שתף קטע נבחר

הרשויות המקומיות: מינויים פוליטיים, ללא מכרזים

הדו"ח מגלה מינויים פוליטיים רבים, מינויים ללא מכרזים ובעיקר שימוש בכספי ציבור לצרכי תעמולה וקניית מתנות ל...ציבור

דו"ח מבקר המדינה לשנת 2000-2001 מראה כי למרות שיישובים רבים יצאו לדרך חדשה לאחר הבחירות המוניציפליות ב-1998, נראה שרבים מהנבחרים החדשים הביאו עימם לתפקידיהם דפוסי פעולה ישנים, ביניהם מינויים ללא מכרז, מינויים פוליטיים, שהמבקר מכנה: "תופעה מדאיגה של חריגה מהוראות הדין".
207 מינויים ללא מכרז ב-11 רשויות מקומיות ועוד 67 מינויים פוליטיים לא מוצדקים מצא המבקר. השפה המרומזת בדו"ח מביעה תדהמה מהיצירתיות שהפגינו ראשי הערים והמועצות כדי למנות אנשים קרובים אליהם ופליאה על התירוצים שסיפקו. "ליקויים במינוי עובדים היו לנורמה פסולה שעלולה לפגוע באיכות השירות הציבורי ובתדמיתו", נכתב.

מינויים ללא מכרז

בכל 11 הישובים מינו הנבחרים החדשים מינויים לא חוקיים. ראשי עיריות באר שבע ומודיעין מובילים את הרשימה עם 50 מינויים בעלי חובת מכרז, שמינה כל אחד מהם, ללא המכרז.
יעל גרמן, ראש עיריית הרצליה היתה מעורבת בוועדות מכרזים בניגוד לתקנות והפלתה בין מועמדים. בוועדות המכרזים בעירה לא היה נציג ציבור, כמתחייב. בנתניה, מודיעין, תל אביב ופתח תקווה היו נציגי הציבור במספר ועדות, אנשים שנכשלו בנסיונם להיבחר למועצת העיר. המבקר הבהיר לראשי ישובים אלה כי מבחינתו הם אינם מייצגים את הציבור.

מינויים פוליטיים

על פי מבקר המדינה, מתוך 67 המינויים הפוליטיים שנעשו ברשויות המקומיות, 45 מונו גם ללא מכרז. להלן רשימה חלקית:
בבאר שבע הסביר ראש העיריה יעקב טרנר את 21 המשרות שאייש בהליכים לא תקינים בכך ש"אלה אנשים שלא פעלו נגדי בבחירות".
בלוד מינה ראש העיריה, עידן פנחס, לתפקיד נציב תלונות ציבור, אדם ממקורביו למרות שלא עמד בדרישות התפקיד הכוללות תואר אקדמי וניסיון של שלוש שנים בתחום.
מרים פיירברג, ראש עיריית נתניה, המציאה תפקיד: "מתאם פעולות העיריה עם משרדי הממשלה". כשמבקר המדינה תהה מה מהות התפקיד הוא נענה: "האיש מונה לתפקידו על רקע קשריו המיוחדים עם שרי הממשלה ויכולתו לקדם אינטרסים ממעלה ראשונה". המבקר לא מצא במסמכי העיריה תוצר לעמלו של זה.
יצחק אוחיון, ראש עיריית פתח תקוה, חתם לפני הבחירות על הסכם עם סוחרי העיר, בניגוד לחוק, והבטיח להם ג'ובים. בעקבות זאת נולד התפקיד: "המתאם בין הסוחרים לעיריה". דוברו של אוחיון מונה ללא השכלה אקדמית, הנדרשת במכרז. בוועדת המינויים ישב אחד מחבריו, כך שהמינוי לא נתקל בבעיות.
ליאור קצב, ראש עיריית קרית מלאכי, חתם לפני הבחירות על הסכם עם סיעת "אור לקריה", לפיו אנשיה ישובצו בסיעתו אם לא יתמודדו עצמאית - עבירה על כללי המינהל התקין. אחד מחברי "אור לקריה" מונה לתפקיד יועצו לענייני אתיופים, בהתנדבות, טען קצב. בינואר 2000 דרש "המתנדב" בתביעה לבית המשפט שכר על שנה וחצי עבודה בתוספת פיצויי הלנה.
ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, העדיף נציב תלונות ציבור נטול השכלה אקדמית על פני שלושה מועמדים אחרים, בעלי תואר, שהתמודדו במכרז. הנציב הנבחר נטל חלק בקמפיין הבחירות של חולדאי, וחולדאי השתתף בוועדת המכרזים לאיוש התפקיד. "נראה כי המכרז היה למראית עין בלבד", כותב המבקר.
"הרשויות המקומיות לא הפיקו לקחים ממצאי ביקורת בנושא זה בעבר ולא שעו לקביעות בית המשפט והיועץ המשפטי לממשלה", סיכם המבקר.

הארנונה מימנה תעמולת בחירות

למרות התרעות חוזרות ונשנות של מבקר המדינה, השתמשו ראשי עיריות ומועצות בכספי הציבור לצורכי קמפיין כדי להיבחר שוב. מסי התושבים מימנו חוברות, מפות, ספרים ומודעות בעיתונים המהללות את ראש היישוב המכהן ואת פועלו.
רק ראש עיריית נס ציונה, יוסי שבו, החזיר בעקבות פניות מבקר המדינה את 5,096 השקלים שהוציא שלא כדין על תעמולת בחירות מכספי הציבור. השאר דבקים באמירתם כי לא עברו על החוק ולכן אינם חייבים להחזיר עשרות אלפי שקלים מכספי משלם המסים. המבקר סבור אחרת:
חמש רשויות מקומיות מימנו פרסומי תעמולה במקומונים: חולון, טירת הכרמל, רמלה, ראש העין ובאר יעקב. גם חוברות וספרים הם חלק מהקמפיין: ראשי הרשויות גבעתיים, טירת הכרמל, נס ציונה, באר יעקב ובית דגן ניצלו אירועים כמו מסיבות בר מצווה וציון יובל לעיר כדי לחלק לאלפי תושבים ספרים בהם עמודי מחמאות לראשי הרשות.
אור יהודה, חולון ויפיע הנפיקו סמוך לבחירות מפות לתושבים שנוצלו לתעמולה ("אנו העומדים בראשות העיר חושבים ירוק יותר" – חולון. העלות - 163,000 שקל).

מתנות לציבור, על חשבון הציבור

הסעיף החמור בפרק הוא זה המתאר את חלוקת המתנות לציבור מכספו שלו. כך למשל העניקה אור יהודה לבתי כנסת ובתי עסק בתחומה מאות סידורים, עלונים, חומשים, ספרי תהלים, מגילות אסתר, חנוכיות ועלוני "ברכת העסק" – כשעל כולם מודפס שמו של חבר העיריה הממונה על התרבות התורנית. כך גם בבית שמש ובקרית אתא, שאף רכשה לציבור המורים בסמוך למועד הבחירות 800 ספלים ו-4,500 כוסות עם ברכת ראש העיריה, יעקב פרץ.
"מבקר המדינה רואה בחומרה את השימוש שעשו רשויות מקומיות בכספיהן, בקשר עם תעמולת בחירות – בניגוד לאיסור הקיים בחוק ועל אף התראות חוזרות ונשנות של מבקר המדינה, דבר שיש בו ניצול לרעה של כוח שלטוני, הפוגע בעקרון השוויון בבחירות. משרד מבקר המדינה דרש מהרשויות המקומיות שחרגו מן המותר לפעול להחזרת הכספים שהוצאו שלא כדין". רק נס ציונה, כאמור, שיתפה פעולה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
דו"ח מבקר המדינה. "ניצול לרעה של כוח שלטוני"
צילום: גבי מנשה
צילום: ערן (יופי) כהן
חולדאי. "מכרז למראית עין"
צילום: ערן (יופי) כהן
מומלצים