שתף קטע נבחר

מי (לא) מפחד מחזירי הבר?

Ynet שלח למבחני הקבלה זוג כתבים מלאי רוח לחימה ורצון טוב. אלא שהלילה היה חשוך מדי, המים קרים מדי, והמשימות מסובכות מדי. דיווח מבוהל מהשטח

מי בכלל רוצה לנסוע? איך יודעים מי מתאים? הסוואה במים קרים 

לא חשבנו שתהיה לנו בעיה. למה בסך הכל צריך להתכונן? אי בודד. אנחנו פוסעים יחפים על החול הלבן. מים צלולים. אי טרופי עם נחלים קרירים וזכים, ופירות עסיסיים ומתוקים. גן עדן.
אבל כשהגענו לחוף דוגית שבכנרת, שם נערכו המבחנים שיקבעו מי יהיה הזוג שיממש את הפנטזיה שלנו, הבנו שהמציאות שצפויה להם שונה במידה אכזרית.
נכון שזה אי בודד, אבל מאחורי המותג הרומנטי הזה עומדים מספר קילומטרים רבועים של צמחיה סבוכה נטולת מקורות מים מתוקים, המזון הוא כמעט כולו דגים מהים וחיות הבר הקסומות הן ברובן חולדות. ולא, אין מיליון דולר בקצה וגם לא חצי מיליון.
למרות זאת, מאות נרשמו להתמודדות על הזכות לנסוע. 17 זוגות עברו את המיונים הראשונים והגיעו למבחני ההישרדות הממשיים.
וזה מה שבני הזוג צריכים לדעת לעשות: להתמודד עם משימות פיזיות ואתגרי הישרדות בשטח, להוכיח מבנה אישיות יציב ויכולת התמודדות עם מצבי לחץ, להפגין יכולת בצילום וידיאו וסטילס, להראות יכולת טובה בהבעה בעברית ובאנגלית, וידע באינטרנט.
בלילה, בחושך שליד הכנרת, אותנו הטריד במיוחד הסעיף הראשון.





מי בכלל רוצה לנסוע?

או: אנחנו נשארים בארץ

הציפיה הבורגנית שלנו לפגוש שם אוסף מוזר של אנשים, משועממים קיצוניים או הוזים ילדותיים התנפצה מיד. מסתבר כי בישראל 2001 ישנם כמות לא מבוטלת של זוגות צעירים כמונו וכמוכם (לא מוזרים, לא משועממים לא הוזים), שמוכנים בלב שלם וללא תמורה חומרית כלשהי להתנתק מן העולם לשלושה חודשים תמימים ולהתמודד עם משימות, שאנחנו מתקשים אפילו לחשוב עליהן.

קחו למשל את אורי (30) ודפנה (29), הוא ברמן וסטודנט למולטימדיה, היא עורכת משנה בערוץ "נשיונל גיאוגרפיק", חיים בת"א ובעלי עבר עשיר של טיולים משותפים בחלקים הנידחים של כדור הארץ. על השאלה "למה לעזאזל לנסוע לשם", הם עונים: "זו חוויה מיוחדת, לבחון את עצמך ישירות מול הטבע בלי כל הכלים המודרנים שהתרגלנו אליהם".

רושם דומה התקבל גם משאר המתמודדים. אם נסתכן בהכללה עדינה, מדובר ב-17 זוגות בגילאי העשרים פלוס עם רצון עז להגשמה עצמית ומילוי שק החוויות האישי והזוגי, לרובם יש היסטוריה תרמילאית נרחבת, הם מודעים לגודל האתגר, אבל לא נרתעים ממנו.

ומה מניע אותם למסע? התשובה טמונה כאמור באלמנט ה"חוויה", מעין סם מודרני חדש. מתמודדי תוכנית "הישרדות " האמריקאית היו בוודאי מקשרים את הנסיעה לפרס מיליון הדולר, משתתפי פרויקט "האי הבודד" לעומתם מרבים להשתמש במושגי עידן חדש : "הגשמה עצמית", "מימוש חלום" "מבחן אישי" ודומיהם. על פניו לא מדובר במראית עין בלבד, ונראה כי מאחורי המילים עומדים רצינות אמיתית ורצון כנה לחוות חוויות חדשות .

רפי, הפסיכולוג שליווה את המבחנים סיפק לנו עוד תובנה לחיים: "הרבה אנשים בשנים האחרונות מגבשים זהות אישית שלא דרך התלם הנורמטיבי, חלק מהם מחפשים זהות בתוך הנפש פנימה, חלק בוחרים לצאת למסעות חיפוש עצמי בעולם. אז אולי שינוי מיקום גיאוגרפי זו דרך קצת מגושמת לגלות משהו על עצמך, אבל זו בהחלט דרך".

חזור למעלה
איך יודעים מי מתאים?

או: שמענו "נחש" וברחנו

אז איך בוחנים מי מסוגל לשרוד על אי בודד?

כדי להבין את ההיגיון מאחורי המבחנים נחזור על התנאים והאתגרים הידועים

(יהיו עוד כמה לא צפויים מן הסתם): שלושה חודשים רק עם בן הזוג, בלי מקורות מים מתוקים, בלי מזון מוכן, בלי ציוד הישרדות מתוחכם, על אי בודד בעונת המונסונים הבאה עלינו לטובה. ואחרי כל אלה, צריך גם לשמור על מספיק אנרגיה וקור רוח, כדי לתפעל בצורה מקצועית ציוד תקשורת מתוחכם ואז גם לחייך יפה למצלמה.

