שתף קטע נבחר

ראש בראש: אופן אופיס נגד אופיס

החל מהשבוע הבא תופץ בישראל חינם חבילת היישומים המשרדיים אופן-אופיס 1.1 בעברית לסביבת חלונות. גל מור בדק את הגירסה הסופית. המסקנות מעורבות: התחליף לוורד עושה בדרך-כלל את העבודה ואף כולל חידושים, אבל התחליף לאקסל מציג רק עברית מיושרת לשמאל. התפריטים אומנם מגוירים, אבל משובשים ואין אאוטלוק מבט ראשון

ביום שני הבא, 15 בדצמבר, זה יקרה. לאחר תקופה ארוכה של פיתוח, תופץ בישראל הגירסה העברית הסופית של חבילת היישומים המשרדיים אופן אופיס - 1.1 ולראשונה יוכלו הישראלים להוריד מהרשת חינם ובאופן חוקי תחליף לאופיס של מיקרוסופט. כיוון שמדובר ב-62 מגה בייט, מי שאינו יכול או אינו רוצה להוריד מהרשת, יוכל לקבל את חבילת היישומים בתקליטור זמן קצר לאחר מכן, תמורת 20-15 שקל - סכום המיועד בעיקר לכיסוי עלויות ההפקה וההפצה.

 

הכוונה היא להפיץ את התקליטור בחנויות הספרים של מוסדות ההשכלה הגבוהה ואולי אפילו ברשתות מזון. אירגונים וחברות, כמו ספקי אינטרנט וחברות מחשבים, יוכלו להפיץ את התקליטור ללקוחותיהם. לחילופין, ניתן יהיה להזמין את התקליטור בתשלום גם מאתר האינטרנט של אופן אופיס בעברית.

 

מהי אופן אופיס

 

אופן אופיס היא גירסת קוד פתוח של חבילת היישומים סטאר אופיס של חברת סאן. מצד אחד, סאן מוכרת את סטאר אופיס בכ-60-50 דולר. מצד שני, החברה מעבירה את קוד המקור שלה לאתר אופן אופיס - ומאפשרת למפתחים ברחבי העולם להורידו. מפתחי התוכנה, מצידם, נדרשים להתחייב שימסרו לאופן אופיס כל שיפור או שינוי שיבצעו בקוד של חבילת התוכנה.

 

רבים בקהילת המפתחים העצמאיים מתייחסים למודל הייחודי הזה - פרוייקט מסחרי (סטאר אופיס) התומך בפרוייקט קוד פתוח חינמי (אופן אופיס) - כסיכוי היחיד להציע תחרות אמיתית למונופול של מיקרוסופט. הסיבה: כל אירגון יכול להתאים את תוכנות אופן אופיס בדיוק לצרכיו, בעלות נמוכה משמעותית.

 

יישומים מקבילים

 

אופן אופיס חסרה רכיבים מתקדמים, המשולבים בסטאר אופיס, והיא גם אינה מזכה את המשתמש בתמיכה טכנית. חבילת היישומים, הפועלת בסביבת חלונות, כוללת מעבד תמלילים בשם WRITER, המתחרה בוורד, תוכנת גיליונות אלקטרוניים בשם CALC, המתחרה באקסל, תוכנת מצגות בשם IMPRESS, המקבילה לפאוארפוינט, ותוכנת ציור. התוכנות הללו פועלות בדומה מאוד לתוכנות של אופיס. עם זאת, חבילת היישומים אינה כוללת תוכנת דואר אלקטרוני וניהול זמן, כמו אאוטלוק של מיקרוסופט (אך ניתן להשתמש בתוכנת הדואר המשולבת במוזילה, דפדפן האינטרנט המבוסס על קוד פתוח, שהוסב אף הוא לעברית).

 

תחליף משמעותי

 

אופן אופיס מציגה מסמכים בפורמטים DOC ,HTML ,XLS ,PPS ו-XML, ומכאן שלפחות על הנייר - ניתן לפתוח בה מסמכים שנוצרו בוורד, פאורפוינט ואקסל. במקביל, אפשר לשמור מסמכים של אופן אופיס בפורמט אופיס, וכל משתמש בתוכנות של מיקרוסופט יוכל לצפות בהם.

 

חברת המחקר גרטנר צופה, כי עד סוף 2004 עשוי נתח השוק של סטאר אופיס לגדול לכ-10 אחוז, על חשבון מיקרוסופט. אופן אופיס עשויה להפוך לתחליף משמעותי לאופיס באירגונים, שמעדיפים לחסוך תשלום של מאות שקלים עבור כל רישיון שימוש בתוכנה (ולעתים מדובר במאות רישיונות לכל אירגון).

 

למה צריך את זה בישראל?

 

בניגוד למצב בעולם, בארץ אין לאופיס של מיקרוסופט מתחרים, והמשתמשים אינם נהנים מהחופש לבחור בין תוכנות מתחרות. מיקרוסופט אומנם גיירה את אופיס לעברית - כלומר, התאימה את המימשק לכתיבה מימין לשמאל, פיתחה תכונות ייחודיות לעברית, ותירגמה את התפריטים של חבילת התוכנה - אבל המשתמשים נאלצים לשלם סכומים גבוהים ביותר עבור חבילת יישומים, שברוב תכונותיה המתקדמות הם אינם משתמשים בכלל.

 

לכן, הודיע משרד האוצר באוקטובר 2002, כי יסייע בגיור אופן אופיס לשפה העברית. הנימוקים שניתנו להחלטה הם הצורך לעודד את הבחירה החופשית בשוק התוכנות, ולסייע בצמצום הפער הדיגיטלי. המשרד הקצה תקציב מצומצם למאמץ הפיתוח, ומספר גופים נוספים נרתמו למשימת הגיור, בהם מפתחי קוד פתוח מעמותת המקור, חברת טק מערכות פתוחות וחברת סאן - המממנת העיקרית של הפרויקט.

 

במסגרת ההסבה לעברית הותאמה החבילה לכתיבה מימין לשמאל ולתמיכה בתכונות הייחודיות לעברית. גם התפריטים תורגמו לעברית. עם זאת, קובצי התיעוד והעזרה לא תורגמו בשלב זה. יונתן בן-אברהם, מנכ"ל טק מערכות פתוחות, מעריך, כי ההסבה לעברית עלתה למעלה ממיליון שקל.

 

במשרד האוצר טוענים, כי חבילת אופן אופיס צפויה להוות חלופה לאופיס - אך בעלויות הנמוכות ב-60 אחוז. לא מדובר באלטרנטיבה על הנייר בלבד. שירות התעסוקה כבר החליט להתקין את אופן אופיס ב-580 עמדות מחשבים, משרד החינוך מתכוון לבדוק אם ניתן לאמץ את חבילת התוכנה בכיתות הלימוד בשנה הבאה, וגם משטרת ישראל בוחנת אותה.

 

טייס אוטומטי

 

בדקנו את הגירסה הסופית של אופן אופיס 1.1 על פנטיום 2 עם 348 מגה-הרץ, המפעיל חלונות XP. ההתקנה נמשכה כ-20 דקות והיתה חלקה למדי, למעט העובדה שמשפטי ההנחיה היו משובשים בכל פעם שמילים באנגלית שובצו במשפט עברי. בסיום ההתקנה תפסה חבילת אופן אופיס 137 מ"ב בדיסק הקשיח.

 

בניגוד לאופיס, כל היישומים של אופן אופיס - מעבד התמלילים, תוכנת המצגות והגיליונות האלקטרוניים - נפתחים באמצעות מסך מרכזי אחד. טעינת מסמכי DOC איטית למדי באופן אופיס - פתיחה של מסמך בגודל 96K ארכה כ-6-5 שניות, בעוד מסמכים בפורמט RTF או בפורמט אופן אופיס נפתחו כמעט מיידית. מימשק יישומי האופן אופיס אינטואיטיבי למדי עבור כל מי שהשתמש באופיס, אם כי

בחלקם יש צורך בזמן הסתגלות.

 

פחות מלוטשת

 

ככלל, אופן אופיס הרבה פחות מלוטשת מאופיס בכל הקשור לרמת הגימור ועיצוב המימשק. פקודות תפריט המשלבות עברית עם אנגלית מציגות משפטים הפוכים. טעויות בולטות נעשו בתרגום המימשק ובבחירת המלים: למשל, הצירוף היצירתי טייס אוטומטי המשולב בתפריט קובץ של WRITER מפנה בסך-הכל את הגולש לתבניות ופקודות מוכנות מראש. ה-WRITER עצמו זכה לתרגום "כיתוב", והפקודה "אתחול" משמשת להחלת שינוי עיצוב (במקום החל, כמקובל). התפריט סגנון מכונה כאן "צורה".

 

אפשרויות דומות

 

מעבר לכך, האפשרויות שמציע ה-WRITER דומות למדי לוורד, למעט שינויים קטנים, כדי להדגיש טקסט יש לסמנו וללחוץ על כפתור F במקום כפתור B בוורד, וכדי להפוך כתב לנטוי יש ללחוץ על k במקום I. אפשר גם לערוך שינויי עיצוב, להשוות מסמך אחד לאחר, לערוך בדיקת איות למסמך (בעברית ובאנגלית), לעצב פסקאות ועוד.

