שתף קטע נבחר

תחקיר ynet: ליקויים בעמותת מכבי תל אביב כדורסל

מהתחקיר עולה כי העמותה, שבין ראשיה שמעון מזרחי ומוני פנאן, אינה עומדת בכללי הניהול התקין של רשם העמותות. בין השאר הועברו אליה מאות אלפי שקלים מהטוטו, שהיו מיועדים לקבוצת מכבי תל אביב בוגרים, למרות שזו מתנהלת כחברה מסחרית. יו"ר מכבי תל אביב, שמעון מזרחי, בתגובה: "הכל תקין"

רבות כבר דובר על דרכי הניהול של הספורט הישראלי, החל מהרמה המקצועית וכלה בניהול הכספי, שנראה לא פעם כמו חלטורה. אבל בכל פעם עולה שמה של אגודה אחת, שמוצגת כחריג היוצא מהכלל. "יש את מכבי תל-אביב כדורסל ויש את כל היתר", אומרים המומחים.
אבל נראה כי גם במכבי תל-אביב הדברים מתנהלים באופן המעורר סימני שאלה. תחקיר שערך ynet בשבועות האחרונים מעלה תהיות בכל הקשור להתנהלות של עמותת מכבי תל אביב בכדורסל, בראשותם של עו"ד שמעון מזרחי ומוני פנאן. יובהר, כי בניגוד לקבוצות הכדורסל האחרות, הרשומות כעמותות ללא מטרת רווח, קבוצת הכדורסל של מכבי תל אביב בוגרים מתנהלת כחברה מסחרית לכל דבר (תחת השם חברת מועדון הכדורסל מכבי תל אביב (1995) בע"מ), כאשר במקביל קיימת גם עמותה שלא למטרות רווח. מאחר שהקבוצה רשומה כחברה מסחרית לכל דבר, גופים כמו הטוטו אינם יכולים לתמוך בחברה, בעמותה כן.
מהתחקיר עולה כי אותה עמותה שהקימו ראשי מכבי תל אביב, מתנהלת ללא אישור "ניהול תקין" מרשם העמותות, הממונה על הנושא מטעם המדינה. בעקבות הניהול הבעייתי של העמותה אף החליטה עיריית תל-אביב, באופן חד צדדי, על הקפאת כל העברות הכספים לעמותת מכבי תל-אביב. בשנים 2001-2002, לדוגמה, הייתה העמותה אמורה לקבל 427,500 שקל, אולם מעיריית תל אביב נמסר כי הכסף עדיין מוקפא.

הטוטו העביר 700 אלף שקלים לעמותה, היעד על פי הטוטו: קבוצת הבוגרים

כדי לעשות סדר בדברים נדרש הסבר לאופן בו מתנהלת קבוצת הכדורסל בוגרים של מכבי תל אביב המשחקת בליגת העל ובאירופה. כאמור, בשנת 1995 הפכה מכבי תל אביב, באופן חריג וכמעט חסר תקדים בספורט הישראלי, לחברה מסחרית. קבוצות אחרות, כמו למשל עירוני נהריה, שביקשו ללכת בעקבותיה ולעבור למבנה דומה, נתקלו בסירוב של רשויות המס, בטענה כי אין להן שום סיכוי להרוויח בעתיד הנראה לעין. על רקע זה מנהלת נהריה תביעה בימים אלה כנגד שלטונות מע"מ.
ובחזרה למכבי: המטרה בהקמת חברה מסחרית היתה ברורה: לא עוד כמה עסקנים שמגייסים כספים מפה ומשם, אלא חברה שמתנהלת על פי אמות מידה עסקיות, מתוך כוונה ברורה להניב רווחים גם לבעליה. מטרותיה אלה של החברה מפורטות בתזכיר ההתאגדות שלה, כפי שהוגש לרשם החברות במשרד המשפטים. על בעלי המניות של חברה זו נמנים בין היתר, שמעון מזרחי, מוני פנאן, דייויד פדרמן, קובי אלכסנדר ואחרים.
ואולם, הספורט הישראלי, ככל הנראה, עדיין לא ערוך כדי להתמודד עם גוף עסקי המנהל קבוצת ספורט והדבר יצר קשיים לקבוצה, שלא היתה יכולה ליהנות מיחס זהה לזה של חברותיה. כך, למשל, לדברי היועץ המשפטי של הטוטו, אסור למועצה להסדר ההימורים בספורט (הטוטו), להעביר כספים לחברה מסחרית.
אבל, מתברר כי מכבי תל אביב נהנית בכל שנה מהקצבה שמנה. כיצד? בעזרת עמותת הכדורסל (הכוללת את הקבוצות האחרות של מכבי, לא הבוגרים) שמתפקדת לצד החברה המסחרית. המועצה להסדר הימורים בספורט העבירה בשנים 1995-2002 סכום כולל של 700 אלף שקל המיועדים, כך לפי דובר המועצה "לקבוצת הגברים של מכבי תל אביב בכדורסל". אותו סכום, מבהיר הדובר, שולם כמובן לכל אחת מקבוצות ליגת-העל בכדורסל. "סכום זה", מוסיף הדובר, "הועבר לעמותת הכדורסל ולא לחברת מועדון הכדורסל מכבי תל אביב".
היועץ המשפטי של הטוטו הבהיר, כאמור, בתגובה לשאלת ynet: "אסור לנו להעביר כסף לחברות או עמותות שהן למטרות רווח, אלא אך ורק לתמוך בקבוצות שהן מלכ"ר ( מוסד ללא כוונות רווח. מ"ג). במידה ומכבי תל אביב היא חברה למטרות רווח, היא אינה זכאית לקבל כספים מהטוטו".

