון במסגרת כתבה אחרת, אך דומה שהדברים נכונים גם בהקשר זה.
לראיה, אנשי התעמולה הפרו-ישראלית הם הקוראים הנאמנים ביותר של התעמולה הפלסטינית ברשת ואנשי ההסברה הפרו פלסטינית לא מפספסים עדכון באתר משרד החוץ הישראלי ואף מביאים ציטוטים מתוכו.

איך משנה שוק הרעיונות המקוון את דעת הקהל בארה"ב?

"האינטרנט משפיע על עמדת הציבור האמריקאי בנושא המשבר במזרח התיכון", קבע רוברט פיסק בטור שפירסם לאחרונה ביומון הבריטי "אינדיפנדנט". פיסק סבור שאתרי חדשות של עיתונים מאירופה שמציגים עמדה מאוזנת או נוטה לטובת הפלסטינים מתחרים על דעת הקהל האמריקאי מול עיתונים כמו ניו יורק טיימס, וושינגטון פוסט ולוס אנג'לס טיימס, שמציגים עמדה פרו ישראלית, לדבריו.
"ארגונים פרו-ישראלים אינם יודעים איך להגיב למצב החדש הזה", כותב פיסק, "למשל, אתר האינטרנט של 'אינדיפנדנט' מופצץ על ידי מאות מכתבים ודואר אלקטרוני מקוראים אמריקנים, שזועמים על הסיקור הבלתי הוגן של העיתון את ישראל, לטענתם".
מנגד, מדווח פיסק, הוא מקבל מכתבים רבים של אמריקאים, שהופתעו לגלות שהעיתונות האמריקאית מביאה תמונה חלקית בלבד, פרו ישראלית, של המתרחש בשטחים.
פיסק טוען שרבים מהמכתבים החריפים נשלחו מ-honestreporting.com,שהוקם כדי לעודד "דיווח הוגן על המתרחש בישראל והמזרח התיכון", במסגרת תגבור מאמצי ההסברה של ישראל בעולם.
האתר נוהג לחשוף דיווחים לא הוגנים, לטעמו, על ישראל בתקשורת העולמית ויוצא נגד סטריאוטיפים שליליים של יהודים והיהדות באמצעי התקשורת.
פיסק סבור שמאמצי ההסברה של אתרים כמו honestreporting.com הם מבישים, מאחר שאנשי האתר טוענים שעיתונאים רציניים ברחבי העולם שמבקרים את מדיניות החיסולים של צה"ל ותוקפים את המשך פיתוח ההתנחלויות אינם אלא אנטישמיים.
עיקר הטענות של פיסק כלפי honestreporting.com הן כאלה שמועלות תדיר נגד אתרי תעמולה. למשל, הוא טוען כי האתר הוציא את דבריו מהקשרם, חיבר בין דברים שכתב במאמרים שונים, הכל כדי להוכיח שהוא "אנטישמי".
בעוד לפיסק יש טענות רבות נגד honestreporting.com, ברור כי הוא, כמו עיתונאים אחרים, אינם נשארים אדישים אליו. האתר מעניק את "פרס הסיקור ההוגן" (של ישראל ג.מ) לעיתונים שראויים לכך, לדעת עורכי האתר, ומציג "סיפורי הצלחה" של פעילותו, בהם, למשל, הטור של פיסק.
honestreporting.com ואתרי הסברה אחרים שהושקו בחודשים האחרונים מצביעים על עליית המדרגה של ההסברה הישראלית ברשת - מאתרי חובבנים או אתרים ממשלתיים דלים בבתקציב לאתרי הסברה מושקעים ועדכניים, שגופים בעלי הון עומדים מאחוריו.
honestreporting.com מופעל על ידי "מדיה ווץ'", ארגון פרו-ישרלאי ללא מטרות רווח שהוקם במימון קרן ירושלים של המוסד היהודי-אמריקאי "אש התורה".

"האינתיפאדה האלקטרונית" נגד משרד החוץ

מול honestreporting.com פועל אתר "האינתיפאדה האלקטרונית", הדובר המוצלח והרהוט ביותר ברשת של העניין הפלסטיני. "האינתיפאדה האלקטרונית" הוא אתר הסברה אלגנטי, שמקפיד בדרך כלל על מרחק ברור מדברי תעמולה או שנאה.
ה"אינתיאפדה האלקטרונית" מגדיר עצמו כ"מקור נגד המיתוסים בתקשורת, הדיסאינפורמציה והספינים שמחוללת מכונת המלחמה של התקשורת הישראלית".
בדומה ל-honestreporting.com, גם "האינתיפאדה האלקטרונית" סבור שהוא מקופח תדיר בתקשורת העולמית.
באיזור "ביקורת התקשורת" באתר מובאות דוגמאות של שימוש בטרמינולוגיה בעייתית בעיתונות העולמית. למשל, הצגת הפלסטינים כתוקפנים וישראל כמתגוננת, שימוש במונח "שכונת גילה" והצגתה כפרבר של ירושלים, במקום להשתמש במושג "התנחלות גילה", ושימוש שגוי במונח "כדורי גומי". האתר ממליץ לתקשורת העולמית לא להשתמש במושג "ערבי ישראלי", הפיקטיבי לדעתו, ובמקום זאת לכתוב ב"פלסטיני שמתגורר בישראל".
בניגוד לאתרי תעמולה ערביים אחרים, "האינתיפאדה האלקטרונית" אינו נרתע מדיווח ישיר על ישראל והחברה הישראלית.
האתר עוקב אחר כל ההתרחשויות האחרונות בישראל לפרטי פרטים ואינו נרתע מפרסום קישורים לאתרי חדשות ישראלים בשפה האנגלית. ניתן למצוא בו העתק מלא של דוח טנט ותמליל של תוכנית "פנורמה" של הבי.בי.סי, שעסקה בחלקו של אריאל שרון בטבח בסברה ושתילה. כתב של "האינתיפאדה האלקטרונית" מדווח מתוך שטחי הרשות הפלסטינית על החיים תחת האש.

איך זה נראה מכל צד

במסגרת פרויקט מיוחד שפורסם לאחרונה באתר לאחרונה מובאת בו העמדה הישראלית הרשמית, שלקוחה מאתר משרד החוץ, ומעומתת מול העמדה הפלסטינית, בשאלות כמו על מי מוטלת האחריות לפרץ האלימות האחרון.
"האירועים להם אנחנו עדים הם תוצאה של החלטה פלסטינית ברורה להשתמש באלימות ככלי פוליטי", נכתב באתר משרד החוץ. ה"אינתיפאדה האלקטרונית" מביא את עמדה שונה, ומנמק אותה בציטוטים של אישים המזוהים עם ישראל, של ארגון בצלם ואחרים.
מול תצלום של בית כנסת שהושחת באפרת, שלקוח מאתר דובר צה"ל, מציג "האינתיפאדה האלקטרונית" תצלום של מסגד שהופגז בעזה.
אחד הסעיפים המעניינים בפרויקט "השאלות ותשובות" עוסק בסייבר טרור. "בחודשים האחרונים אתר משרד החוץ ואתרים ישראלים אחרים הותקפו על ידי סייבר טרוריסטים", נכתב באתר משרד החוץ, "כמו שורפי הספרים בעבר, הוונדלים הדיגיטלים הללו מנסים למנוע מאחרים לגשת למידע".
"משרד החוץ הישראלי שכח להזכיר שהמלחמה המקוונת החלה עם פריצת אתר החיזבאללה על ידי האקרים ישראלים בחודש אוקטובר", נכתב ב"אינתיפאדה האלקטרונית".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית פלסטיני הרוס. מתוך "האינתיפאדה האלקטרונית"
ידוי אבנים כאקט הרואי מתוך דיווח הוגן
מומלצים