 

אין ביישום אפשרות למשלוח פקס או לשתף מסמך בחלל עבודה משותף, כפי שמציע וורד 2003. תמיכת האינטרנט לוקה בחסר, התיעוד והעזרה הם באנגלית בלבד, התמיכה בהוספת הערות למסמך אינה טובה כמו בוורד, ואין תבניות מסמך בעברית. לעומת זאת, WRITER מאפשר ליצור מסמכים בפורמט - XML תכונה הקיימת רק בגירסה המקצועית של וורד 2003.

 

היתרון המרכזי

 

מעבד התמלילים מאפשר גם לייצא מסמכים בפורמט אקרובט (PDF) באופן מובנה. תומכי אופן אופיס מצביעים על כך כעל היתרון המרכזי שלו מול האופיס, אך ממיקרוסופט נמסר כי אפשר להמיר מסמכי אופיס לפורמט PDF באמצעות הורדת תוסף להמרת קבצים ל-PDF - ‏ מאחד האתרים המציעים אותו, בהם http://site4.pdf995.com/download.html. לאחר התקנת התוכנה תותקן מדפסת חדשה בשם PDF 995. על מנת להמיר מסמך לפורמט PDF‏ כל שיש לעשות הוא לשלוח את המסמך להדפסה במדפסת זו.

 

תכונה יעילה נוספת מציעה אפשרות לפתוח מסמכים שנוצרו בכמה מערכות הפעלה (ולא רק בחלונות) ולשמור אותם בפורמטים שונים. תכונה חביבה נוספת באופן אופיס מאפשרת להמיר בבת-אחת תיקיה שלמה של מסמכים מפורמט וורד, למשל, לאופן אופיס. כמובן, אפשר לשלב במסמכים תמונות וגרפיקה, אם כי פעולה זו אינה כה אינטואיטיבית כפי שהיא בוורד, ולהכין כרטיסי ביקור מעוצבים.

 

פקודות מאקרו

 

עבור משתמשים מתקדמים, גם אופן אופיס מאפשר להקליט פקודות מאקרו ולשייך אותן לאירועים כמו הקשות מקלדת או בחירה באפשרות מהתפריט. בשונה מאופיס, פקודות המאקרו אינן מבוססות על ויז'ואל בייסיק, אלא על שפה מקבילה בשם "סטאר בייסיק", המשולבת בחבילה. ניסינו לקלוד באופן אופיס משפטים בעברית, הכוללים מוקשים ידועים במעבר בין אנגלית לעברית - מקפים, ספרות, מספרי טלפון ואותיות בעברית בשילוב עם אנגלית. הניסיון הצליח למעלה מהמשוער.

 

האופיס של מיקרוסופט הציג מסמכי אופן אופיס, שנשמרו בפורמט המתאים ללא כל בעיה. עם זאת, כאשר ניסינו לפתוח עם WRITER מסמכים שנשמרו בפורמט וורד ההצלחה היתה חלקית. בעוד שמסמכי וורד פשוטים נפתחים ב-WRITER ומוצגים ללא כל בעיות, מעבד התמלילים אינו מסתדר טוב עם מסמכי וורד מורכבים, הכוללים פקודות מאקרו, טבלאות, טפסים ותכונות מתקדמות נוספות. בן-אברהם מודה, כי בעיית ההמרה הלא-מושלמת בין בין מסמכי וורד למסמכי אופן אופיס היא אחד האתגרים הקשים העומדים בפני המפתחים ובדרכה של אופן אופיס לשוק.

 

CALC: עברית משמאל לימין

 

תוכנת הגיליונות CALC כוללת את כל התכונות החשובות באקסל: יצירת נוסחאות, הוספת טבלאות, הוספת קישורים, פונקציות קבועות מראש, הוספת נתונים ממקורות חיצוניים ומהאינטרנט, הכנסת עצמים וציורים לגיליון ועוד. בסיום העבודה אפשר לשמור את המסמך בפורמט אקסל (על גרסאותיו השונות), כ-PDF וגם כקובץ מסד נתונים (BDF), אשר ניתן לצפייה במגוון רחב של יישומים.

 

מגרעה בולטת מאוד ב-CALC עבור המשתמש העברי: היישום מציג מסמכים בעברית משמאל לימין. כלומר, גיליון אלקטרוני שעמודותיו נקראות מימין לשמאל יוצג ביישום זה משמאל לימין, והוא למעשה בלתי שמיש עבור משתמשים הנזקקים לעבודה עם מסמכים בעברית. 

