שתף קטע נבחר

העונש על ה"טרטור" הקטלני: 3 חודשי מאסר

בית הדין של מפקדת זרוע היבשה גזר את העונש על סמ"ר ג', מפקד כיתה שהואשם במעורבות עקיפה במותו של טוראי אהוד שניאור במהלך אימון באוגוסט 2002, לאחר שעבר "טרטורים" ביחידת "דובדבן". לדברי השופטים, "הנאשם חרג מפקודות הצבא והיה שותף לנורמות פסולות". ההורים השכולים: "עונש של פחות משנת מאסר מבזה את זכר בננו"

בית דין צבאי גזר אתמול (א') שלושה חודשי מאסר על חייל שהואשם במעורבות באופן עקיף באירוע בו מת טוראי אהוד שניאור באוגוסט 2002. שניאור התמוטט במסגרת שלב "האימון המתקדם" של יחידת דובדבן במתקן אדם. הוא מת זמן קצר לאחר מכן בבית החולים אסף הרופא.

 

פרשת מותו חשפה מסכת של התנהגויות החורגות מהנורמות המותרות מצד מדריכי כיתות במתקן אדם ובעקבות הפרשה פרסם מפקד זרוע היבשה, האלוף יפתח רון טל, שורה של נהלים חדשים בכל הקשור ל"טרטור" של חיילים.

 

לאחר חקירה ממושכת של המשטרה הצבאית הוגשו בחודש ינואר השנה כתבי אישום נגד שני מפקדי כיתות, האחד הואשם בגרימת מוות ברשלנות ובהתעללות ואילו חברו, סמל ראשון ג' הואשם בעבירה של התעללות.

 

משפטו של הנאשם הראשון, סמל נ', עדיין מתנהל אולם היום התקיים בבית הדין של מפקדת זרוע היבשה הדיון האחרון לגבי סמל ראשון ג'.

 

לדיון הגיעו שולה ויעקב שניאור, הוריו של אהוד ז"ל, שעשו את כל הדרך מכרמיאל על מנת לומר את דברם ולשמוע את גזר הדין. בדיון התברר כי הצדדים הגיעו להסכמה לפיה העבירה תשתנה ל"שררה כלפי פקודים".

 

"התרגול חרג מהמותר"

 

על פי גזר הדין, הנאשם הראשון וסמ"ר ג' הורו לשניאור ז"ל להתעורר להקפצה בשעת ערב מאוחרת ומשלא הגיע הורו לו לבוא אליהם עם פק"ל מים ומקלע נגב השוקלים מעל 20 קילוגרם וכן עם אפוד.

 

מאחר שלא התייצב להקפצה מלכתחילה הסביר לו סמ"ר ג' בצעקות את חומרת מעשיו ואילו סמל נ' הורה לו לרוץ למרחק 50 מ' 6 פעמים ולזחול לאורך 10 מ' על קוצים במשך כ-20 דקות. סמ"ר ג' היה באותה עת בש"ג, התקרב מדי פעם לעבר שניאור וצעק לו ש"יתאפס" ושלא אוהבים מי שהולך לקצין העיר ומוציא ג'ימלים.

 

למחרת בוצע אימון נוסף שבו נדרשו הלוחמים לרוץ שני ק"מ עם אפוד, אימון בו התמוטט המנוח ולאחר מכן נקבע מותו. לאימון זה לא היה קשור סמ"ר ג' אולם הצדדים הסכימו כי התרגול הנוסף שהוטל על שניאור לילה לפני זה חרג מן המותר על פי פקודות הצבא וכי המאמץ הגופני שהוטל עליו היה בסטייה מסרגל המאמצים מבלי שהתקבל לכך אישור ממפקדים בכירים.

 

"הנורמות הפסולות ראויות לכל גינוי"

 

ראש הרכב השופטים, סגן אלוף אהרון משניות, ציין בגזר הדין כי אינו מייחס לנאשם את האחריות למותו של המנוח אך הוא חרג מפקודות הצבא והיה שותף לנורמות הפסולות שהיו נהוגות על ידי חלק ממפקדי הכיתות במחלקה - נורמות של חריגה מהגבלות חוקיות בכל הנוגע לאימונים ולתרגולים נוספים שהוטלו על חיילים.

 

לדבריו, "הנורמות הפסולות שהתגלו במהלך המשפט ראויות לכל גינוי". הוא הוסיף: "גם בפתגם העממי כי 'קשה באימונים קל בקרב' אין בכך כדי להצדיק חריגה מהמגבלות הקבועות בהוראות הצבא לאימונים אלה וחייב לצאת מסר ברור וחד משמעי אודות השלילה המוחלטת של חריגה מתמשכת מהפקודות".

 

מלבד עונש המאסר בפועל, גזרו השופטים על הנאשם ארבעה חודשי מאסר על תנאי והורדה לדרגת טוראי "נוכח הכישלון הפיקודי במעשיו". השופטים פנו להוריו של המנוח ואמרו כי ברור שכל עונש שנגזר על הנאשם לא יהיה בכוחו כדי לרפא את מכאובם הכבד מנשוא.

 

ההורים: עונש מבזה

 

הוריו של שניאור שהגיעו לשמוע את גזר הדין אמרו במהלך הדיון שעונש של פחות משנה מבזה ומשפיל את זכרו וערכו של בנם.

 

בסוף הדיון אמר יעקב שניאור שהוא מאוכזב מהעונש הקל וכי ציפה שהדברים שאמר בבית הדין יגיעו לאוזני השופטים. "אני לא רוצה לפגוע באדם כזה או אחר ואין לי כל עניין באותו מפקד כיתה. הקריאה שלי היא עקרונית ואסור שאנשים שמעורבים במותם של חיילים יקבלו עונשים קלים".


פורסם לראשונה 31/10/2004 23:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אהוד שניאור ז"ל
צילום: יריב כץ
ההורים, יעקב ושולה שניאור. "העונש מבזה"
צילום: יריב כץ
מומלצים