סט המבחנים הראשון כלל מבחני אלתור ושיתוף פעולה במסגרתם נדרשו המתמודדים לזנק מעל תנינים דמיוניים, לאזן קורות עץ ולטפס על מיני רשתות וחבלים שאינם ראויים לרגל אדם. במהלך אחד המבחנים התגלתה גם עדות ראשונה למידת הרצינות של המתמודדים: אורית- הצד הנשי בזוג מספר 2 , נעמדה על כתפיו של גיורא בעלה וזינקה בקפיצת התאבדות אל עבר היעד - חבל, שהתגלה במהלך הקפיצה כרחוק מעט מן המשוער. לאחר הערכת הנזקים (נקע משוער) וטיפול רפואי זריז שבה אורית חבושה לאתר המבחנים נחושה להמשיך, עד שהוכרעה על ידי הכאבים במהלך הלילה.

עם רדת החשיכה כונסו הזוגות לשיחת הדרכה טרום יציאה ל "טריטוריה" – אזור פראי על גדות הנחל זעכי. לנו אפילו השיחה היתה מפחידה מדי. דיברו שם על חזירי בר, על נחשים, הפקת מים, מזון, איכות סביבה וגם התמודדות עם הפרשות טבעיות. דנדן בולוטין, אוטוריטת ההישרדות ישראלית וחבר בצוות המקצועי, ניפק את ההרגעה ששכנעה אותנו סופית לברוח מהמקום: "אני לא הייתי דואג אם היה מכיש אותך נחש… כן הייתי דואג, אם היה מכיש אותי נחש".

אגב לידע כללי, אם נתקלתם באמצע הלילה בחזיר בר יש לעמוד במקום, למחוא כפיים פעם אחת ולקוות לטוב.

במהלך הלילה פוזרו הזוגות בתוך הסבך בעזרתו האדיבה של עומר - אליל בנות מקומי , מ"פ שריון ונהג ג'יפ ללילה אחד, שנע בין רצון עז לחזור לישון לבין חרדה מתעצמת ממה יקרה לעירוניים האלה שפלשו פתאום לאזור הפראי. "דיברתם איתם על חזירי הבר?", בירר, "כבר אמרתם להם שהפטל השחור רעיל?".

חזור למעלה
הסוואה במים קרים

או: אנחנו נשארנו יבשים

לאחר תהליך הפיזור ל"טריטוריות" החל שלב המבחנים המרכזי. מתמודדים עם תנאי שטח לא קלים, תוך ניצול משאבים טבעיים בלבד לביצוע משימות שלנו נראו כמעט בלתי-אפשריות: בניית מחסה מחומרים טבעיים, בניית מלכודות למכרסמים, תכנון מתקנים להפקת מים, דיג, בישול בשטח ועוד משימות שלקחו את הפעילות המוכרת לנו מטיולי תנועות הנוער כמה שלבים קדימה.

לדעתנו, לפחות, הרעיון להיכנס למים הקרים בשש בבוקר (הסוואה באמצעות טביעה מרצון) לא נראה אטרקטיבי במיוחד, אבל רוב הזוגות עשו את כל המוטל עליהם ללא היסוס. כך, עם עלות השחר ביום שלמחרת התמלא הסבך במטבחים מעוצבים, דגים צלויים (בעיקר דגיגונים), כמה מתקני הפקת מים שעד עכשיו לא פענחנו את אופן פעולתם ואפילו מלכודות שנעשו בקלילות מרשימה כפי שהציג זאת אחד הזוגות: "עשינו את המלכודת הסטנדרטית… כזאת עם ענף ולולאה מעשב קלוע".

רק זוג מספר 16 (השם שמור במערכת) נקלע לבעיה חמורה באמצע הלילה, כאשר הצלע הגברית שלו נמצאה משוטטת יחפה בסבך, לאחר שאיבד את זוגתו לחיים "איפה שהוא ליד השיח ההוא שקשה לעבור אותו נדמה לי". לבסוף האבדה נמצאה, הזוג התאחד ולא נרשמו נפגעים.

חבר השופטים העביר את הזמן בביקורי פתע ב"טריטוריות" השונות והתקלת המתמודדים במשימות ושאלות בנוסח: "אתה תקוע בלילה מעונן, בלי מצפן ובלי רוח, איך תדע איפה הצפון?" (התשובה למי שמתעניין קשורה איך שהוא לנטייה של אזוב מסוים לצמוח צפונה, אנחנו לא ממש בטוחים).

כמה ימים לאחר הגיבושון ובתום מרתון דיונים לתוך הלילה הוציא חבר השופטים הודעה על הזוג הנבחר. מירי ואדם ויה, סטודנטית לקרימנולוגיה ושף מתחיל (בוגר ה"קורדון בלו"). היישר מביתם המשותף בת"א ומתוך מסע ההכנות הקדחתני ניפק אדם הצהרת כוונות לגבי האתגר שבדרך: "לקחת הכל בשיא הכיף ולזרום עם זה."

מושגי ניו אייג' כבר אמרנו?

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אפי שריר
ה"טריטוריה" על גדות הזעכי. אפילו השיחה המקדימה היתה מפחידה מדי
צילום אפי שריר
צילום מסע אחר
זינוק מעל תנינים דמיוניים וטיפוס על חבלים שאינו ראויים לרגל אדם
צילום מסע אחר
צילום מסע אחר
נכון שזה אי בודד, אבל מאחורי המותג הרומנטי הזה עומדת מציאות קשה
צילום מסע אחר
צילום אפי שריר
מים קרים בשש בבוקר (הסוואה באמצעות טביעה מרצון) לא נראה אטרקטיבי במיוחד
צילום אפי שריר
מומלצים