בצוות הפיתוח של אופן אופיס אומרים, כי בעיה זו צפויה להיפתר רק תוך כמה חודשים.

 

מצגות ושילובים

 

תוכנת המצגות IMPRESS מזכירה מאוד את פאואר-פוינט. אם נתעלם מכמה אפשרויות תפריט סתומות (כמו רובד, שולט או נקודות הצמדה) ומהעובדה, שהתיעוד והעזרה של היישום הם באנגלית בלבד - משתמשים שיצרו מצגות עם התוכנה של מיקרוסופט אינם צפויים לתהליך הכשרה ממושך.

 

גם כאן, אשף המוצג בפתיחה מאפשר למשתמש להחליט אם ברצונו להתחיל ממסמך ריק או להתבסס על תבנית מוכנה מראש (באנגלית בלבד). כיוון שיישומי אופן אופיס השונים משתלבים יפה זה בזה, ניתן, למשל, לשלב ב-IMPRESS גיליון אלקטרוני של CALC. יתרון בולט של IMPRESS לעומת פאואר-פוינט הוא האפשרות לייצא מצגות בפורמט פלאש, כמו גם PDF.

 

עוד כברת-דרך

 

במהלך הפעלה רצופה של שלוש שעות נתקע לנו אופן אופיס פעם אחת. קשה להסיק מכך מסקנה כלשהי. בן-אברהם מודה, כי חבילת היישומים אינה חפה מבאגים: יש עדיין כמה בעיות בתמיכה בניקוד עברי ובהצגת גופנים מסויימים. ברור לנו, שמבחינת איכות יש לנו עוד כברת-דרך עד שנגיע לאיכות של 'אופיס', ואני מקווה שעד 2006 נוכל להדביק את הפער. עם זאת, הוא דוחה את הטענות של אנשי

מיקרוסופט, לפיהן אופן אופיס שקולה לאופיס 97 בלבד, מבחינת מגוון התכונות שהיא מציעה.

 

אופן אופיס 1.1 העברית תוצע להורדה באתר הרשמי בגרסאות לחלונות, לינוקס וסולאריס. גירסה עברית עבור מקינטוש אינה צפויה בקרוב, מאחר שלא נמצא גוף שיממן את גיור התוכנה עבור מערכת ההפעלה הזו. בחודשים אפריל-יוני צפויה לצאת גירסה נוספת, עם

תיקונים ועדכונים.

 

הפיתוח יימשך

 

גירסה של אופן אופיס בערבית צפויה להופיע באמצע השנה הבאה. הפיתוח לא יסתיים עם השלמת הגירסה הנוכחית. על-פי בן-אברהם, חברת סאן כבר נתנה את הסכמתה להמשך הפיתוח, ואופן אופיס 2, שצפויה לצאת באנגלית בקיץ הקרוב, תשוחרר בגירסה העברית בעוד כתשעה חודשים.

 

מיקרוסופט: התחרות חיובית

 

תגובת מיקרוסופט ישראל מעידה על שינוי ביחסה כלפי המתחרה החדשה, שגבל בעבר בביטול. לדברי החברה, היא דווקא רואה בחיוב את התחרות בכל מגזרי השוק שבהם היא פעילה, ולדעתה, אופיס שלה הוא הפתרון השלם והמתקדם ביותר ליצירת מסמכים, ניתוח, ואיסוף, הצגה והעברת מידע.

 

החברה גם מצביעה על התכונות המתקדמות החדשות באופיס 2003, בקישוריות בין האפליקציות השונות ובינן לבין האינטרנט ומערכות שונות אחרות. מיקרוסופט טוענת, כי מחיר אופיס 2003 למשתמשים ביתיים הוא פחות מ-1,000 שקל וכי הרישיון מתאים להתקנה על שלושה מחשבים בבית (כלומר, כ-330 שקל למשתמש) - סכום זניח, לדברי החברה, בהתחשב ביתרונות שהחבילה מספקת.

 

"'מיקרוסופט' השקיעה עד היום וממשיכה להשקיע מיליונים רבים של דולרים בגיור מוצרי 'אופיס'. קשה להעלות על הדעת כי מלאכת גיור טובה כזאת תוכל להתבצע ללא ניסיון רב שנים והשקעות גדולות של כסף", נמסר מהחברה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר אופן אופיס
אופן אופיס: המתחרה הרצינית
צילום: אתר אופן אופיס
מעבד התמלילים של אופן אופיס. לא מלוטש
אפשר להוסיף רכיבים גרפיים
התקנה פשוטה, משפטים מעורבבים
הכנת מצגות עם Impress
מומלצים