שתף קטע נבחר

מערבבים תבלינים

בוקה גרני, גרם מאסלה, ראס אל הנוט, קיג'ון וגם קארי. גומבוץ סלע בסקירה מקיפה של תערובות תבלינים מכל העולם. הסברים ומתכונים

בני האדם משתמשים בתבלינים ועשבי תיבול כמעט מאז ומעולם. ככל שחומרי הגלם עניים יותר כך השימוש בתבלינים רב יותר. ישנם מטבחים המשתמשים במספר מועט של תבלינים וישנם מטבחים בהם תבלינים הם שם המשחק.
לכל ארץ, ולכל חבל ארץ ישנה תערובת של תבלינים המאפיינת את האיזור, וטעמי אותה תערובת, בעלת אותו שם, משתנים בין בית לבית על פי טעמם האישי של הבשלנים ועל פי מצב הדוכנים בשוק. תערובות תבלין ממוצאים שונים מצאו דרכן לבתים במטבחים מרוחקים מאוד מארץ המוצא והפכו בנות בית או אורחות קבועות.
את מרביתן ניתן להשיג במרכולים, אולם אין טעם שישווה לתערובת טרייה, העשוייה מתבלינים הקלויים בו ברגע והנטחנים מיד. הניחוחות המתפשטים יפתחו תאבון ושמחה בקרב יושבי הבית.

בוקה גרני

תערובת תבלינים צרפתית, מסורתית, המשמשת לתיבול תבשילים או מרקים בבישול איטי. את התבלינים צוררים בתחבושת גזה ומסירים מהתבשיל בתום ההכנה.

חומרים:

3 גבעולי פטרוזיליה
1 ענף תימין
1 עלה דפנה
1 ענף סלרי
( יש המוסיפים גבעול שומר או ענף מיורן)

פין הרבס

תערובת עדינה ומכובדת המורכבת מארבעה עשבי תיבול ירוקים. מוסיפים אותה לאומלטים, לבשרים בגריל, למרינדות ולתבשילים ממש לפני תום הבישול. היא יכולה לשמש גם בהכנת מיונז, תיבול רטבי שמנת חמוצה או מתוקה ותיבול גבינות.

חומרים:

1 ענף פטרוזיליה קצוץ
1 ענף טרגון קצוץ
1 ענף זעתר קצוץ
1 ענף עירית קצוצה

ארבעת התבלינים

תערובת ארבעת התבלינים משמשת בעיקר להכנת נקניקים. היא משמשת במרבית מטבחי העולם. התעורבת מוסיפה ארומתיות לתבשילי בשר, צייד או לבשרי גריל במטבח הקריבי.

חצי כפית פלפל שחור גרוס
חצי כפית אגוז מוסקט
חצי כפית ג'ינג'ר טחון
חצי כפית קינמון טחון
חצי כפית פלפל אנגלי

גרם מסאלה

תערובת מצפון הודו. משמעות השם היא תערובת תבלין חמה, האמורה לחמם את את גופינו.
התערובת בשימוש לתבשילי קארי ולאורז אולם ניתן להשתמש בה גם לעוגות ולעוגיות.
את התבלינים השלמים יש לקלות במחבת, לפני הטחינה.
הקליה במחבת "פותחת" את התבלין ומאפשרת לכל הטעמים והריחות להשתחרר.


כף הל
2 כפות זרעי כוסברה
2 כפות כמון
1 כפית פלפל שחור
חצי כפית ציפורן
חצי כפית קינמון
חצי כפית אגוז מוסקט טחון

תערובת קארי

2 כפיות קארי
2 כפיות כמון
2 כפיות צ'ילי
2 כפיות כורכום טחון
2 כפיות ג'ינג'ר טחון

תערובת חמשת התבלינים

מוצאה בדרום סין ובויאטנם. מוככרת גם בשם "התבלינים המבושמים" או "תבליני גן עדן". זוהי תערובת סינית מסורתית בעלת טעם אניסי חזק. משמשת למרינדות, לבשר חזיר, לבקר, עוף או ברווז. אולם ניתן לתבל בה בשרי ברביקיו למיניהם ואף להוסיפה לירקות כמו כרישה.

חומרים:

1 כפית כוכב אניס
1 כפית זרעי שומר
1 כפית פלפל סצ'ואן
1/2 מקל קינמון
1/2 כפית ציפורן

תערובת פרובנס

תערובת תבלינים יבשים. מוצאה, כשמה בפרובנס. משמשת בעיקר לצלייה או גריל בשרים ועופות, אולם ניתן להוסיפה גם לפיצה.

חומרים:

כפית טימין
כפית לבנדר
כפית רוזמרין
1/4 כפית זרעי שומר
1/4 כפית בזיליקום
1/4 כפית אורגנו יבש
1/4 כפית מרווה

טביל תוניסאי

התערובת משמשת בעיקר לתיבול סלטים, תבשילים למיניהם וקוסקוס.

חומרים:

כף זרעי כוסברה
כף זרעי קימל
1/4 כפית אבקת שום
1/4 כפית פלפל חריף
1/4 כפית אבקת קארי

הריסה תוניסאית

9 פלפלי צ'ילי יבשים מושרים במים לרבע שעה, יש לגרען את הפלפלים בתום ההשרייה.

חומרים:

1 שן שום כתושה
1/4 כפית זרעי כוסברה
כפית זרעי קימל
שמן זית לכיסוי התערובת

הכנה:

טוחנים את התערובת ומכסים בשמן זית.

הרוס

תערובת תוניסאית נוספת.

חומרים:

1 בצל בינוני קצוץ
2 כפות מלח
מעט כורכום
4 פלפלי צ'ילי טריים, קלויים, טחונים
1/2 כפית זרעי כוסברה קלויים טחונים
1/2 כפית זרעי קימל קלויים, טחונים
1/2 כפית פלפל שחור טחון
1/2 כפית קינמון טחון
3 כפות שמן זית

הכנה:

בכלי קטן מניחים בצל קצוץ, מלח וכורכום ונותנים לתערובת "להזיע" למשך יממה לפחות. סוחטים את התערובת מנוזלים ואת הבצל מערבבים עם כל המרכיבים האחרים.

הריסה מרוקאית

חומרים:

1 פלפל צ'ילי מושרה במים רותחים כשעה.
1 שן שום קצוצה דק
שמן זית לפי הצורך

הכנה:

קוצצים את הפלפל ומערבבים עם השום. מכסים בשמן זית.

תערובת במבו

מוצאה באינדונזיה, משמשת בעיקר לתיבול תבשילים ורטבים. עשוייה תבלינים יבשים כמו ג'ינג'ר, כורכום, צ'ילי, קינמון, ציפורן, כוסברה ופלפל המעורבבים בחלב קוקוס.

ראס אל הנוט (ras al hanout)

תערובת שמוצאה במרוקו. תערובת תבלין כללית, מורכבת מעשרה עד חמישה עשר תבלינים שלמים הנטחנים יחדיו. פלפל אנגלי, ציפורן, כמון, הל, צ'ילי, ג'ינג'ר, פלפל שחור, כורכום, זרעי קימל ואגוז מוסקט.

תערובת ברברה

מוצאה באתיופיה. מיועדת בעיקר לתבשילים. מורכבת מזרעי חילבה, צ'ילי, הל, כמון, פלפל שחור, פלפל אנגלי, ג'ינג'ר, ציפורן וזרעי כוסברה.

בהרט

תערובת בשימוש במטבחי לבנון, סוריה, מדינות המפרץ וערב הסעודית. מורכבת מתבלינים שלמים הנטחנים יחד, המוספים בדרך כלל לשמן, בתחילתו של תבשיל. התערובת מורכבת משום, אגוז מוסקט, קינמון, כוסברה, פלפל ופפריקה.

פאנץ' פורון

תערובת הודית, בנגלית, לתיבול ירקות. מוספת לשמן בתחילתו של תבשיל. עשויה מכמון, זרעי שומר, זרעי חילבה, זרעי פטרוזיליה וזרעי חרדל שחורים.

גאנג וואן (gaeng wan)

מוצאה בתאילנד. משמשת לתיבול כללי. זוהי תערובת לחה, מישחתית המורכבת מצ'ילי ירוק, כורכום, למון גראס, ג'ינג'ר, כוסברה, כמון ופלפל לבן.

מסמן פייסט (Massaman paste)

מוצאה בתאילנד. תערובת לחה ומישחתית המורכבת מצ'ילי, כוסברה, כמון, קינמון, ציפורן, כוכב אניס, הל ופלפל לבן.

רקאדו (Racado)

מוצאה במקסיקו. משמשת לתיבול כללי. מורכבת משום, פלפל שחור, צ'ילי, פלפל אנגלי וקינמון.

קיג'ון

מוצאה בלואיזיאנה, ארה"ב. מורכבת מזרעי חרדל, כמון, פפריקה, פלפל קייאן ופלפל שחור.




לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תערובות תבלין. בנות בית או אורחות קבועות
מומלצים