שתף קטע נבחר

הלמ"ס: הצמיחה השנה תסתכם ב-0.5% בלבד

התוצר לנפש יירד ב- 1.9%, ואילו התוצר העסקי יקטן ב- 0.7%; רמת החיים תעלה השנה רק ב- 1.3%, לעומת 3.9% בשנה שעברה

שנת 2001 עלולה להתגלות כאחת השנים הגרועות ביותר למשק מאז שנת 1953. הערכה זו, שאיננה משמחת וגם לא חדשה, קיבלה היום (ג') אישור רשמי, עם פרסום האומדנים המוקדמים לחשבונות הלאומיים על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. אומדנים מעודכנים יותר תפרסם הלמ"ס בסוף השנה.
מאומדני הלמ"ס מתבררת תמונה עגומה על מצב המשק הישראלי השנה:

צמיחה

התוצר המקומי, שהוא סך הסחורות והשירותים שמייצר המשק, צפוי לגדול השנה בשיעור מתון ביותר, של 0.5% בלבד. זאת, לאחר שבשנה שעברה צמח המשק, למרות שלושה חודשי אינתיפאדה, בשיעור גדול יחסית של 6.2%. שנה כה גרועה מבחינת הצמיחה נרשמה רק ב- 1953, שבה ירד התוצר ב-1.5%. התוצר לנפש יקטן השנה ב-1.9%, ויסתכם בכ-72.9 אלף שקל.
אולם, גם הצמיחה המתונה שתירשם השנה נובעת רובה ככולה מהגידול הצפוי בתוצר של הסקטור הציבורי, המבטא בעיקר תשלומי שכר. התוצר של הסקטור העסקי, לעומת זאת, יקטן השנה ב-0.7%, לאחר שבשנה שעברה הוא רשם עלייה מרשימה של 8.3%. ירידה חדה במיוחד של 12% צפויה להירשם השנה בתוצר של ענף הבנייה.

צריכה פרטית

זו תמשיך לגדול גם השנה, למרות המיתון במשק, אולם בשיעור נמוך יותר מזה של השנה שעברה. סך הצריכה הפרטית יגדל השנה ב-3.8%, לעומת 6.6% בשנת 2000.

רמת החיים

רמת החיים, המוגדרת גם כצריכה פרטית לנפש, תעלה השנה רק ב-1.3%, לעומת עלייה של 3.9% בשנה שעברה. חגיגת הייבוא של מוצרים בני קיימא תיבלם, ורכישת מוצרים אלה לנפש תקטן השנה ב-4.5%, לאחר גידול רב של 17% שנירשם בהם בשנה שעברה. רכישות כלי רכב פרטיים לנפש יצטמצמו השנה ב-3.5%. לעומת זאת, תגדל השנה ההוצאה לצריכה שוטפת לנפש ב-2%.

צריכה ציבורית

ההוצאה לצריכה ציבורית, ללא יבוא בטחוני, הכוללת בין היתר את שירותי הבריאות, החינוך והתרבות, שנותנות הממשלה והרשויות המקומיות בחינם, צפויה לגדול השנה ב-4.9%, בהמשך לגידול של 1.4% בשנה שעברה.

יצוא

כלל יצוא הסחורות והשירותים צפוי להצטמצם השנה בשיעור חד של 11.4%, לעומת העלייה הניכרת בשיעור של 23.9%, שנירשמה בו בשנה שעברה. הצמצום בייצוא מבטא בעיקר את הירידה הצפויה בייצוא התפוקה של חברות הסטארט-אפ ואת הירידה החדה בשיעור של 48.6% בהכנסות מתיירות.

השקעות

ההשקעות בענפי המשק השונים צפויה לרדת השנה ב-3.8%, לאחר עלייה של 3.4% בשנה שעברה. ההשקעות במכונות וציוד יקטנו אף בשיעור חד יותר של 7.6%. ההשקעות בבנייה למגורים יקטנו בשיעור בולט של 15.8%, בהמשך לירידות בשיעור ממוצע של כ-8% לשנה, שנירשמו בשלוש השנים הקודמות. ההשקעות בבניינים שלא למגורים צפויות לקטון השנה ב-7.3%, בהמשך לצמצום של 8.1% בשנה שעברה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים