אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet

דו"ח המבקר

 


 

משרד החינוך: ליקויים במערך החינוך המיוחד

לא התבצעה חלוקה נכונה של תקציבים עבור תלמידי חינוך מיוחד. בעיה באוניברסיטאות ביחס לסטודנטים בעלי ליקויי למידה

אלעד טנא
פורסם: 29.04.02, 15:59

מבקר המדינה בדק את יישום "חוק החינוך המיוחד", ומצא כי בתי-הספר "הרגילים" שהוטל עליהם לקלוט את תלמידי החינוך המיוחד אינם ערוכים מבחינת כוח האדם המקצועי והמשאבים לספק את הצרכים הלימודיים והרגשיים של תלמידים אלה.

מדיניות משרד החינוך היא לצמצם ככל האפשר את מסגרות החינוך המיוחד לטובת שילוב התלמידים בחינוך הרגיל. אבל, מבדיקת המבקר עולה כי רובו המכריע
של תקציב האגף לחינוך מיוחד מופנה למסגרות החינוך המיוחד ורק חלק קטן ממנו מופנה ל"שילוב". לכן, המשאבים המופנים לתלמיד בעל צרכים מיוחדים המשולב במערכת החינוך הרגילה – קטנה בהרבה מזו שהיה זכאי לה אילו למד במסגרת של חינוך מיוחד.

בנוסף, כ-50 אלף מבין 120 אלף התלמידים בעלי הצרכים המיוחדים הלומדים בבתי-הספר הרגילים לא זכו להיכלל בתוכנית השילוב, כיוון שהיא כלל אינה מופעלת בחינוך הקדם יסודי ובחטיבה העליונה.

עוד נמצא כי משרד החינוך לא פעל כדי להכשיר את ציבור המורים בחינוך הרגיל לקלוט את התלמידים בעלי הצרכים המיוחדים. מורים אף אמרו לנציגי מבקר המדינה כי הם "מתקשים לספק את הצרכים הלימודיים והרגשיים של תלמידים אלה".

במגזר הערבי רק כרבע מהרשויות המקומיות קיבלו הקצאה המשתווה להקצאה הקריטריונית לשם הפעלת תוכנית השילוב.

בדו"ח קובע המבקר: "על משרד החינוך לפעול לכך שהתלמידים בעלי הצרכים המיוחדים המשולבים בחינוך הרגיל יזכו לטיפול הראוי. לשם כך עליו לבחון מחדש את מקומה של תוכנית השילוב בסולם סדרי העדיפויות שלו ואת נתח המשאבים שהוא מקצה לה מתוך כלל משאביו... מן הראוי שהמשרד יכשיר מורים ומנהלים בבתי-הספר לקלוט בכיתותיהם אוכלוסייה הטרוגנית של תלמידים, וכן יתגבר את בתי-הספר באנשי מקצוע, כמו פסיכולוגים ויועצים חינוכיים".

לקויי למידה – אין כלי אבחון אמינים ותקפים

מבקר המדינה ממשיך וקובע כי מערכת החינוך טרם נערכה כראוי לאבחון מוקדם של תלמידים בעלי ליקויי למידה ולטיפול בהם. ארבע שנים אחרי שהוגשו המלצות "ועדת מרגלית" בנושא, לא פותחה ערכת אבחון ללקויי למידה המוסכמת על דעת כל המאבחנים, ובנוסף, המבחנים העומדים לרשות המאבחנים אינם מספקים את הדרישות.

האחריות לאבחון מוטלת על גורמים בבית-הספר, ואין במשרד החינוך מדיניות בנוגע לשאלה מי מוסמך לאבחן ולטפל בלקויי הלמידה.

במגזר הערבי המצב קשה עוד יותר, מכיוון שאין ערכת מבחנים תקפה בשפה הערבית המותאמת לאוכלוסייה הערבית. בעקבות זאת משתמשים הפסיכולוגים במבחנים המיועדים לתלמידים יהודים, שלא בהכרח מתאימים לערבים.