רשם העמותות הזהיר: השמות הדומים עלולים להטעות

גם עיריית תל אביב נדרשה לסוגיית העמותה והקשר בינה לבין הקבוצה הבוגרת. על פי אנשי העירייה, הקבוצה הבוגרת של המועדון אינה אמורה לקבל הקצבות כלשהן מהעירייה וכל כספי תמיכות מצד העירייה מיועדים לנוער ונשים. אבל מתברר כי בטופס בקשת ההקצבות מעיריית תל אביב משנת 1999, עליו חתומים שמעון מזרחי ומוני פנאן, נרשם במפורש כי מטרת ההקצבה היא "קבוצת בוגרים בלאומית א". בעירייה מסבירים את העובדה שהעבירו את הכסף באותה שנה בכך שאנשיה סברו בטעות שהכסף מיועד לקבוצה-הבת של מכבי תל אביב בשם מכבי דרום. בהקשר זה נציין רק, שקבוצת מכבי דרום לא קיימת כבר כמה וכמה שנים.
נראה כי גם אנשי מכבי תל אביב לא תמיד עושים את ההפרדה בין העסק ובין העמותה. כך, למשל, הכתובת והטלפון של החברה והעמותה זהים. בחלק ממסמכי הבקשות להקצבות מהעירייה מופיעה במקום חותמת העמותה, אליה מיועדים לכאורה הכספים, החותמת של החברה. גם ברמה הפרסונלית מדובר באותם אישים. על רבים ממסמכי העמותה חתומים עו"ד שמעון מזרחי, המוזכר כיו"ר העמותה, ומוני פנאן, המוזכר במסמכים אלה פעם כגזבר, פעם כמנכ"ל ופעם כמזכיר. השניים, למותר לציין, ממלאים תפקידים בכירים בחברת מועדון הכדורסל.
גם ברשם העמותות שמו לב לבעייתיות הרבה הקיימת בשם הדומה של שני הגופים: חברת מועדון הכדורסל מכבי אביב (1995) בע"מ ועמותת מועדון הכדורסל מכבי תל אביב. הרשם, עמירם בוגט, אף שיגר בשנת 2001 מכתב לרשם החברות ובו קבל על כך ששמות שני הגופים "דומים עד כדי להטעות". בוגט דרש באותו מכתב כי רשם החברות ישתמש בסמכותו כדי לדרוש מהחברה לשנות את שמה.
בתגובה למכתב מסביר עו"ד יהודה כץ ממשרד רשם החברות, כי אם מי ששני סימני המסחר (שמות החברה והעמותה) שייכים לו הסכים לכך, הרי שאין כל בעיה. וכך כותב כץ: "מר שמעון מזרחי – היו"ר הנוכח באספה הכללית שקיימה העמותה - מועדון הכדורסל מכבי תל אביב, הינו אותו האיש אשר הינו בעל רב מניות בין שאר מייסדי החברה שבנדון, אשר על כן כבר מעובדה זו ניתן ללמוד, כי העמותה והחברה שבנדון מקיימות אישיות משפטית זהה - מועדון הכדורסל - מכבי תל אביב, אשר רק בחרה להתאגד בצורות משפטיות שונות". כלומר, גם ברשם החברות הבינו כי מדובר למעשה באותה יישות, שהתאגדה בצורות שונות.
תשובה זו נראה שהדאיגה את אנשי רשם העמותות, בשל הקרבה בין שני הגופים. ובמכתב תשובה ששיגרה במרץ 2002 היועצת המשפטית של רשם העמותות, עו"ד אביטל שרייבר, היא כותבת: "הדימיון בשם, בצירוף הקרבה מבחינת בעלי התפקידים בשני הגופים, עלול אף להביא להטעייה של רשויות שונות, לרבות משרדי ממשלה ורשויות מס בבואן לתת אישורים שונים או להעביר כספים לאחד מהגופים, תוך טעות בזהותו…".
וכאן מדגישה עו"ד שרייבר את הבעייתיות: "מצב זה עלול ליצור פרצה העלולה להביא בלבול מכוון בפעולות שני התאגידים כדי ליהנות מהיתרונות הייחודיים של כל אחת מצורות ההתאגדות באופן המנוגד לחוק".

