שתף קטע נבחר

ברית אנטי מיקרוסופט

חברות התוכנה שמתחרות במיקרוסופט הכריזו על הקמת הסניף הישראלי של "ברית החופש". מיקרוסופט לא נשארת חייבת

חברות התוכנה סאן מיקרוסיסטמס, אורקל, IBM,BEA ,HP ו-CA הכריזו במסיבת עיתונאים שנערכה אתמול (ג') על ייסוד הזרוע הישראלית של "ברית החופש" (Liberty Alliance), שיתוף פעולה בין חברות שמפתחות טכנולוגיות שאמורות לפשט את הקנייה ברשת בעבור הגולשים.
זאת, בעקבות הקמת Liberty Alliance העולמית בחודש ספטמבר 2001. מדובר בשיתוף פעולה בין 34 חברות שמפתחת טכנולוגיות זיהוי מנויים ופלטפורמות תשלומים שמבוססות על סטנדרטים פתוחים. מטרת הקואליציה הנדירה הזו היא להתחרות בארכיטקטורת ה"דוט נט" של מיקרוסופט בעולם ועתה גם בישראל.

ה"דוט נט" מול כל השאר

שירותי זיהוי מנויים הם מעין ארנקים מקוונים, מסדי נתונים ענקיים שמאחסנים מידע אישי חשוב על המשתמשים כמו שם, כתובת מגורים ומספר כרטיס אשראי. שירותים אלה יזהו את המשתמש שמתחבר לשירותים מקוונים "בקליק אחד", בין אם הוא מתחבר ממחשב אישי, טלפון סלולרי, מכשיר כספומט, מכונית, טלוויזיה אינטראקטיבית או כל מכשיר אחר שמחובר לאינטרנט.
החברות השותפות ב"ברית החופש" העולמית, בהן AOL טיים ורנר, אמריקן אקספרס, סאן, יבמ, נוקיה, ג'נרל מוטורס, NTT דוקומו, פיליפס, SAP, ויזה, פרנס טלקום, ג'נרל מוטורס, HP, מסטרקארד וחברות נוספות, מצהירות על התנגדותן לשליטה של מיקרוסופט כגורם בלעדי שמרכז את כל פרטי המשתמשים ברשת. חברות אלה הצהירו על כוונתן לפתח חלופה לתשתית "דוט נט" של מיקרוסופט על בסיס סטנדרטים פתוחים שאינם תלויים בפלטפורמת אינטרנט זו או אחרת.
חברות "ברית החופש" מצהירות על מחויבותן לפיתוח בג'אווה ולשתף ביניהם ידע טכנולוגי, בעוד כל אחת מהן מתכוונת לקדם את פלטפורמת האינטרנט שלה ולפתח שירות זיהוי מנויים נפרדים, שיתחרו זה בזה.

האם ביל גייטס רלוונטי?

לא בכל יום יושבים יחד המנכ"לים של אורקל, BEA, IBM, HP ו-CA בישראל. זה קרה אתמול באירוע ההשקה של פורום הג'אווה הישראלי. הגורם שאיחד את כולם, על אף הניסיון של חלקם להכחיש זאת, היא מיקרוסופט.
"לא מדובר בקואליציה שהיא נגד אלא בקואליציה של בעד", הדגיש אריה אופנר, מנכ"ל CA ישראל, "אם נתבצר בעמדה של ה'נגד' נחטא לעצמנו. שיתוף הפעולה בינינו מחויב המציאות ומשרת את הלקוחות שלנו".
המשתתפים במסיבת העיתונאים הציגו את ג'אווה כסביבת פיתוח בשלה לעומת ה"דוט נט", שמצויה בחיתוליה. "ג'אווה היא הסטנדרד הטכנולוגי הרלוונטי ביותר כיום, שבא לידי ביטוי בשטח ולא רק בניירות הלבנים או הכחולים של חברה זו או אחרת", נימק אופנר את הבחירה שלו, "אני לא אומר שביל גייטס או מיקרוסופט אינה רלוונטיים. ייתכן שבעתיד ארכיטקטורת הדוט נט תבשיל להיות סטנדרד רלוונטי ובמקרה זה נתייחס גם אליה".
"הבחירה בג'אווה קשורה בהבנת המושג אינטרנט והרעיון כי יש אינטרנט אחד לכולם, שבו כולם חייבים לדבר עם כולם", אמר משה חורב, מנכ"ל אורקל, "אני חושב שסביבת הפיתוח הפתוחה של הג'אווה היא הנדבך העיקרי שכל החברות צריכות לתמוך בו".

