שתף קטע נבחר

האם האינטרנט המהיר מהיר?

אתר חדש בודק את ביצועי ספקי האינטרנט הגדולים בישראל במטרה לאפשר לגולשים לדעת מי מספק אינטרנט מהיר אמיתי ומי סתם מבלף



עדכון: חברת "מרנטיקס" מבקשת להבהיר כי גילתה תקלה טכנית בשרת שבודק את ביצועי "ברק". לפיכך, הנתונים הנוגעים לברק בלבד, שנמדדו על ידי המערכת עד ה-3.2.03 בשעה 15:00, אינם נכונים.

נכון לתחילת 2003, כ-200,000 ישראלים גלשו באינטרנט מהיר, על פי ההערכות. יחד עם זאת, "אינטרנט מהיר" נותר מושג עמום. מאחר שמשרד התקשורת הישראלי לא קבע מהירות מינימלית לאינטרנט מהיר, חלק מספקי אינטרנט עלולים לספק שירות אינטרנט מהיר זוחל כמו צב.
ספקי האינטרנט וחברות התשתית טוענים להגנתם כי מהירות הגלישה אינה תמיד בשליטתם. יש אמת בטענה הזו, אך מה תהיה תגובתם אם ייבחנו אלה מול אלה, על פי קריטריונים זהים? חברת מרנטיקס הישראלית השיקה אתר אינטרנט שיאפשר לגולשים לבדוק את ביצועי הרשתות של חמישה ספקי האינטרנט הגדולים בישראל לאורך זמן.

מערכת שאינה בודקת את הקו הפרטי של הגולש

בניגוד לאתרים אחרים שבודקים את מהירות הגלישה, המערכת של "מרנטיקס" אינה בודקת את מהירות הגלישה של הקו הפרטי של הגולש. על הבדיקה הזו אחראים חמישה שרתים שונים, שמוצבים במעבדת החברה ומחוברים לחמישה הספקים הגדולים – בזק בינלאומי, אינטרנט זהב, נטוויז'ן, קווי זהב וברק - במהירות של 1.5 מגה ביט (96 קילו ביט בקו החזור).
השרתים בודקים את הביצועים של כל אחד מהספקים באמצעות הורדת דפים ממגוון אתרים בישראל ובחו"ל ובשעות שונות של היום – כאשר הרשת פנויה מגולשים וגם בשעות העומס. הבדיקה, באורך חצי שעה, תתבצע בו זמנית באופן אוטומטי ברשתות של כל ספקי האינטרנט. המערכת תנסה להוריד מידע מאתרים ספציפיים הזהים בכל המקרים, כך שכל הבדל שיימצא בביצועי הספקים השונים יהיה ניתן לייחוס לביצועי הספק ולא לגורמים חיצוניים.
כל בדיקה תימשך חצי שעה, שבסופה יוצגו הנתונים, בצורה של גרפים וטבלאות הממחישים את ביצועי ספקי האינטרנט. ממצאי הבדיקה מוצגים באתר האינטרנט החדש (באנגלית בלבד) בצורה של גרפים וטבלאות הממחישים את ביצועי ספקי האינטרנט לאורך שבועות וחודשים.

המערכת של "מרנטיקס" בוחנת את ביצועי הספקים על פי חמישה משתנים עיקריים:

1. זמינות השירות (Availability) - האם פניות המחשב אל שרת היעד לצורך קבלת דף אינטרנט מסוים נענות בחיוב?.
2. קצב ההורדה הכולל (Throughput).
3. מספר השידורים החוזרים (Retransmissions) – כאשר המחשב שלנו שולח מידע או מנסה לקבל מידע, חלק מהמידע "אובד בדרך" עקב שיבושים ברשת. ככל שיותר חבילות מידע (פאקטים) אובדות בדרך, קצב הגלישה ואיכותה ירד.
4. כמה זמן עבר מרגע משלוח הבקשה לקבלת מידע ועד לרגע שבו המידע המבוקש התקבל במחשב שלנו? (RTT - אורך פינג).
5. קצב גלישה בפועל (Effective Throughput) – מהירות הגלישה "נטו", ללא ניסיונות חוזרים ונשנים לקבלת מידע. משתנה זה יצביע, בשורה התחתונה, כמה מהיר האינטרנט המהיר שלנו.
הנתונים יתעדכנו באתר חמש פעמים ביום: בבוקר, בצוהריים, אחר הצהריים, בשעות הערב ובלילה. הגולש באתר יוכל לעיין בביצועי העבר של ספק האינטרנט – לאורך שבועות ואף חודשים.
בשלב זה, המערכת בוחנת רק חבילות גלישה ב-ADSL (מאוחר יותר, מרנטיקס מתכוונת למדוד גם את חבילות הגלישה השונות על תשתית הכבלים).
ב"מרנטיקס" מציעים את האתר החדש כשירות חינמי לגולשים, בתקווה כי ידרבן את ספקי האינטרנט בישראל לשפר את השירות שהם מספקים לגולש, ויאפשר לגולשים לדעת מי מספק אינטרנט מהיר אמיתי ומי סתם מבלף.
עם זאת, ראשי החברה אינם מסתירים את האינטרס המסחרי שלהם באתר החדש, שמיועד לשמש כתצוגת תכלית לטכנולוגיה שמאחורי האתר – Prospra Expert – מערכת למדידת תעבורת מידע ברשתות תקשורת, המאפשרת למנהלי מערכות לקבל מידע על ביצועי רשת התקשורת.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים