שתף קטע נבחר

מדריך: איך מתחברים לשיחות טלפון באינטרנט?

למי כדאי להשתמש בטלפוניה אינטרנטית, מהו הציוד הדרוש, איך אפשר לבצע שיחות מהאינטרנט למספרי טלפון רגילים, כמה זה עולה ומי מציע מחירים נוחים יותר. כל השאלות וכל התשובות - בכתבה

חברת HOT הכריזה לאחרונה על השקת רשת הטלפון שלה ובישרה רשמית על קץ שלטון היחיד של בזק בתחום התקשורת הפנים ארצית, לפחות באופן תיאורטי. אך חברת הכבלים היא לא המתחרה החדשה היחידה של בזק. משרד התקשורת התיר לאחרונה לחברות ישראליות לספק שירותי טלפון באמצעות האינטרנט (VoIP). נטוויז'ן כבר מפעילה שירות מסחרי של שיחות טלפון בינלאומיות באמצעות פס רחב (Voice Over Broadband) בשם Globy.

 

ההבדל בין שירותי הטלפון האלה

לשירותי הטלפון הניתנים באמצעות מכשיר הטלפון הרגיל בבית בא לידי ביטוי בסוג התשתית המוליכה את הקול. כאשר השיחות מתבצעות באמצעות פרוטוקול להעברת קול בצורה דיגיטלית באינטרנט (VoIP) לא נעשה שימוש בקווי הטלפון הרגילים. אפשר לדבר ובמקביל להשתמש במחשב: לגלוש, להוריד קבצים וכדומה.

   

מה השתנה?

 

ישראלים רבים משתמשים גם היום במגוון תוכנות המאפשרות להם לשוחח חינם עם בעלי מחשבים אחרים בישראל או בחו"ל ואף לחייג באמצעות תוכנה או מכשירי טלפון המחוברים למחשב לקווי טלפון רגילים. הם לא זקוקים לאישור של משרד התקשורת וגם אם יאסרו עליהם לבצע שיחות כאלה – אכיפתו של האיסור תהיה בלתי מעשית.

 

המדיניות החדשה של משרד התקשורת מיועדת לקבוע כללים לחברות VoIP המעוניינות לפעול בישראל. קרי, לספק למנויים מספר טלפון ישראלי, לשווק את השירות בארץ, להפעיל מוקד תמיכה בעברית ועוד – תנאים הנחוצים כדי להגיע למסה הקריטית של המשתמשים. חברות כאלה יתבקשו להשיג רישיון מפעיל פנים ארצי או בינלאומי ולהיות כפופות לחוק התקשורת של מדינת ישראל. ההגבלה הזו צפויה להרתיע חברות VoIP אמריקניות (שאינן נדרשות להצטייד ברישיון מהממשל האמריקני) לשווק את השירות ישירות לקהל בישראל, אך הישראלים לא יהיו מנועים מלהמשיך לשוחח בטלפון באמצעותן.

 

ההבחנה בין שיחות בינלאומיות לפנים ארציות חשובה גם כאשר מדובר באינטרנט, מרחב חסר גבולות לכאורה. הסיבה: חברות ישראליות המפעילות שיחות בינלאומיות באמצעות האינטרנט מאפשרות, אמנם, למנויים הישראלים, לחייג למספרי טלפון בישראל, אך ישראל תיחשב כמדינה זרה לכל דבר עבור המתקשרים. המשמעות היא כי כל שיחה למספר ישראלי תהיה שיחה בינלאומית (כולל חיוג הקידומת הבינלאומית של הארץ), המנוי לא ייהנה ממספר טלפון ישראלי ותעריפי השיחות לארץ לא יהיו בהכרח זולים יותר. השירותים הפנים ארציים, לעומת זאת, יאפשרו למנויים להשתמש במספר טלפון ישראלי עם קידומת בת שלוש ספרות, כמו הקידומות הסלולריות.

 

משתמשים מתוחכמים יותר, אנשי עסקים וארגונים קטנים וגדולים צפויים להמשיך להשתמש בשירותי ה-VoIP של חברות זרות באנגלית, בעיקר לצורך שיחות בינלאומיות. התחרות בשוק ה-VoIP המקומי (שירותים פנים ארציים ובינלאומיים) צפויה להיערך בין 5-6 חברות תקשורת (בזק בינלאומי, אינטרנט זהב, 012 קווי זהב, 013 ברק, אקספון ונטוויז'ן), כאשר בזק צפויה לחבור אליהם באמצע 2007.
VoIP לעומת טלפוניה רגילה
יתרונות חסרונות
  • אפשר להתחבר מכל חיבור אינטרנט בעולם

 

  • אפשר להעביר הודעות מהתא הקולי לכל מחשב ותכונות כמו שיחה מזוהה, שיחה ממתינה כלולות בטכנולוגיה

 

  • שיחות VoIP זולות יותר בשיעור של עד 30 אחוז לעומת טלפוניה רגילה. חסכוני במיוחד אם אתם משוחחים עם 2-3 חברים או קרובים באופן קבוע


 

  • עם התרחבות האינטנרט האלחוטי ניתן יהיה להשתמש בטלפון VoIP תומך VoIP ולשוחח חינם או במחיר מוזל מכל מקום - תחליף אפשרי גם לטלפונים סלולריים

  • הפלטפורמה הדיגיטלית תומכת בחיבור טבעי של תוכנות ה-VoIP עם מסרים מידיים, שיתוף קבצים ועוד יישומים
  • לעיתים יש נפילות באיכות הקו והשהיה בהעברת הקול

 

  • דואר זבל קולי (Vam) - אמנם, התופעה אינה נפוצה עדיין אך צפויה להתרחב בשיעור שיגרום לכם להתגעגע לשיחות ההתרמה והסקרים בטלפון

 

  • גניבת שיחות - קיים חשש מפני גנבים שיבצעו שיחות VoIP על חשבון המשתמש

 

 

  • אי אפשר לחייג למספרי חירום

 

 

  • רוב השירותים מקצים למשתמשים מספר טלפון אמריקני - יתרון עבור חברות ישראליות המעוניינות לפעול בארה"ב אך חסרון למשתמשים ביתיים
בשוק סגור יחסית כמו זה, לא צפויים הבדלים תהומיים בין מחירי שיחות ה-VoIP לבין שיחות הטלפון הרגילות. חברות התקשורת פשוט לא יהיו מעוניינות "להרוג" לעצמן את העסקים והתחרות מצד חברות זרות שאינן פועלות בישראל צפויה לנגוס רק בשוליים של השוק. עוד סיבה חשובה לכך שתקשורת ה-VoB אינה צפויה להביס את הטלפוניה הרגילה בזמן הקרוב – כמעט בכל בית מותקן קו טלפון ואילו רק כ-31 אחוז ממשקי הבית היו מחוברים לאינטרנט בשנת 2003, על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

 

 

למי כדאי להשתמש בטלפוניה אינטרנטית?

 

קודם כל, חשוב להבדיל בין שני סוגי תקשורת VoIP: שיחות ממחשב למחשב ושיחות ממחשב לטלפון רגיל או מטלפון רגיל למחשב.

 

1. למתחילים: שיחות ממחשב למחשב

 

שיחות אלה אינן עולות כסף כלל ולא צריך לחשוב פעמיים לפני שמדברים. השיחות מתבצעות באמצעות תוכנות חינם, פשוטות להתקנה ולשימוש וצריך רק לרכוש מיקרופון (ואוזניות, לבחירתכם) בעלות כמה עשרות שקלים. אם אתם מרבים לדבר בטלפון עם שניים-שלושה חברים או קרובים באופן קבוע, תוכלו כבר עכשיו לעבור ביחד איתם לדבר באינטרנט ולחסוך מחשבון הטלפון שלכם. הערה חשובה: בניגוד לרשת הטלפוניה הרגילה, המבוססת על רשתות של חברות שונות אך מאפשרת לכל המנויים להתקשר זה לזה, רוב תוכנות ה-VoIP יאפשרו לכם לשוחח רק עם משתמשים אחרים באותה תוכנה. יוצאת דופן בהקשר זה היא תוכנת Communicator, המפורטת בהמשך.     

 

  • MSN Messenger של מיקרוסופט אינה תוכנת VoIP מובהקת אך תאפשר לכם לדבר עם כל משתמש אחר בתוכנה. ניתן לשוחח בכל פעם רק עם בן אדם אחד (התוכנה הבסיסית הזו אינה תומכת בשיחות ועידה) באמצעות בחירה בתפריט פעולות>התחלת שיחת שמע. ניתן להוריד את הגירסה האחרונה של MSN Messenger מהכתובת messenger.msn.co.il.

 

  • תוכנת Skype היא הכוכב העולה בשמי ה-VoIP וחברה שהפכה במידה רבה ל"נער הפוסטר" של תעשיית הטלפוניה המקוונת, בעיקר בשל המפתחים, ניקלס זנסטרום ויינוס פרי, שיזמו גם את תוכנת שיתוף הקבצים "קאזה". 12.9 מיליוני המשתמשים של Skype בחרו בתוכנה בשל היותה נוחה לשימוש וכוללת אפשרויות מתקדמות בהן שיחת ועידה, רשימת שיחות אחרונות שנשלחו והתקבלו ועוד, ובעיקר בשל היותה חינם. קישור להורדת סקייפ

 

  • תוכנת Communicator של חברת FWD כוללת חידוש מרענן ומתבקש בדמות אפשרות לייבא לתוכנה את כל החברים מ-ICQ, יאהו! מסנג'ר ו-MSN מסנג'ר. התוכנה גם תומכת בעדכוני חדשות מהאינטרנט בפורמט RSS. כמו תוכנות אחרות, גם Communicator מאפשרת לבצע שיחות טלפון חינם למשתמשים אחרים בתוכנה. אך מאחר והתוכנה פחות פופולרית מ-MSN מסנג'ר או יאהו! מסנג'ר, רצוי לוודא כי מכריכם גם משתמשים בה. צירוף רשימת החברים מתוכנות המסרים המידיים הגדולות חוסך מהמשתמש את הצורך להשתמש בתוכנת מסרים מידיים במקביל. יתרונות נוספים: אפשרות לחייג למשתמשים ברשתות VoIP אחרות כגון Vonage באמצעות קידומת ותמיכה בשיחות ועידה.

 

2. שימוש מתקדם: שיחות VoIP לטלפון רגיל

  

אם כבר אתם משתמשים בתוכנת VoIP ומרוצים, פחות או יותר, למה לא ללכת צעד אחד קדימה ולחייג למספרי טלפון רגילים? כדי להשתמש בשירות שיחות VoIP לטלפון רגיל די בתוכנה, אוזניות ומיקרופון או להתחבר עם מכשיר טלפון רגיל (גם אלחוטי) או מכשיר מיוחד, ללא צורך במחשב (פרטים בהמשך). אבל אין מתנות חינם: בעוד שיחות טלפון ממחשב למחשב הן חינם, כדי לחייג לקווי טלפון רגילים מהמחשב צריך כבר לשלם כסף. האם זה כדאי? כמו תמיד, התשובה במקרה הזה היא: זה תלוי. 

 

עלות שיחות VoIP זולה משיחות טלפון רגילות בשיעור של עד 30 אחוז, עם הוספת דמי השימוש הקבועים בבזק. ביצוע שיחות לחלק מהיעדים ברחבי העולם משתלמת יותר בשירותי VoIP מאשר התעריפים המציעים המפעילים הבינלאומיים. זאת, נוסף על החיסכון במחיר המושג בכך שחלק מהשיחות הן בין מחשב למחשב, כך שהמשתמש לא צריך לשלם עבורן.

 

למרות החיסכון הכספי, השימוש בשירות VoIP אינו נעדר חסרונות, ובהם הקושי של משתמשים רבים להיפרד לחלוטין מהקו של בזק (שבלעדי ניתוקו לא נחסוך באמת), חוסר האפשרות לחייג למוקדי חירום (המשטרה, מגן דוד אדום), האילוץ להשתמש במספר טלפון זר ובלתי ידידותי ועוד. מצד שני, אין סיכון ממשי בביצוע שיחות באמצעות השירות: חלק מהשירותים גובים תשלום על פי דקה ולא על פי חבילת חיוג חודשית, ואם לא דיברתם לא תשלמו. 

 

 

שירות השיחות הבינלאומיות הראשון בישראל מבוסס על הטכנולוגיה של חברת Vonage האמריקנית. עבור משוחחים מזדמנים השימוש בשירות אינו בהכרח כדאי. למשל, מחיר דקת שיחה מישראל לאיטליה באמצעות Globy היא 35 אגורות לדקה לעומת 10 אגורות לדקה באמצעות Skype.

 

חבילות השיחות הגלובליות משתלמות יותר, בעיקר לבתי עסק ובני משפחה המרבים לשוחח עם צפון אמריקה: 1000 דקות שיחה לארה"ב ולקנדה במחיר 169 שקלים לחודש (מחיר ממוצע של כ-17 אגורות לדקה), 500 דקות שיחה עבור 99 שקלים לחודש (מחיר ממוצע של כ-20 אגורות לדקה) ושיחות לארה"ב ולקנדה ללא הגבלה בעלות 199 שקלים לחודש. שיחות ליעדים אחרים בעולם הן בתוספת למחיר הבסיסי. אפשר לחייג גם למספרי טלפון בישראל אך העלות (40 אגורות לדקה) אינה משתלמת. עם החיבור לשירות, משתמשי Globy מקבלים מספר טלפון אמריקני. 

 

כדי להפעיל את Globy יש צורך בחיבור לאינטרנט בפס רחב, נתב (ROUTER), מתאם טלפון ומכשיר טלפון רגיל (פירוט בהמשך). התקנה של נתב והגדרת השירות לפעולה מול הנתב נחשבת פעולה מורכבת עבור משתמשים מתחילים ובהקשר זה, היתרון של Globy הוא בתמיכה הטכנית בעברית. יתרון נוסף היא הטכנולוגיה של Vonage, שמספקת איכות קו משביעת רצון, ואין השהיה (latency) של שתי שניות מהרגע בו נשלח הקול ועד שהוא מתקבל בצד השני – תופעה האופיינית לחלק משירותי ה-VoIP. ניתן להצטרף לשירות דרך האתר או בטלפון 1-800-017-017.

 

 

שירות SkypeOut של Skype מאפשר למשתמשי התוכנה לחייג למספרי טלפון רגילים בעשרות יעדים ברחבי העולם. מחיר דקת שיחה מ-Skype לטלפון סלולרי בישראל הוא כ-53 אגורות לדקה, לעומת כ-52 אגורות בין בזק לסלולר, ועלות שיחה של מנוי Skype לקו בזק היא 15 אגורות לדקה לעומת 12.40 אגורות בשעות השיא בין קווי בזק. אך עם הוספת דמי השימוש הקבועים בבזק, השימוש בסקייפ משתלם יותר. חסכון נרשם גם בביצוע שיחות לחלק מהיעדים ברחבי העולם, ביחס לתעריפים המציעים המפעילים הבינלאומיים בישראל.

 

על אף הגידול המואץ במספר המשתמשים (יותר מ-10 מיליון) ויחסי ציבור מצוינים, סקייפ, במצבה הנוכחי, בעלת חסרונות ניכרים לעומת מתחרותיה. למשל, בעלי מספרי טלפון רגילים לא יכולים להתקשר למנויי Skype (שירות שיחות נכנסות שיאפשר ביצוע של שיחות ממספרי טלפון רגילים ישירות למנויי "סקייפ" צפוי בשנה הבאה). נוסף על כך, משתמשים נתקלים לעיתים ברשת "סקייפ" בתופעות של איכות קו ירודה בשיחות מהמחשב למספרי טלפון רגילים בעולם. 

 

  

שירות IconnectHere של חברת DeltaThree הישראלית מציע חבילות חיוג גלובליות במחירים אטרקטיביים למדי, למשל, 800 דקות שיחה לארה"ב ולקנדה במחיר 16 דולרים (כ-70 שקלים, תשע אגורות לדקה), 1000 דקות שיחה לארה"ב ולקנדה עבור 25 דולרים (כ-105 שקלים, 10.5 אגורות לדקה) ושיחות לארה"ב ולקנדה ללא הגבלת זמן ב-30 דולרים לחודש (כ-131 שקלים, כ-13 אגורות לדקה). משתמשים המעוניינים לחייג למדינות אחרות יגלו כי התעריפים של IConnectHere יקרים יותר.

 

עם זאת, שירות זה עשיר בתכונות לעומת כל מתחריו, בהן חיוג מקוצר, שיחת ועידה, חיוג חוזר, דואר קולי, זיהוי קולי, שיחה ממתינה, עקוב אחרי ועוד. נוסף על כך, IConnectHere הוא השירות היחיד המאפשר למשתמשיו להשתמש במספר טלפון ישראלי (בקידומת 02). כדי להפעיל את השירות, יש צורך במתאם טלפון, שניתן על ידי החברה חינם עם ההצטרפות באתר (יתרון מובהק של השירות לעומת מתחריו). למתאם הזה ניתן לחבר כל מכשיר טלפון רגיל. מי שמעוניין להשקיע יותר יכול לרכוש מכשיר טלפון IP ייעודי של סיסקו בעלות של כמה מאות שקלים. מכשירים כאלה שימושיים בעיקר עבור ארגונים שעברו להתבסס על תקשורת IP בלבד. DeltaThree מציעה גם תוכנת VoIP חינם עבור שיחות ממחשב למחשב אך לא מספקת תמיכה טלפונית בעברית. ניתן להצטרף לשירות דרך האתר.

 

  

החברה היחידה הכוללת גם את ישראל במסגרת חבילות השיחות הגבלוליות שלה היא MSM Netphone הניו יורקית. החברה מציעה שיחות ללא הגבלה לארה"ב, קנדה, ישראל (קווים נייחים ולא סלולריים) ומדינות רבות באירופה עבור 50 דולרים (218 שקלים), 500 דקות לארה"ב ולקנדה ו-13 מדינות נוספות ב-15 דולרים לחודש (65 שקלים), ושיחות ללא הגבלה לארה"ב ולקנדה ו-13 מדינות נוספות ב-30 דולרים (131 שקלים). עלות השיחות ליעדים נבחרים אף היא זולה יחסית. למשל, 17 אגורות לדקה לקו בזק, תשע אגורות לאיטליה. כמובן שגם במקרה זה המנויים מקבלים מספר טלפון אמריקני. לצורך הפעלת השירות יש צורך במתאם טלפון בעלות כ-430 שקלים.

 

חסרונות: האתר של MSM Netphone דל במידע ואין אפשרות להצטרף לשירות מיידית דרכו – צריך לשלוח דואר אלקטרוני ולהמתין לתשובה. כמו כן, החברה אינה מציעה תוכנת VoIP לביצוע שיחות ממחשב למחשב.

  

הציוד הדרוש

 

אם תרצו לבצע שיחות ממחשב למחשב בלבד, אפשר להסתפק בהורדת אחת מתוכנות החינם שהוזכרו כאן, להתקין – וקדימה, אפשר להתחיל לדבר חופשי. אך השימוש במחשב מגביל לעיתים – לא תמיד נוח לדבר באמצעות המיקרופון ואי אפשר להרים את השפופרת ופשוט לחייג – כרגיל. כדי לחבר מכשיר טלפון רגיל למחשב יש צורך בנתב (Router) של חברות כמו Edimax, Linksys ואחרות (ניתן לרכוש בכל חנות מחשבים או באינטרנט) ומתאם VoIP, אותו ניתן לרכוש דרך ספק שירותי ה-VoIP. לחילופין, חלק מהספקים מציעים למכירה מכשיר טלפון VoIP ייעודי, המתחבר ישירות לחיבור ה-USB במחשב, ללא צורך במתאם או בנתב. עלות תהיה דומה בשני המקרים - כמה מאות שקלים לרוב (אלא אם כן אתם רוכשים את הנתב במיוחד, ובמקרה זה רכישת מכשיר טלפון ייעודי תהיה זולה יותר). 

  

חשוב לציין כי אין צורך במחשב כדי לבצע שיחות אינטרנטיות באמצעות מכשיר טלפון – די בחיבור אינטרנט ונתב בלבד.

  

מכשירי טלפון מיוחדים

 

מי שלא מוכן להסתפק באי הנוחות של שימוש במיקרופון ואוזניות ולא מעוניין להשקיע כמה מאות שקלים עבור מתאם VoIP ונתב, יכול ליהנות מחלופות בדמות מכשירי VoIP בסיסיים המופצים בשוק ומיועדים לשיחות טלפון במחשב. חלק ממכשירי הטלפון הייעודיים עולים כמה עשרות שקלים בלבד אך אחרים יסתכמו בכמה מאות שקלים. חשוב לבדוק אם מכשיר הטלפון בו אתם מעוניינים מאפשר לבצע שיחות לשירותי VoIP שונים - רכישת מכשיר המיועד לשירות מסוים בו אתם עשויים למאוס מחר תהיה צעד לא נבון.  

  

  • המכשיר הפשוט של combi2phone נמכר בחנות tymond.com במחיר של 129 שקלים. מדובר בעצם במיקרופון ורמקול המשולבים בתוך אפרכסת טלפון המתחברת לכרטיס הקול של המחשב ומאפשרת לבצע שיחה ממחשב למחשב באמצעות תוכנות כמו סקייפ, מסנג'ר ואחרות. ברגע שמתקבלת שיחה יישמע צלצול ברמקולים של המחשב וכאשר מרימים את השפופרת כדי לענות לשיחה תתבצע השתקה אוטומטית של הרמקולים החיצוניים ואפשר לדבר בטלפון. מעט נוח יותר משימוש במיקרופון ואוזניות בעלות זהה, וחסכוני הרבה יותר ממתאם VoIP בעלות של כמה מאות שקלים.

  

  • ה-SkypePhone, מכשיר הטלפון של Skype מתחבר למחשב באמצעות כבל USB ומאפשר למשתמשיו לבצע שיחות טלפון חינם למשתמשים אחרים בשירות Skype ולחייג לקווי טלפון רגילים. לאחר התקנה פשוטה, הצלחנו לתפעל את המכשיר ללא כל בעיה ותוכנת הסקייפ זיהתה בכל פעם שהרמנו את השפופרת כדי לשוחח. מלבד שיחה, תכונות המכשיר הן אפשרות להשתקה (Mute) במהלך שיחה, כפתורי חיוג מהיר, שליטה בעוצמה, חיוג חוזר, Dial Pad, שימוש ככרטיס קול במחשבים בהם לא קיים כרטיס קול או שהכרטיס אינו איכותי מספיק ועוד. ה-SkypePhone הוא חביב, לא יותר, ובוודאי לא מצדיק תשלום של 399 שקלים המיועדים לשיחות ברשת VoIP אחת. עדיף לשלם פחות עבור כל מכשיר אחר עם יכולות דומות או להוציא מהכיס סכום דומה עבור מתאם VoIP ולחבר אליו מכשיר טלפון רגיל.

  

  • PeerCall 100 הוא הרציני מבין שלושת המכשירים שבדקנו ומזכיר במראה מכשירי SIP מקצועיים של סיסקו. מכשיר הטלפון מתחבר ישירות לנתב (אין צורך במתאם IP) וכולל תכונות כמו דיבורית, שיחה מזוהה, סינון שיחות, חיוג מקוצר, תא קולי, הודעות טקסט, קישוריות לרשתות VoIP אחרות (בניגוד לטלפון של סקייפ), אך גם במקרה זה המחיר - 597 שקלים – מבהיר כי מדובר במוצר המיועד למשתמשי VoIP "כבדים".  

  

העתיד

  

העתיד בו ישמש אותנו מכשיר טלפון אחד גם בבית וגם בדרכים, גם לתקשורת VoIP וגם לשיחות טלפון רגילות – נמצא ממש מעבר לפינה (ובפינה הבאה - נשתמש במספר טלפון אחד עבור כל סוגי התקשורת). סימנס השיקה לאחרונה מתאם USB חדש המאפשר למשתמשים לשוחח באמצעות האינטרנט או רשת הטלפון הרגילה במכשיר DECT אלחוטי אחד. חסל סדר המכשירים הנפרדים. המכשירים החדשים יגיעו לישראל בתחילת השנה הבאה.  

 

FWD מנסה כבר עכשיו תוכנה המאפשרת למשתמשי הרשת לשוחח זה עם זה חינם באמצעות טלפונים סלולריים התומכים ב-GPRS, ואילו חברת MSM Netphone בוחנת מכשיר טלפון מבוסס Wi-Fi, אשר יאפשר למנויים להמשיך לשוחח זה עם זה חינם או בתשלום פעוט מכל מקום בו יש חיבור לאינטרנט האלחוטי. כמו כן, לאחרונה הושקה התוכנה Skype for Pocket PC 1.0, המאפשרת למשתמשי "סקייפ" לשוחח מכל מקום בו יש גישה לאינטרנט אלחוטי ("נקודות חמות") באמצעות מחשבי כף יד עם מערכת ההפעלה PocketPC של מיקרוסופט. העתיד נראה אלחוטי, העתיד נראה VoIP. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פי סי מגזין
העתיד נראה VoIP
צילום: פי סי מגזין
סקייפ. שיחות מהאינטרנט לטלפון
מומלצים