אלפים מפתחים בג'אווה

"לפני שנה וחצי פחות ממיליון מפתחים פיתחו בג'אווה וכיום מדובר ביותר מ2.5 מיליון מתכנתים", העיר חורב, שהציג נתונים לפיהם כ-9,000 מתכנתים מפתחים בישראל בסביבת שרת היישומים של אורקל, המבוסס ג'אווה. על פי נתוני סאן ישראל, כ-400 חברות ו-4,700 מפתחים פועלים בסביבת ג'אווה.
בעוד שחלק מהמשתתפים הסבירו במה הם תומכים, אחרים לא שכחו לציין מה באמת מאחד אותם. "מיקרוסופט מפגרת בתחרות אחרי כולם", אמר חורב, "ארכיטקטורת הדוט נט שלה אינה מאובטחת ונחותה מפלטפורמות איכותיות יותר שמבוססות על טכנולוגיות פתוחות של ג'אווה. אמנם, ארכיטקטורת הדוט נט תומכת בסטנדרדים פתוחים כמו XML אך מערכת ההפעלה והחומרה של מיקרוסופט אינה 'פתוחה'".
חורב טען כי בחירה ב"דוט נט" היא הימור עבור חברות, שמחויבות להשתמש במערכת ההפעלה אחת ובחומרה של מיקרוסופט. "היום זה מאוד מסוכן להינעל על מוצר אחד. כל חברה היא ברת החלפה", אמר.

הגודל לא קובע?

"חברה שקובעת סטנדרטים לבד לא תוכל לשלוט בשוק לנצח. שליטה בשוק היא עניין זמני בעולם המחשבים", אמר עמירם מרקוס, מנכ"ל BEA ישראל. מאיר ניסנזון, מנכ"ל IBM ישראל, הציג גישה מפויסת יותר: "אני מוכן לתמוך גם בדוט נט וגם בפתרונות של 'ברית החופש'. מי שיקבע בסופו של דבר הוא הלקוח בשטח", אמר.
"הגורם המהותי היא האבולוציה של שוק התוכנה", הוסיף אופנר, "אנחנו הולכים לקראת שוק ביזורי שמבוסס על שירותים מקוונים שיספקו חברות רבות, שיתחרו זו בזו אך גם ישתפו פעולה. יש לקבוע את הסטנדרד באמצעות שיתוף פעולה בין החברות".
"הבעיה היא שחברה אחת מנסה בכוחניות לשלוט בעולם הדיגיטלי", אמר אלי קרן, מנכ"ל סאן ישראל, אך בד בבד הזמין את מיקרוסופט ישראל להצטרף לברית החופש הישראלית. "אין סיבה שהם לא יצטרפו", אמר, "ג'אווה היא סביבה פתוחה שכל חברה יכולה להשתמש בה".

תגובת מיקרוסופט

"החברות השותפות ב'ברית החופש' שכחו לציין כי כל אחת מהן מבססות את הג'אווה על פלטפורמות אינטרנט קנייניות שלהן", אומר ל-ynet אריק צנטר, מנהל קבוצת שרתי דוט נט וכלי פיתוח במיקרוסופט, "למעשה, הפלטפורמות מבוססת הג'אווה שלהן התרחקו מאוד מהחזון הישן של ג'אווה, לפיו ניתן לפתח תוכנית ג'אווה פעם אחת ולהפעיל אותה בכל מחשב או מערכת הפעלה".
צנטר מעיר כי "אילו המעבר מפלטפורמה טכנולוגית 'פתוחה' אחת לאחרת היה כה פשוט כפי שהוא מוצג, חברות מסחריות היו מחליפות פלטפורמה בכל יום שני וחמישי".
"המציאות מורכבת בהרבה ודרוש זמן רב להטעמת כל פלטפורמה בחברה מסחרית", הוא אומר, "יש להכיר בכך שכיום, ג'אווה היא סביבת תכנות תלוית פלטפורמה, וכל חברה מציעה שרת יישומים עם ג'אווה אחרת. למעשה, שישה עד שבעה ספקי טכנולוגיה שונים מתחרים כיום ב'דוט נט' של מיקרוסופט".

מפקד אוכלוסין מבוסס דוט נט

בנוגע לנתונים של מספר המפתחים בג'אווה , מעיר צנטר: "למרות כל ההייפ סביבה, ג'אווה היא שפת התכנות השלישית הפופולרית בעולם. כלי הפיתוח המוביל הוא ויזואל בייסיק עם יותר משישה מיליון מפתחים ואחריו ++C עם כשלושה מיליון מפתחים. מספר המפתחים בג'אווה דומה למספר המפתחים בקובול המיושנת כ–2.5 מיליון. צנטר מעריך כי מעל 10,000 מפתחים בסביבות התכנות של מיקרוסופט מתוך כ-40,000 מתכנתים מקצועיים שפועלים בישראל.
הוא דוחה את הטענה בדבר חוסר הבשלות של ארכיטקטורת הדוט נט (שזכתה לסלוגן הנאה Dot Net Not Yet). לדבריו, כמה פרויקטים מרכזיים המבוססים על הדוט נט כבר יצאו לדרכם בישראל, בהם פרויקטים בארגונים גדולים כמו צה"ל, בנק לאומי, מס הכנסה, ביטוח לאומי, אגד והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. למשל, מפקד האוכלוסין הבא של מדינת ישראל שייערך ב2005 יבוסס על ארכיטקטורת הדוט נט, לדברי צנטר.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים