שתף קטע נבחר

פסיקה: ה-DeCSS הוא סוד מסחרי

פרסום ברשת של תוכנית ה-DeCSS, שעוקפת את המנגנון נגד העתקה בסרטי DVD, הוא מנוגד לחוק, פסק בית המשפט העליון של קליפורניה, במסגרת סבב משפטי נוסף בין תומכים מושבעים של חופש הביטוי לבין הדוגלים בקדימות לזכויות הקניין הרוחני

בית המשפט העליון של קליפורניה פסק אתמול (ב') כי בתי המשפט יכולים לאסור על גולשים לפרסם קוד באינטרנט שמיועד להעתקה בלתי חוקית של סרטי DVD. זאת, במסגרת סבב משפטי נוסף בין תומכים מושבעים של חופש הביטוי לבין הדוגלים בקדימות לזכויות הקניין הרוחני.

 

קוד ה-DeCSS, שעוקף את מנגנון ההגנה שנועד למנוע העתקה בלתי חוקית של סרטים (CSS), נכתב על ידי צעיר נורבגי בשם יון יוהנסן ופורסם על ידו לראשונה באינטרנט לפני ארבע שנים. יוהנסן זוכה בנורבגיה מאשמת הפרת סודות מסחריים של אולפני הוליווד. הפרשה הנוכחית החלה בשנת 1999 כאשר המתכנת אנדרו באנר מסן פרנציסקו (בדומה לאלפי גולשים נוספים) פירסם באינטרנט את הקוד.

 

ארגון DVD Copy Control Association, זרוע של האולפנים ההוליוודיים, תבע את באנר וגולשים אחרים שפירסמו את הקוד, על בסיס החוק לאיסור פרסום סודות מסחריים בקליפורניה. על פי טענת התובעים, פרסום הקוד באינטרנט חושף את הסודות המסחריים של חבריו. פרקליטי הנתבע טענו כי הפרסום מוגן תחת התיקון הראשון לחוקה האמריקאית.

 

בית משפט בסאן חוזה הסכים עם התובעים הורה לבאנר להסיר את הקוד מהאינטרנט, אך בית משפט לערעורים ביטל את צו המניעה, וקבע כי התיקון הראשון לחוקה, המבטיח את חופש הביטוי, עולה בחשיבותו על הצורך להגן על סודות מסחריים. עם זאת, בית משפט עליון בקליפורניה הפך אתמול את הפסיקה על פיה, בהחלטה מוסכמת על כל שבעת שופטי ההרכב.

 

השופטת ג'ניס רוג'רס בראון, שביטאה את דעת הרוב, קבעה כי ההחלטה להסיר את התוכנית מהאינטרנט "אינה פוגעת בחופש הביטוי תחת חוקי קליפורניה וארצות הברית".

 

ארגון ה-EFF בסן פרנציסקו, הנאבק למען זכויות הגולשים ברשת ומסייע לנתבע, מסר בהודעה לעיתונות, כי בכוונת הנתבע לעתור לבית המשפט לערעורים בסאן חוזה. על ארגון ה- DVD Copy Control Association יהיה להוכיח כי מנגנון ההגנה של ה-DVD הוא סוד מסחרי. "נציג לבית המשפט לערעורים את העובדות, לפיהן יהיה ברור לחלוטין כי ה-DeCSS אינו מפר סוד מסחרי", אמרה מנהלת ה-EFF, סינדי כוהן, בראיון לעיתון מרקורי ניוז.

 

על פי ה-EFF, ארגון ה- DVD Copy Control Association אף לא טוען כי באנר גנב סודות מסחריים ובמקום זאת מבקש "למתוח" את חוק הסודות המסחריים כדי שיקיף גם את מעשיו של באנר, על אף שלא נהנה ממידע פנימי ולא חתם על הסכם חשאיות עם הארגון. באנר מצא את התוכנית באתר אינטרנט ציבורי ובסך הכל פירסם אותו שוב, על פי הטענה. "ה-DeCSS אינו סוד", קבעה כוהן, "הקוד נמצא על חולצות, על עניבות, באלפי מקומות באינטרנט. צריך רק להיכנס לגוגל ולהקליד את המונח".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה. הקוד נמצא בכל מקום, טוענים תומכי ה-DeCSS
מומלצים