שתף קטע נבחר

חיל האוויר: ישראל מוגנת מפני איום הטילים

"לרגל המצב" הציג צה"ל לעיתונאים את מערך התגובה לאיום הטילים העיראקי: נוסף על סוללות ה"חץ" וה"פטריוט", תופעל גם מערכת אמריקנית שתאריך את זמן ההתראה לישראל לחמש וחצי דקות

"אני שקט ובטוח שיש לנו מענה איכותי לאיום טילי הקרקע קרקע", אמר אתמול (ה') מפקד כוחות הנ"מ בחיל האויר, תא"ל יאיר דורי במהלך סיור שנערך לעיתונאים בנושא סוללות ה"חץ". בתקופה זו, כשמלחמה אמריקנית מול עיראק ובעקבותיה תקיפה עיראקית נגד ישראל עלולות להתפתח בתוך שבועות, האמירה של תא"ל דורי היא מחייבת למדי, וחיל האויר, מגובה במהנדסי התעשיה האוירית, ניסה אתמול לשכנע את דעת הקהל, בישראל ובעולם, שאכן כך הדבר.
בשני גלים הובאו הכתבים הזרים והכתבים הצבאיים אל בסיס חיל האויר בפלמחים, בו מוצבת סוללת ה"חץ" הראשונה של צה"ל. הכתבים קיבלו סקירות על מערכת הטיל נגד טילים המבצעית הראשונה, והיחידה עד עתה, בעולם. העיתוי הכללי היה "לרגל המצב". מול מסכי המחשב הגדולים והמרשימים שבמרכז ניהול הירי (אתרוג זהב) הדגים מפקד היחידה, סא"ל שחר, סימולציה של שיגור 4 סקאדים – שניים ממערב עיראק, ושניים מסוריה, ו-4 טילי חץ המשוגרים לקראתם. 4 דקות לאחר הזיהוי, בגובה של כ-50 קילומטרים, השמידו 4 טילי החץ בזה אחר זה את הסקאדים. "בסימולציה זה תמיד פוגע", אמר מפקד היחידה.
הסיור, שנדחה לאתמול, התקיים במקרה יום לאחר ניסוי חדש שערך חיל האויר בגירסה מתקדמת של טילי פטריוט (המכונים בחיל האויר "יהלום"). הטילים מדגם PAC-2 בגירסת התוכנה החמישית והחדשה, שוגרו לעבר מטרה נגררת, ופגעו שניהם בדיוק רב.
שתי המערכות, ה"חץ" וה"פטריוט", מבטיחים ראשי חיל האוויר, יגנו על מרכזי האוכלוסיה של ישראל אם לא ב-100 אחוזים, הרי שבשיעורים לא רחוקים מכך.
על פי הערכות מודיעין מערביות וישראליות יש כיום בידי עיראק כמה עשרות טילי אל-חוסיין, לטווח של 630 ק"מ, שניתן להפעיל מכני שיגור אחדים. לגבי יכולת עיראקית בלתי קונבנציונאלית קיימת תמימות דעים: לעיראקים יש יכולות כימיות וביולוגיות. גרעיניות – כנראה שלא.
ההגנה האוירית האקטיבית של ישראל, כלומר טילי הקרקע-אויר, אמורים להיכנס לפעולה במקרה שכל רמות ההגנה האחרות ייכשלו: ההרתעה לא תפעל ועיראק תעז לשגר את הטילים, כוחות האויר והקרקע של ארצות הברית לא יצליחו לשמור על מערב עיראק סטרילית ממשגרים או שלא יצליחו לצוד אותם בזמן.

כיצד זה אמור לעבוד?