משרד החינוך גם לא מעניק שירותי אבחון לתלמידי החטיבה העליונה, ולכן הם נדרשים לפנות למאבחנים פרטיים, שגובים תשלום גבוה, לשם קביעת זכאותם להקלות בבחינות הבגרות. עקב כך, רוב האבחונים לצורך ההקלות בבגרויות נעשים לתלמידים ממשפחות מבוססות, והנפגעים העיקריים הם תלמידים מאזורי מצוקה, שהוריהם מתקשים לממן להם אבחון פרטי.

בעיה בשילוב סטודנטים מוגבלים באוניברסיטאות

המבקר בדק את הסיוע שנותנים הטכניון ואוניברסיטת "בר אילן" לסטודנטים בעלי מוגבליות כדי לאפשר להם להשתלב בלימודים.

מהממצאים עולה כי בניגוד להנחיות הות"ת, לאוניברסיטת "בר אילן" אין רשימה עדכנית של כל הסטודנטים לקויי הלמידה הלומדים בה. בנוסף, רק מספר קטן של סטודנטים לקויי הלמידה מקבלים סיוע מהיחידה למעורבות חברתית באוניברסיטה.

המבקר קובע כי בגלל היערכות לא מספקת של המוסדות שנבדקו לאבחון ליקויי למידה, או חוסר בציוד עזר מתאים, לא כל אדם בעל מוגבלות המעוניין לרכוש השכלה גבוהה יכול ללמוד בהם.

עוד עולה כי טרם הוקם מנגנון אבחון מרכזי מקובל ותקף לסטודנטים בעלי ליקויי למידה וכתוצאה מכך מתבקשים המוסדות להשכלה גבוהה להעניק לסטודנטים סיוע והתאמות בלימודים על סמך אבחונים שלא ברור האם הם אמינים.


תגובה לכתבהתגובה לכתבה   הדפסההדפסה  שלחו כתבהשלחו כתבה    שמירהשמירה   לפורוםלפורום


נקלעתם לאירוע חדשותי מעניין? שלחו ל - 5335 ישירות מהסלולרי שלכם.
עוד מדו"ח המבקר
הנגיד לשעבר פרנקל: שנתיים בחו"ל וחשבון הוצאות מוגדל
דו"ח מבקר המדינה: ליקויים בטיפול בעבירות מחשב
משרד הפנים: בכירים בעמותות נהנים ממשכורות עתק
אי סדרים בחלוקת תמיכות למוסדות
ועדת העזבונות: היו"ר העניק הקצבות לעמותות של קרובי משפחה
משרד המשפטים: ליקויים בבתי-המשפט לענייני משפחה
משרד הדתות: ישיבות הגישו דיווחים כוזבים לשם קבלת תמיכה
"לא נעשה די כדי לשלב בעלי מוגבלויות בחברה"
פערים ברמת השירותים למגזר הערבי
משרד הבריאות: משתקמים מאושפזים בבתי"ח גריאטריים
משרד החוץ: 400 אלף דולר על רהיטים לשגריר בטוקיו
משרד רה"מ: אין מדיניות הנצחה שוויונית לראשי ממשלה
רשות הטבע והגנים: פיתוח תוכניות איטי מדי
צה"ל: חיילים עם ליקויי למידה סובלים משירות מתסכל
מכון התקנים: סלחנות כלפי חריגות מהתקן
משרד התקשורת: פיקוח לקויי על חברות הכבלים והלווין
משרד העבודה והרווחה: פיקוח "דל" על כשלי בטיחות בעבודה
המשרד לביטחון פנים: ליקויים במקצועיות חקירות הונאה במשטרה

 


 
חדשות
דעות
ספורט
כלכלה
צרכנות
תרבות ובידור
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
רכילות
וידאו
הוט
רשת
כלכליסט
משחקים
מקומי
קהילות
אינדקס
לאישה
לימודים
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
לאתר הסלולרי
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
קטלוג אופנה
יחסים
קהילות
אנציקלופדיה
Israel News
ירוק
לאשה
דילים
כולסטרול
כלכליסט
בלייזר
Go
מנטה
משחקים
mynet
זולי הקיפוד
מוסכים
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
מחירון דירות
רכב חדש
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
מפות
עברית.evrit
מחירון שיפוצים
דירות חדשות

בית המערכות מקבוצת ידיעות אחרונותRealCommerce - ניהול תוכןTotal media - Interactive media technologiesApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"ם
as06-c  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©