שתף קטע נבחר

דו"ח: ניתן לפתור המחלוקת על מי שמורת עין גדי

פרופ' יורם אבנימלך מהטכניון קובע בדו"ח מיוחד כי "אין בעייה של כמות מים בעין גדי, אלא בעיה של ניהול משק המים. בניהול נכון ניתן לשקם ולשמר את השמורה"; בין הצעותיו: רק מי מעיינות עין גדי ושולמית, ישמשו למפעל המים המינירלים

בישיבת השדולה לאיכות הסביבה בכנסת, בראשות חברי הכנסת מיכאל מלכיאור ועמרי שרון, מוצג היום בצהריים (ג') דו"ח של פרופ' יורם אבנימלך מהטכניון, לשעבר מדען המשרד לאיכות הסביבה, בעניין המחלוקת סביב חלוקת המים וייבוש שמורת עין גדי.

 

פרופ' אבנימלך מונה ע"י ראשי השדולה לאיכות הסביבה לפני כחודש וחצי, למצוא נוסחת פשרה, שתהיה מקובלת על הגורמים המעורבים במחלוקת על מי עין גדי.

 

שמורת הטבע עין גדי מהווה אתר טיולים מבוקש. בשנים האחרונות הוזנחה השמורה, כשהמים הזורמים בה הועברו לשימושים אחרים, בין היתר למפעל המים המינרלים "עין גדי". סביב נושא זה נוצרה מחלוקת קשה בין הקיבוץ לבין רשות הטבע ונציבות המים.

 

בנאת המדבר של עין גדי שלשה מקורות מים עיקריים: שני נחלים המספקים כ-2 מיליון מ"ק בשנה, נחל ערוגות מדרום ונחל דוד מצפון, והמעיינות - עין גדי ומעין שולמית - השופעים כחצי מיליון מ"ק בשנה. שפיעת המעיינות (כולל המעיינות המזינים את הנחלים) די יציבה במהלך כל השנה.

 

פרופ' אבנימלך קובע, כי כמות המים הנובעת בשמורה ג(כ-2.5 מיליון מ"ק בשנה) בוהה מזו הנצרכת כיום (כ-1.5 מיליון מ"ק). "אין בעייה של כמות מים בעין גדי, אלא בעיה של ניהול משק המים. בניהול נכון ניתן לשקם ולשמר את השמורה", אומר פרופ' אבנימלך.

 

עיקרי ההמלצות:

 

  • הטיית מים לצריכה (השקייה, מים לשימושים השונים של הקיבוץ ועוד) תותר רק ממורד הנחלים. נקודת הטייה כזו הוקמה לאחרונה בנחל ערוגות ויש להקים נקודה כזו בנחל דוד. עד אז לא תופעל נקודת ההטייה הנוכחית בשעות היום.

 

  • מי מעיינות עין גדי ושולמית, ישמשו למפעל המים המינירלים (עד 120 אלף מ"ק בשנה) והיתרה (כ-380 אלף מ"ק) ישמשו להשקיית המדרון, להקמת גן למורשת עין גדי ולשיקום הצמחיה בשטח. יקבע מינימום זרימה שעתי להזנת שטח המורד המשוקם.

 

  • אספקת המים לקיבוץ, לבית ההארחה ולצרכנים נוספים תתבסס על שאיבת מים ממפעל נחלי ערוגות ודוד. חברי הקיבוץ, אומר פרופ' אבנימלך, יוכלו לקבל תמיד מים מינרליים בבקבוקים מהמפעל, אך השקיית הגינות והשירותים הביתיים יהיו ממפעלי הנחלים. פרופ' אבנימלך מציין כי האורחים בבית ההארחה בעין גדי מקבלים זה מכבר מים ממפעל הנחלים "וכנראה שהדבר לא גרם לירידה בתפוסה של בית ההארחה".

 

  • ההשקעה בהפניית המים וחלוקתם מוערכת בכ-2 מיליון שקל. עפ"י הדו"ח, העלייה הצפויה בביקורים בשמורה תוכל לשמש מקור להחזר ההקצבה הנדרשת במהלך כ-5 שנים.

 

  • יש אפשרות להגביר אספקת המים לחקלאות באיזור עין גדי על ידי הקמת מאגר לקולחים ומי חורף, על ידי קידוחים באיזור נחל ערוגות ועל ידי הטיית קולחים ונקז מאיזור מלונות עין בוקק ושפך זהר. עבודות פיתוח זה יכפילו ויותר הפוטנציאל החקלאי באיזור. לפרוייקטים אלו המובלים על ידי נציבות המים ידרש סכום של כ- 13 מיליון שקל.

 

בתגובה אומר ח"כ מיכאל מלכיאור: "מדובר בדו"ח חשוב ביותר, שלוקח בחשבון את האינטרסים של כל הגורמים הנוגעים לדבר - קיבוץ עין גדי, ארגוני הסביבה, רשות הטבע והגנים ונציבות המים, וחשוב לא פחות - את האינטרסים של הטבע וציבור המטיילים הפוקד את השמורה. אני מאמין שהדו"ח יהווה את פריצת הדרך לקראת הסכמה שתשמור על שמורת עין גדי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עין גדי. לנצל נכון את המים
צילום: לע"מ
בית הארחה. שותים מי נחלים
צילום: אורן אגמון
מומלצים