שתף קטע נבחר

ילד טוב משאיר צלחת ריקה?

החינוך לתזונה נכונה חייב להתחיל בילדות, ולהורים יש תפקיד מכריע בנושא. על מה חשוב להקפיד בתזונת תינוקות ופעוטות, ממה להימנע, מה לעודד ואיך להתמודד. 30 העצות הבאות יחסכו הרבה צרות

התזונה בגיל הילדות עשויה להשפיע ישירות על הרגלי האכילה ועל מצב הבריאות בגיל מאוחר יותר. הסיכון של ילד להורים שמנים להפוך למבוגר שמן, גדול פי 2-3 מזה של ילד להורים רזים. מחקרים מראים כי הסיכוי של ילד שמן להפוך למבוגר שמן הוא 40 אחוז, ואילו הסיכוי של מתבגר שמן להפוך למבוגר שמן הוא 70 אחוז. כלומר, החינוך לתזונה נכונה חייב להתחיל בילדות, ולהורים יש תפקיד מכריע בנושא.
כל הילדים נולדים עם מנגנון רעב ושבע יעיל ביותר, אך עם השנים ההורים עלולים להרוס אותו, שלא במתכוון. כשתינוק נולד, הוא אוכל כשהוא רעב ודוחה את השד או הבקבוק כשהוא שבע. בערך בגיל שישה חודשים, כשההנקה אינה מספיקה עוד, מתחילים לשלב בתזונה שלו אוכל מוצק - וכאן מתחילות הצרות. בדרך כלל, התינוק צורך כמויות קטנות בלבד מהמזון המוצק לפחות בהתחלה, אבל אנחנו, ההורים, חוששים שמא הילד לא אוכל מספיק, ואז מתחיל השלב אותו אני מכנה "שלב האמא הפולנייה": במשך רוב שעות היום האם מתרוצצת סביב הילד בניסיון לשדלו לאכול.
ובכן, הורים יקרים, אין מה לדאוג: בשלב זה, התינוק עדיין צורך תחליפי חלב או חלב אם בנוסף למזון המוצק, ואלה ממלאים את כל מחסורו. אין שום צורך לרוץ אחרי הילד כל היום בתקווה שיאכל עוד ביס. באופן מפורט יותר, לפניכם עוד כמה עקרונות תזונה שכדאי להקפיד עליהם כשמדובר בתינוקות ובפעוטות:
1. לפני ההאכלה, רצוי להניק מעט או לתת תחליף חלב, כדי שהתינוק לא יגיע מורעב ועצבני לארוחה. אז, ניתן לשלב כפית מהאוכל המוצק ולסיים שוב בהנקה או בבקבוק.
2. מדי יום ניתן להגדיל את כמות האוכל המוצק בהדרגה ולהקטין את כמות החלב בארוחה.
3. חשוב להציע לתינוק בכל פעם רק סוג אחד של מזון, על מנת לזהות גורם אלרגני, במקרה שהוא קיים.
4. במעבר למזון מוצק יש להציע לתינוק מגוון מזונות המותרים לו, אבל אם הילד מראה סימני התנגדות כגון בכי או סגירת הפה - אין להכריח אותו. יש להמתין כמה ימים ולנסות שוב.
5. חשוב ביותר שהפעוט לא יתרגל למזון מתובל מדי, מלוח או מתוק, אלא יתרגל לטעמם הטבעי של המזונות. פעוט שיורגל למזון מתוק או מלוח מדי יעדיף כזה גם בהמשך, וזהו הרגל אכילה לקוי.
6. יש כמה מזונות אותם מומלץ להציע לפעוט מגיל חצי שנה: מחית ירקות, מחית פירות, דייסות דגנים, חלבונים טחונים כגון מחית עדשים, אפונה, שעועית.
7. לאחר כמה שבועות שבהם הפעוט צורך מחית ירקות, ניתן להוסיף לה גם בשר הודו או עוף טחון ואף כף או שתיים של אטריות או אורז.
8. לקראת גיל שמונה חודשים ניתן לתת לתינוק מזון בעל מרקם פחות עדין, למשל, קציצה, פירה והחלק הרך של הלחם.
9. לקראת גיל שנה ניתן להוסיף גם ביצה שלמה. את החלמון אפשר לתת קודם לכן. חשוב להאכיל את התינוק מזון מוצק בכפית ולא בבקבוק, משום שאכילה מבקבוק תביא לצריכה גדולה מדי של מזון ולעלייה במשקל.
10. חשוב להושיב את התינוק ליד שולחן האוכל בשעות האכילה ולאפשר סביבת אכילה רגועה.
11. כשהתינוק חש שובע, יש להפסיק את ההאכלה ולא לנסות לדחוף עוד "כפית אחרונה" - בפעולה זו אנחנו מחבלים במנגנון הרעב והשובע הטבעי של הילד.
12. יש להקפיד על שעות אכילה מסודרות ולשלב את ארוחות הילד בשעות האכילה של שאר בני-המשפחה.
13. אכילה משפחתית הופכת את חוויית האכילה לטובה ויוצרת "סביבת אכילה" מתאימה והרמונית, שמספקת דוגמה אישית מצד ההורים.
14. ככל ששליטת התינוק בידיו משתפרת, ניתן לתת לו לנסות ולאכול בכוחות עצמו. בתחילה, רוב האוכל יגיע לרצפה או לבגדים - אל תיקחו את זה קשה: לאט לאט תינוקכם ילמד ועיקר המזון יגיע לפיו.
15. טעות נפוצה שעושים הורים חדשים היא האכלת התינוק תוך כדי משחק, סיפור, צפייה בטלוויזיה. כך אנחנו מפנים את תשומת לב התינוק לדבר אחר, והוא אינו מתרכז בפעולת האכילה. הילד לעולם לא יתרגל לאכול סביב שולחן, אלא תמיד יאכל תוך עיסוק בדבר אחר. צורת אכילה כזו מביאה לחוסר שליטה בכמויות הנאכלות ועלולה לגרום לעודף משקל. בנוסף, אין הנאה מהאכילה עצמה.
16. מניסיון אישי ומקצועי: כשילד רעב - הוא אוכל. אין שום צורך לרוץ אחריו כל היום עם האוכל.
17. הציעו לילדכם ארוחות בשעות קבועות והעבירו לו את המסר שאם הוא מוותר כעת על הארוחה, אין ארוחה עד שעת הארוחה הבאה. קרוב לוודאי שלארוחה הבאה ילדכם יגיע רעב ויאכל את כולה.
18. ניתן לתת לילד גדול יותר להיות שותף בשלב הכנת האוכל: לסדר, לחתוך, לקלף. ילדים שמחים בדרך כלל לאכול מזון שהם הכינו בעצמם.
19. ניתן להרכיב מהאוכל צורות שונות על גבי הצלחת, למשל, פרצוף מירקות או פרצוף על פרוסת הלחם, ובכך לעורר יותר עניין במזון או בפרטי מזון בעייתיים, כמו הירקות.
20. לא כדאי להרבות באכילת מתוקים בין הארוחות. קיבתו של הילד קטנה והוא עלול להגיע לארוחות שבע לגמרי.
21. חשוב לא להציע ממתק כפיצוי רגשי: זה גורם לילד להפוך למבוגר הרואה במתוק פיצוי ונחמה, מה שעלול להביא להשמנה בשלב מאוחר יותר, ולקישור המזון למצבים רגשיים.
22. מצד שני, אין צורך להימנע לחלוטין ממתוק: הציעו לילדכם ממתק, אפילו כל יום, אבל הגבילו את הכמות. מניסיון, הורים שמנעו מילדם ממתקים באופן מוחלט גרמו לתגובת בומרנג, כי ברגע שהילד גילה את המתוק, הוא צרך ממנו כמויות עצומות כפיצוי על "השנים האבודות".
23. הציעו לילדכם אוכל מגוון, המורכב מכל קבוצות המזון. חשוב לשלב בתפריט היומי פחמימות, דגן מלא, קטניות, בשר, ביצים וכמובן, ירקות ופירות.
24. נסו להימנע מלחשוף את ילדכם לכמויות גדולות של ג'אנק-פוד וממתקים, המכילים כמויות גדולות של סוכר ושומן רווי. אין צורך לוותר לגמרי על מזון מהיר, וזה גם כמעט בלתי אפשרי כשמדובר בילדים, לכן עשו איתם הסכם: פעם או פעמיים בשבוע הולכים להמבורגר, פיצה או כל מזון מהיר אחר שיבחרו - שאר הארוחות בבית.
25. יש מוצרי מזון מתוקים שאינם מכילים כמויות גדולות של שומן. לדוגמה: ביסקוויט בסגנון "פתי-בר", בישקוטים, כעכים (בייגלה) אותם ניתן לשלב כממתקים בתפריט היומי.
26. בשעות אחר-הצהריים ניתן להציע מגוון פירות העונה, חתוכים, במקום ממתקים, וכך להרגיל את הילד לפירות המכילים גם סוכר, אך גם ויטמינים וסיבים.
27. במקום הגלידות השונות ניתן להציע גלידות סורבט על בסיס פירות ומים. ניתן אף להקפיא מעדני חלב ולאכול אותם במקום גלידת שמנת.
28. הורים רבים נוהגים לוותר כמעט לחלוטין על מוצרי החלב בשל אלרגיות, נזלות או קשיי עיכול. הדבר עלול לגרום לפגיעה קשה בצריכת הסידן של הילד. לפני שמוותרים על רכיב מסויים בתפריט, רצוי להיוועץ באיש מקצוע, למציאת תחליפים. לדוגמה: ניתן לצרוך מעדני סויה שונים, שהם פחות אלרגניים ממוצרי החלב, בלי לפגוע במשק הסידן.
29. זיכרו: הרגלי האכילה של ילדכם תלויים בעיקר בכם, ולא הוגן להקנות להם הרגלים נכונים אם אתם עצמכם לא מקיימים אותם. ככל שהפעוט גדל, הוא מחקה אתכם.
30. חשוב ביותר: לא לעשות לפעוט דיאטות. יש להציע תזונה מאוזנת ואף להיוועץ בדיאטנית קלינית אם יש צורך בכך. זיכרו: מתן מזונות דלי קלוריות ושומן ללא מעקב עלולים לפגוע בגדילה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כשילד רעב - הוא אוכל
תנו לו להיות שותף בהכנת האוכל
מומלצים