שתף קטע נבחר

המבקר: "בעבודה לא ניהלו חשבונות על פי הנחיותי"

מבקר המדינה טוען, כי בדו"חות הכספיים של סיעת העבודה נעדרים מספר כנסים ואירועים ומקורות המימון שלהם "ולכן לא ניתן לקבוע, כי הכנסות הסיעה מהם היו בגבולות החוק", קובע המבקר. עוד נטען בדו"ח כי ניהול החשבונות של הסיעה לא התבצע בהתאם להנחיותיו בתקופה בה היה ברק מועמד לראשות הממשלה

בדו"ח שהגיש היום (א') מבקר המדינה הוא מותח ביקורת חריפה על התנהלות סיעת העבודה, וקובע כי לא ניהלה את חשבונותיה על פי הנחיותיו, במהלך כהונתו של אהוד ברק כראש ממשלה וכיו"ר המפלגה.
לטענת המבקר, ברישום הכספים של הסיעה המתייחס לתקופה שבין ה-1 ביוני 1999 ועד ל-28 בפברואר 2001, לא מופיע חשבון הוצאות המתייחס ל-17 כנסים שקיימה התנועה ואין כל התייחסות למקורות המימון שלהם. "לא נתגלו מקורות המימון לכנסים ולכן לא ניתן לקבוע, כי הכנסות הסיעה בקשר לכנסים היו בגבולות החוק", כותב המבקר.
כמו כן, לא נמצא תיעוד לגבי תרומות בסכום של 489,597 שקלים שקיבלה העמותה "כולנו תומכי מצנע" שפעלה בבחירות הקודמות וחשבונותיה נכללו בחשבונות סיעת העבודה. בדיקת חשבונות העמותה העלתה, כי כספי התרומות שלה הגיעו מחוץ לארץ, אך בחשבונות העמותה לא נמצא תיעוד כלשהו לזהות התורמים ופרטי התרומות.
במהלך חקירת המבקר, טענה הסיעה, לא היה לה מידע על פעולות עמותת "כולנו תומכי מצנע" ולפיכך היא ביקשה, שמבקר המדינה יקבע כי באותה תקופה לא היתה עמותת התומכים "גוף הקשור לסיעה". המבקר מצידו קבע, כי לא הובאו בפניו עובדות לכך ולפיכך עמותת התומכים היא אכן גוף הקשור לסיעה.
המבקר ממליץ לשלול מהסיעה סכום של 300 אלף שקלים מהתשלומים למימון הוצאותיה השוטפות. כמו כן על הסיעה להעביר לאוצר המדינה חצי מיליון שקל.
השר רענן כהן, מזכ"ל מפלגת העבודה הביע תמיהה על גובה הקנס. "אינני מבין מדוע הקנס הוא בגובה כזה, בעוד שהקנס על הליכוד נמוך בהרבה", אמר כהן. "לא ברורות לי הפרופרוציות של מבקר המדינה".
בבוקר יכונסו היועצים המשפטים ואנשי הכספים של העבודה כדי לבדוק כיצד תעמוד המפלגה בתשלום הקנס ומה הם התיקונים בחוק שתמליץ המפלגה לתקן בעקבות הדו"ח. כמו כן נפגש כהן עם השר רובי ריבלין מהליכוד לשיחה בעקבות דו"ח מבקר המדינה. השניים החליטו כי כל אחד מהם יפנה ליועצים המשפטיים של מפלגתו כדי שינסחו תיקוני חקיקה על פי רוח הדו"ח.

"העבודה" בתקופת הבחירות לראשות הממשלה, פברואר 2001

המבקר קובע, כי סיעת העבודה לא ניהלה את חשבונותיה בהתאם להנחיות מבקר המדינה. הדבר התבטא בעיקר בכך שהחשבונות לא שיקפו חלק מהוצאות התנועה הקיבוצית, אשר פעלה לקידום מועמדותו של אהוד ברק לראשות הממשלה.
עוד נמצא, כי הסיעה לא שיקפה בחשבונותיה את פעילותה של עמותת "משמרות השלום והדמוקרטיה", ולא ידועים מקורות המימון של שמונה כנסים שקיימה ושני מטות בחירות ששכרה. אומדן שווי פעולות אלו הוא 60,000 שקלים.
המבקר קובע, כי התק"ם מימנה פעילויות שונות למען בחירתו של ברק לראשות הממשלה, בסכום כולל של 334,000 שקלים, אשר מהווים תרומה לסיעה, שהיא מנוגדת לחוק מימון המפלגות. עוד טוען המבקר, כי בפועל, סייעה התק"ם לסיעת העבודה ביום הבחירות, אך מהחקירה עולה כי בין הסיעה לקיבוץ המאוחד לא נערכה כל התקשרות בכתב.
בספרי החשבונות של הקיבוץ המאוחד נרשמו הוצאות שעניינן הבחירות בסכום של 26,000 שקלים. סך הוצאות הקיבוץ המאוחד לבחירות לראשות הממשלה נאמדות ב-76,000 שקלים, סכום אותו לא שילמה הסיעה מעולם. המבקר קובע, כי בשותפות מסוג זה יש הכרח שכל ההוצאות יבואו מטעם הסיעה. עקב כך ממליץ המבקר, כי על הסיעה להעביר לאוצר המדינה סכום של 250,000 שקל.
יצויין עוד, כי לסיעת העבודה גרעון מצטבר של 121 מיליוני שקלים - הגרעון הגבוה ביותר, יחסית לכל המפלגות האחרות.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
אהוד ברק. הסתייע בתק"ם לבחירות לראשות הממשלה
צילום איי פי
מומלצים