עמותת מכבי ת"א מתנהלת ללא אישור "ניהול תקין" מרשם העמותות

תחקיר ynet מגלה עוד, כי העמותה מתנהלת ללא אישור "ניהול תקין" מרשם העמותות. העמותה בה אנו עוסקים נוסדה בשנת 1993 תחת השם "מועדון הכדורסל מכבי תל אביב". על פי רישומי רשם העמותות, בין מייסדיה של העמותה (מספר סידורי 580233997), נמנים גם דייויד פדרמן, עו"ד שמעון מזרחי, מוני פנאן ואחרים. על פי אותם רישומים, העמותה הוקמה כדי לשמש את מכבי תל אביב לצורך ניהולן של המחלקות השונות באגודת מכבי כולה.
תחת פיקוחו של רשם העמותות מצויות עשרות אלפי עמותות הפועלות בארץ ומדי כמה שנים הוא ממנה משרד רואי-חשבון, כדי לבדוק את הנעשה בהן מבחינה כספית. בדו"ח האחרון שנערך על עמותת מכבי תל-אביב עלתה תמונה קשה.
משרד רו"ח שיף-רוזנפרץ-רונן ושות', שבדק את העמותה בחודש אוגוסט 2002 עבור הרשם, הגדיר אותה בממצאיו כ"סובלת מליקוי מהותי". הבודקים ציינו בדו"ח שהגישו, כי מסמכים רבים לא הועברו לעיונם כנדרש ובהם, בין היתר, דוחות כספיים של העמותה, דיווחים על מינויים של אישים בעמותה, פירוט חמשת מקבלי השכר הגבוהים ביותר ועוד ועוד.
עו"ד אביטל שרייבר מרשם העמותות אומרת בעניין זה: "עמותת מכבי תל אביב כדורסל מוגדרת כעמותה עם 'ליקוי מהותי'. מאז הבדיקה האחרונה ועד היום לא השתנה הסטטוס של העמותה. כדי לקבל אישור 'ניהול תקין', הם יצטרכו לבקש בדיקה של רשם העמותות, והתהליך לא יקרה בקרוב ככל הנראה".
בעיריית תל-אביב, כך מתברר, מודעים היטב לבעיות בנוגע לעמותה ובעקבותיהם עצרו כאמור את ההקצבות המיועדות לה. ממחלקת הכספים בעיריית תל אביב נמסר: "ועדת ההקצבות מאשרת כספים לעמותות ספורט לאחר שאלה מספקות את האישורים הנדרשים וועדת הביקורת מעיינת בהם. הקצבות מעיריית תל אביב לא מועברות ללא המסמכים הדרושים, כאשר הדרישה לאישור 'ניהול תקין' מרשם העמותות היא תנאי סף החל משנת 2002. גופים שלא המציאו אישור זה לא מקבלים את ההקצבות, לרבות אגודת מכבי תל אביב בכדורסל, שההקצבה המיועדת לה עדיין נמצאת בהקפאה".
עורך דין מנחם ליברמן, האחראי על הנפקת אישורי 'ניהול תקין' ברשם העמותות, מסביר כי האיסור על העברת כספים נובע מהחלטת ממשלה בנושא. "לפי החלטת הממשלה", מסביר ליברמן, "כל גוף ממשלתי שמעביר כסף לעמותה - בכללם עמותות ספורט שונות - חייב לעשות זאת כנגד הצגת אישור 'ניהול תקין', אחרת הגוף אינו זכאי לעשות זאת. עיריות לא נכללות בקטגוריה הזאת, למעט עיריות שהחליטו על דעת עצמן שהן נוהגות כך".
בעיריית תל-אביב החליטו לנהוג על פי החלטת הממשלה, בעקבות בקשת משרד הספורט. קובי ברדה, עוזרו של דובר עירית תל אביב, אומר בעניין: "החלטנו ביחד עם משרד הספורט, כי כל סכום כסף שייצא מהעירייה לאגודות ספורט יחויב בהצגת אישור 'ניהול תקין'".

שמעון מזרחי: כולם יכולים ללמוד מאיתנו איך לנהל

עו"ד שמעון מזרחי, יו"ר מכבי תל אביב בכדורסל, דוחה את הטענות העולות מתחקיר ynet. לטענתו של עו"ד מזרחי, בדיוק עכשיו, הגישה מכבי תל אביב מסמכים שונים לרשם העמותות בניסיון לקבל את האישור המיוחל.
במהלך הפגישה הגדיר עו"ד מזרחי את הדברים שבתחקיר כ"אינפורמציה שקרית ומגמתית". לדבריו, עמותת מכבי תל אביב פועלת כחוק וברשותה כל האישורים לכך. בהקשר זה אמר עוד, כי בשנים 2000-2001 אמנם לא הוגשו דוחות, אך מדובר בבעיה מינהלתית. "רואה החשבון שלנו הגיש בימים האחרונים את הדוחות והמסמכים הרלוונטיים".
עו"ד מזרחי דחה בתוקף את הטענות בדבר הקרבה בין העמותה לקבוצת הבוגרים ואמר: "כל אחד יודע שכספי ההקצבות העירוניות אינם מספיקים ואנחנו מעבירים כספים נוספים מתוך פעילות הקבוצה הבוגרת של המועדון כדי לקיים את פעילות הקבוצות השונות בו - נערים, נוער, נשים ועוד".
בנושא חותמות החברה על מסמכים של העמותה, ציין עו"ד מזרחי כי מדובר ב"טעות טכנית של פקידה. מדובר בטעות בתום-לב". על עניין העברת כספי המועצה להסדר הימורים בספורט לעמותה אמר עו"ד מזרחי, כי הפרטים המדויקים אינם ידועים לו, אך ציין כי: "קיימות חוות דעת משפטיות שניתן להעביר כספים גם לחברות בע"מ". בהקשר זה אמר עוד: "אם הועברו כספים, הם לא הועברו מעולם לעמותה, אלא למרכז מכבי ומרכז מכבי העביר את הכספים לעמותה, אם העביר בכלל". עו"ד מזרחי דחה בתוקף כל קשר בין העמותה וקבוצת הבוגרים וטען כי מדובר בשתי יישויות נפרדות לחלוטין.
לסיכום הוסיף: "אני חי בעולם הזה כבר 34 שנים. יש מי שמחפש אותנו. כולם יכולים ללמוד מאיתנו איך לנהל".

בהכנת התחקיר השתתף עידן גרינבאום

.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
שמעון מזרחי: "העמותה פועלת כחוק"
צילום: ראובן שוורץ
צילום יוסי רוט
מוני פנאן. פעם מזכיר, פעם גזבר, פעם מנכ"ל
צילום יוסי רוט
עמירם בוגט, רשם העמותות: "הגופים דומים עד כדי להטעות"
צילום: ערן (יופי) כהן
רון חולדאי. הכספים הוקפאו
צילום: ערן (יופי) כהן
מומלצים