שתף קטע נבחר

בקרוב: רדיו לוויני בישראל

בקרוב ישווקו מקלטי רדיו לוויני שיאפשרו להאזין לעשרות תחנות רדיו בינלאומיות תוך כדי נסיעה ברכב. מחיר המכשיר הוא כ-100 דולר

עידן הרדיו הלוויני ייפתח בישראל באופן רשמי מוקדם מהצפוי. חברת "וורלד ספייס ישראל" מתכוונת לשווק בקרוב מקלטי רדיו המאפשרים לקלוט ברכב עשרות תחנות רדיו בינלאומיות, המשודרות בערוצים פתוחים בלווין, כמעט מכל מקום ובכל עת. מדובר במקלט רדיו לוויני, המתחבר למערכת הסטריאו ברכב או למחשב בבית. לחילופין, ניתן להשתמש במכשיר כנגן רדיו נייד, בעזרת סוללות ואוזניות.

 

מה זה רדיו לוויני?

 

בדומה לטלוויזיה בלווין, הרדיו הלוויני מאפשר להאזין לערוצי רדיו המועברים באמצעות לוויני תקשורת הסובבים את כדור הארץ, אם מדובר בערוצים חופשיים, המממנים את השידור באמצעות פרסומות או בערוצים מקודדים, הזמינים בתשלום של דמי מנוי.

 

העידן המסחרי של השידור הלוויני ברדיו החל ב-1992, אז ערכה רשות התקשורת האמריקנית מכרז, במסגרתו הציעה למכירה את טווח התדרים 2.3 גיגה הרץ, המשמש לשידורי לווין. במכרז זכו שתי החברות האמריקניות Sirius ו-XM Radio, שוורלד ספייס העולמית (והישראלית) הן חברות אחות שלה. וורלד ספייס העולמית מחזיקה בשני לוויינים, AfriStar ו-AsiaStar, המכסים שטח כולל של כ-14 מיליון קמ"ר, באפריקה, אירופה, המזה"ת ואסיה. בשנת 2005 תשגר החברה לווין נוסף, AmeriStar, שיכסה את דרום אמריקה.

 

מקלט הרדיו שישווק בארץ החל מהחודש הבא יאפשר להאזין לשידורי רדיו לוויניים באמצעות הלווינים של חברת וורלד ספייס העולמית, המספקים קליטה של למעלה מ-40 תחנות רדיו בינלאומיות המשדרות סגנונות מוזיקליים שונים. מדובר בעיקר בערוצי מוזיקה בסגנון פופ, רוק, קאנטרי, קלאסי ועוד .

 

יניב אליאש, מנכ"ל וורלד ספייס ישראל, מסביר כי כל אחד מהלווינים משגר שלוש אלומות שידור, באמצעותן ניתן לקלוט את השידורים גם בארץ. לדבריו, ייתכן כי בעתיד יועלה קו שידור לוויני הכולל ערוצים ישראלים, בעזרת שותפי תוכן ישראלים, כאשר חלקם יוצעו בדמי מנוי חודשיים. בשלב ראשון, התחנות הנקלטות במכשיר יהיו זמינות ללא תשלום, למעט מחירו של המכשיר כמובן.

 

קליטה רצופה במרבית המקומות

 

אליאש מספר כי לאחר מספר בדיקות של מכשירים שונים, נראה כי המקלט הראשון שישווק בישראל יהיה דגם DAMB-R של חברת Tongshi הסינית. המכשיר מזכיר במראהו החיצוני נגן MP3 או נגן DVD ביתי ממוזער, וכולל כפתורי כיוון ותכנות, מסך LCD המציג מידע על התחנה המשדרת, וכן חיבורים לאוזניות, LineIn, חשמל ו-USB, המאפשר חיבורו למחשב הביתי.

 

למרות שניתן לרכוש מקלטי לווין דרך האינטרנט, המכשיר שישווק בארץ במחיר של כ-100 דולר יכלול אחריות ושירות של החברה הישראלית. המקלט ישווק עם צלחת קטנה ושלט רחוק קומפקטי, המאפשר בקרה על עוצמת הקול ומעבר בין 12 תחנות המאוחסנות בזכרון. 

 

לדברי אליאש, מאחר שהשידור הלוויני מועבר בתדרים נמוכים, יחסית, קליטת האות מתאפשרת באמצעות צלחת לוויינית קטנה הניתנת לנשיאה ביד (אם כי הנשיאה אינה נוחה, מאחר והצלחת חייבת תמיד "לראות" את השמיים) או להצמדה לגג המכונית באמצעות מגנטים. אפשר לחבר את המקלט למערכת הסטריאו ברכב בשתי דרכים, באמצעות התקנה מקצועית או על ידי שימוש במתאם-קלטת, שפשוט מוכנס למערכת כמו קלטת רגילה וחוסך את ההתקנה.

 

הרדיו מסוגל לקלוט ולשדר גם רדיו FM רגיל, אולם הוא מעט מוגבל בטווח התדרים אותם הוא מסוגל לקלוט, כך שלא תוכלו להאזין באמצעותו לכל תחנת רדיו המשדרת ב-FM. כמו כן, אי אפשר להאזין לכל ערוצי הרדיו המשודרים באינטרנט - אלא רק לתחנות המשודרות דרך הלוווין. אפשר לאתר תחנות רדיו באמצעות סריקה פשוטה ולהגדיר אותן בזכרון המכשיר. לחילופין, אפשר לאתר את התחנות באתר TalSat, לוח שידורי הרדיו הלווייני הנקלטים בישראל. באתר ניתן גם לחפש ערוצים באופן ידני, על פי פרמטרים כגון מיקום, שפה ושיטת שידור, לחשב את זווית מיקומה של צלחת הלווין הקטנה שלכם ולאתר תדרים לתחנות הרצויות.

 

קליטה רצופה וכמעט נטולת הפרעות

 

מבדיקת ynet עולה, כי לרוב אפשר ליהנות מקליטה רצופה וכמעט נטולת הפרעות של השידור הלוויני. זאת, כאשר אין שום חפץ החוסם את יכולת הקליטה של האנטנה הניצבת על גג הרכב. כאשר עברנו בנסיעה ליד עץ בעל גזע רחב למשל, או עמדנו צמוד מדי לבניין שחסמו את טווח השידורים שמגיע מדרום, חלו הפסקות בשידור, בדומה לקפיצת דיסק במערכת - לא נורא אך מדובר בחסרון.

 

"הטכנולוגיה בה פועל הלווין מבוססת על Lband, שאינה סובלת מהפרעות או ניתוקים הנובעים ממזג אוויר בעייתי או סוער במיוחד", אומר אליאש, "זאת בניגוד לטלוויזיה בלווין של חברת יס למשל, שפועלת בשיטת KU, טכנולוגיה הרגישה יותר לשינויי מזג אוויר".

 

ניתן להאזין לשידורים באמצעות אוזניות או כבל LineIn המחובר לרמקולים שברכב, אך אליאש מזהיר כי חיבור הרמקולים ברכב לשקע ה-LineIn במכשיר, אינו מומלץ, ועדיף לחברם לשקע האוזניות, זאת מאחר וישנם הבדלים בעוצמת הקול במעבר בין שידור FM רגיל ושידור לוויני. עבור בעלי מערכת סטריאו חדישה יותר, המצוידת בשקע LineIn בחזית מערכת ההסטריאו של הרכב, החיים אפילו פשוטים יותר, וכל שייאלצו לעשות זה לחבר את המכשיר לשקע ולהפעילו.

 

ב"וורלד ספייס ישראל" בוחנים שיווק של מכשירים נוספים, בהם מכשיר המשלב גם רדיו FM מובנה, שיאפשר האזנה לתחנות רדיו מוכרות של קול ישראל, גלי צה"ל או תחנות הרדיו האזורי. בין השאר, נבחנת אנטנה לווינית קטנה, אותה ניתן יהיה להתקין על חלקו הפנימי של חלון הרכב, בדומה לאנטנות הסלולריות, כך שמהמשתמש ייחסך הצורך להכניס בכל ערב את האנטנה למכונית כדי למנוע גניבה או נזק אחר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
DAMB-R של Tongshi. ישווק בקרוב בארץ
מכשיר רדיו לוויני של חברת AMI
צלחת לווינית קומפקטית. ניתן למקם על גג הרכב
מומלצים