בידי חיל האויר יש כיום שתי סוללות חץ מבצעיות: האחת בפלמחים, והאחרת נפרסה לפני כמה חודשים בעין שמר. ברחבי ישראל פרוסות עוד כמה סוללות פטריוט, וכמה אחרות, של הפיקוד האירופי של צבא ארצות הברית, יגיעו בעת הצורך ממקום פריסתן הקבוע בגרמניה. החץ מיועד ליירוט בגובה בינוני – של כ-50 קילומטרים, בשלב שבו הטיל הבליסטי חודר חזרה מן החלל לאטמוספירה, ואילו הפטריוט, משמש כשכבת הגנה שניה, ומיועד ליירוט בגבהים של עד 20 קילומטרים.
ראשי הקרב של הטילים העיראקיים עלולים להכיל חומרי לחימה כימיים או חיידקים, ולא ניתן לזהותם במעופם, אלא אם הועבר במקביל גם מודיעין מדוייק. העדיפות היא ליירטם בגובה רב, כדי להפיץ את חמרי הלחימה באטמוספירה, ולמנוע מהם להגיע לקרקע באופן מרוכז. על שיעורי היירוט של ה"חץ" איש אינו מוכן להתחייב בפומבי, אבל ההשערה היא שמדובר למעלה מ-80 אחוזים, כלומר 8 או 9 טילים מכל 10 שישוגרו לעבר ישראל יופלו על ידי ה"חץ".
הביצועים הנדרשים מה"חץ", אומר המהנדס הראשי של הפרוייקט בתעשיה האוירית, בועז לוי , "הם של קליע שנורה מאקדח וצריך לפגוע בקליע שנורה ממול". כדי לאפשר לו לגלות את שיגור "הקליע שממול", מסביר לוי, הוא מצוייד במכ"ם התראה ומעקב "אורן ירוק", המזהה שיגור של טיל בליסטי ממרחק של כמה מאות קילומטרים, וממשיך לעקוב אחריו. המכ"מ מסוגל לאתר ולעקוב אחר מטח של חטיבת סקאדים עיראקית – כ-18 טילים".
ההתראה הראשונית על שיגור הסקאד תתקבל ככל הנראה עוד קודם לכן, מיד עם השיגור, באמצעות לווין אמריקני שמוצב מעל עיראק. ההתראה תועבר ישירות מהלווין לישראל, כך שזמן ההתראה יתארך משתיים וחצי דקות במלחמת המפרץ לחמש וחצי עד שש דקות. גם ספינת מכ"ם אמריקנית, שתשייט במזרח הים התיכון, תתגבר את מערך ההתראה הישראלי.
אחד הלקחים שהופקו מנפילות הסקאד ב-1991, הוא ההתמודדות עם התפרקות הטיל באויר. "גילינו להפתעתינו שהטילים מתפרקים באויר והגיעו אלינו כענן של שברים. לא ניתן היה לזהות מה מבין החלקים הוא ראש הקרב ואל איזה חלק לשגר טיל", אומר קצין בכיר. "כיום יודעת המערכת לזהות את ראש הקרב מבין כלל השברים, על פי המהירות והתנהגות החלקים בזמן המעוף".
בעיה אחרת היא כמות הטילים הבליסטיים שנגדם תפעל מערכת ההגנה האוירית. בנ"מ ובתעשיה האוירית אומרים כי כיום, אין לעיראקים יכולת לשגר כמות גדולה, כזו שלמערכת החץ לא יהיה פתרון מפניה. לגבי אוייבים אחרים בפוטנציה, דוגמת סוריה, הרי שכיום המערכת אינה מסוגלת לעמוד ברוויה של עשרות טילים, אבל בעתיד היא תוכל. התכנית המקובלת כיום היא לצייד את חיל האויר ב-3 סוללות חץ, אולם קצינים בכירים במערך הנ"מ אומרים כי קיימות המלצות למערכים גדולים יותר. בימים אלה הואצה בניית טילי החץ במפעל מל"ם של התעשיה האוירית כדי לעמוד בדרישות ההצטיידות של חיל האויר.
לאחר הזיהוי, משרטטת מערכת ניהול הירי את המסלול הבליסטי של הטיל, ומציירת למפעילים אליפסה על מפת המדינה שבתוכה בסבירות גבוהה ייפול הטיל. אם הוא לא יופל יכול פיקוד העורף ללמוד ברמת דיוק גבוהה של עד קילומטרים בודדים על מקום הנפילה. המערכת מכינה גם תכנית ירי, ומעבירה את הפקודה למרכז בקרת המשגרים – "אגוז חום". זה בוחר, מבין עשרות משגרים שניתן לפרוס בכל סוללה, את המשגר האופטימלי ליירוט, ומשגר את הטיל. אנשי הנ"מ שבקרון מרכז ניהול הירי, יכולים להמשיך בכל שלב בתהליך או להפסיקו. השיגור עצמו, אגב, מבוצע ממקש ה-F2 על מקלדת המחשב. ניתן לשגר שני טילים ברצף, או טיל בודד ולאחר בדיקה ותחקור – טיל נוסף.
הטיל עצמו ממריא באמצעות שלב ראשון ומתקדם לקראת הנקודה שאליה אמור הטיל הבליסטי להגיע על פי החישוב. לאחר ההאצה מופרד השלב הראשון של ה"חץ" והשלב השני מתחיל לחפש, באמצעות חיישניו את המטרה. לאחר הזיהוי, מתקדם ה"חץ" אל נקודת המפגש המשוערת וכאשר הוא מזהה את טיל המטרה במרחק של כמה מטרים בודדים, הוא מפוצץ את הראש הקרבי ומפזר רסיסים הפוגעים בטיל המטרה ומשמידים אותו.
"עלות הפרוייקט כולו מתחילת הפיתוח ועד להצטיידות הוא 2.2 מליארד דולר. מחצית מומן על ידי ארה"ב, ומחצית מכספי משלם המיסים", אומר יאיר רמתי, מנכ"ל מפעל מל"מ וראש פרוייקט החץ בעבר. מחיר טיל בודד הוא 3 מליון דולר.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניסוי בטיל "חץ" (ארכיון)
צילום דובר צה ל
שקט ובטוח. תא"ל דורי
צילום דובר צה ל
מומלצים