שתף קטע נבחר

ממציאי ה-MRI: זוכי פרס נובל לרפואה

פול לוטרבור ופיטר מנספילד, ממציאי מכשיר ה-MRI, הם זוכי פרס נובל לרפואה השנה. המכשיר שהביא למהפיכה באיבחון ובטיפול הרפואי יוצר תמונות תלת מימדיות של רקמות הגוף ומאפשר לאבחן שינויים זעירים ללא ניתוח

פול לוטרבור ופיטר מנספילד, מפתחי סורק התהודה המגנטי (MRI) הם זוכי פרס נובל לרפואה לשנת 2003. השניים יקבלו את הפרס ששוויו מעל 1.3 מיליון דולרים בחודש דצמבר, בטקס השנתי בשטוקהולם ובאוסלו. פרס נובל מוענק החל משנת 1901 על שמו של ממציא הדינמיט השוודי אלפרד נובל שנפטר בשנת 1896.

 

פול לוטרבור, בן 74 מארה"ב, ופיטר מנספילד, בן 70 מבריטניה, זכו בפרס בזכות פיתוח מכשיר ה-MRI אשר הביא לפריצת דרך בעולם הרפואה והמחקר. פיתוח מכשיר ההדמייה המשוכלל איפשר יצירת תמונות תלת מימדיות של איברים פנימיים בגוף, ובכך פטר מן הצורך בניתוחים מסכני חיים בזכות האבחון המוקדם והתמונות המדוייקות שייצר המכשיר.

 

מכשיר ה-MRI מבוסס על מגנט רב עוצמה וגלי רדיו. במהלך הבדיקה משודרים גלי הרדיו לרקמות הגוף, ואלו נקלטים חזרה במכשיר. על פי החזר שונה של גלי הרדיו מכל רקמה בגוף, מאפשר המכשיר להבדין בין הרקמות השונות ולאבחן שינויים, גם קטנים ביותר, בגוף.

 

תמונות ה- MRI מוצגות כפרוסות במצבים שונים לאורך או לרוחב הגוף. היתרון הגדול במכשיר הוא שאינו מפיץ קרינה, ואינו מצריך לרוב שימוש בחומר ניגוד שעלול לסכן חלק מן החולים הרגישים אליו. בתוך כך מצליח המכשיר להבדיל באיכויות גרפיות גבוהות בין הרקמות השונות.

 

שלושה מדענים נוספים אשר גילו כיצד אטומים מגיבים זה לזה במחקרם בתחום הפיסיקה הקוונטית, תרמו לפיתוחו של סורק ה-MRI. אלכסיי אבריקוסוב, ויטלי גינצבורג ואנתוני לגט זכו בפרס הנובל בפיסיקה לשנת 2003 הודות למחקרם שסייע להסביר את התנהגותם של חומרים המצויים בטמפרטורה נמוכה.

 

"הפריצה החלה עם מכשיר ה-CT שפועל על עיקרון דומה", אומרת ל-ynet ד"ר דורית שחם, מומחית לרדיולוגיה מהמרכז הרפואי הדסה, "אולם ה-MRI איפשר להבחין בין רקמות הגוף, ולכן הוא מסוגל להראות לנו האם גידול התפשט לסביבה שלו. בכך, הוא מאפשר לקבוע את הטיפול המתאים וגם את התחזית".

 

עיקר השימוש במכשיר ה-MRI הוא בהדמיית מערכת העצבים: המוח ועמוד השידרה. אולם בשנים האחרונות החל שימוש גם באיזורים אחרים בגוף, כולל בהדמיית האגן, הלב, העצמות והמיפרקים. "ה-MRI משתכלל כל הזמן", אומרת שחם, "בעתיד, בדורות החדשים של המכשיר יקוצר זמן הבדיקה, והוא ישמש גם כתחליף לניתוחים קטנים במקום פעולות פולשניות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי גל
MRI. פרוסות תלת מימדיות
צילום: איתי גל
אלפרד נובל. 1.3 מיליון דולרים
צילום: בית חולים הדסה
ד"ר דורית שחם. תחליף לניתוחים
צילום: בית חולים הדסה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים