שתף קטע נבחר

עיכוב בהכרה באימוץ ילדים על ידי הומואים ולסביות

בישיבת ועדת העבודה והרווחה של הכנסת החליט יו"ר הוועדה, ח"כ שאול יהלום, שלא לקדם בינתיים את הצעת החוק להכרה באימוץ ילדים בחו"ל על ידי זוגות חד מיניים, עד שתיפתר המחלוקת בין משרדי הממשלה: משרד המשפטים דורש שלא להכיר באימוץ שנעשה בחו"ל, בעוד משרד הפנים תומך בהכרה בו ודורש דיון נוסף בוועדת השרים לענייני חקיקה

שווים בפני החוק? ימים ספורים לפני מצעד הגאווה בתל-אביב, ערכה היום (ג') ועדת העבודה והרווחה של הכנסת ישיבה שעסקה בנושא אימוץ ילדים על ידי זוגות של הומוסקסואלים ולסביות. בינתיים, זוגות חד מיניים רבים ייאלצו להמתין, כיוון שהצעת החוק בנושא לא תקודם עד שתיפתר המחלוקת בין משרד המשפטים למשרד הפנים בנושא - כך הודיע בישיבה יו"ר הוועדה, ח"כ שאול יהלום.

 

המחלוקת סבה סביב דרישתו של משרד המשפטים שלא להכיר באימוץ ילדים על ידי זוגות של הומואים ולסביות, אימוץ המוכר בחלק גדול ממדינות העולם. לעומת זאת, שר הפנים, אברהם פורז, תומך בהכרה באימוץ ומבקש לקיים דיון נוסף בוועדת השרים.

 

עו"ד מוריה בקשי ממשרד המשפטים הסבירה בישיבה כי צווי האימוץ המוכרים כיום על ידי המדינה, ניתנים רק לבני זוג הטרוסקסואלים, נשואים או ידועים בציבור, או ליחיד, ללא קשר לנטייתו המינית.

 

בישיבה קיבלו הנוכחים את המסמך שכתבה עו"ד עירא הדר מקל"ף (קהילה לסבית פמיניסטית), על פיו משמעות עמדת משרד המשפטים היא כי אימוצי ילדים הנעשים כדבר שבשגרה בקנדה, בחלק גדול ממדינות ארה"ב ואירופה, אוסטרליה, ניו זילנד ודרום אפריקה, לא יוכרו בישראל והילדים המאומצים האלה לא יקבלו אזרחות ישראלית, לא ייהנו ממעמד חוקי בישראל ולא יזכו לביטוח רפואי או לחינוך.

 

"לא טובתם של הילדים עומדת לנגד עיניהם של מנסחי הצעת החוק, אלא אפליה פסולה, סטריאוטיפים שליליים ובלתי מבוססים ודעות קדומות כלפי ציבור הלסביות וההומוסקסואלים", כתבה הדר.

 

הפקיד יחליט?

 

בג"ץ הורה בעבר למשרד הפנים לרשום במרשם האוכלוסין שתי נשים כאמהותיו של ילדה הביולוגי של אחת מהן, שאומץ על ידי בת זוגה בארה"ב. כן הורה לתקן את החקיקה בנושא. בעקבות זאת, הובאה הצעת החוק המתוקנת לאישור הכנסת. משרד הפנים ערער על פסיקת בג"ץ ועדיין לא התקבלה הכרעה בערעור.

 

על פי הצעת משרד המשפטים, פקידי מרשם האוכלוסין יוכלו להתנות את הרישום בפנייה לבית הדין לענייני משפחה, אם קיים החשש כי אימוץ הילד בחו"ל, "מנוגד לטובת הילד או לתקנת הציבור".

 

עו"ד עודד פלר, מהאגודה לזכויות האזרח, הזהיר את הוועדה כי משמעות סעיף זה היא שלפקיד משרד הפנים תהיה אפשרות לפתוח הסכמי אימוץ שניתנו בחו"ל. "לפי הפסיקה, לפקיד משרד הפנים יש שיקול דעת מאוד צר לבדוק את אותנטיות המסמכים. לאף פקיד בשום לשכה אין כישורים או כלים לבחון אם האימוץ תקף".

  

פלר הוסיף עוד שבכל מקרה, גם לפי הקבוע באמנה הבינלאומית לזכויות הילד, אסור למנוע מילדים מאומצים זכויות כמו ביטוח רפואי, קצבת ילדים או חינוך. הוא הציע תיקון לחוק, במסגרתו ייקבע כי רק כאשר בידי פקיד הרישום במשרד הפנים ישנן ראיות לגבי תקינות תהליך האימוץ, יפנה הפקיד מיוזמתו לבית הדין לענייני משפחה ולא ישלח לשם את ההורים.

  

יו"ר הוועדה, ח"כ יהלום, הסכים עם פלר, ואמר שהסעיף מנוסח באופן מקל מדי ושיש להצר את מרחב שיקול הדעת של פקידי משרד הפנים. לסיכום, ביקש יהלום ממשרד המשפטים להציג לוועדה ניסוח חדש של סעיף זה.

 

מקרה נוסף בבג"ץ: שני אבות

 

עו"ד אירית רוזנבלום, יו"ר ארגון משפחה חדשה, אמרה כי עתרה לבג"ץ בשם זוג גברים שאימצו ילד בארה"ב על-מנת שהאימוץ יוכר בארץ, וכבר שנה ושמונה חודשים ממתינה לפסיקה בנושא. שניים מחברי הרכב השופטים, תיאודור אור ודליה דורנר כבר פרשו מכהונתם.

 

"משרד הפנים נתן להם כל חצי שנה אשרה זמנית עבור הילד, וכל פעם הם היו תלויים ברצון של פקיד המשרד. אתמול נאמר להם שזו הפעם האחרונה שהוארכה אשרת השהייה של הילד, ואם לא יהיה לו דרכון בתוקף הוא לא יוכל להישאר בארץ".

 

לדבריה, "המדינה מסרבת לתת פתרון למקרה כזה, והופכת בעצם את הילד לנטול הורים. כך הוא לא יוכל לקבל חינוך, ביטוח בריאות או אפילו מסיכת אב"כ. אין דרך שישראל לא תתיר את האימוצים האלה ולו רק מכוח אמנות בינלאומיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
לנסח שוב את הסעיף. יהלום
צילום: עמית שאבי
צילום: אלכס קולומויסקי
מחלוקת עם לפיד. פורז
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים