שתף קטע נבחר

HSDPA: דם חדש לדור השלישי

טכנולוגיית HSDPA תקפיץ את קצב תעבורת הנתונים בסלולר בלי צורך להקים תשתית חדשה, וגם: החידושים של סמסונג

לרשימת ראשי התיבות הארוכה המרכיבה את יסודותיו של עולם הסלולר, מצטרף מונח חדש ומבטיח: HSDPA. ספקיות הסלולר משוכנעות: הטכנולוגיה שמסתתרת מאחורי המונח הזה היא התשובה המוחצת לכל הספקנים המקטרגים על ביצועי הדור השלישי.

 

התחזיות הנקשרות בשמה של HSDPA ורודות ביותר. ספקיות הדור השלישי מקוות שהיא תעשה עבורן את מה שעשו רשתות ה-GPRS לספקיות ה-GSM, ותזרים דם חדש לתעשיה. מדובר בטכנולוגיה שמגדילה משמעותית את קצב תעבורת הנתונים. למעשה, המשתמשים ייהנו מקצב שאינו נופל מזה של רשתות Wi-Fi.

 

הטכנולוגיה אינה דורשת פריסה מחודשת של תשתית הרדיו אלא יושבת על גבי התשתית המקורית - בשורה משמחת עבור ספקיות הסלולר, שהשקיעו הון תועפות בהקמת אנטנות וציוד רדיו נלווה עבור רשתות הדור השלישי.

 

רשתות הדור השלישי בעולם הוקמו על בסיס מסמכי הבנות, שמחברים שני הגופים האחראים לפיתוח התקינה של הרשתות: 3GP, האחראי על המעבר מרשתות GSM לרשתות WCDMA, ו-3GPP האחראי על המעבר מרשתות CDMA אל EV-DO וEV-DV.

 

בדצמבר 1999 הציג ה-3GPP את מסמך היסוד לבניית רשתות הדור השלישי. המסמך מגדיר את התנאים והטכנולוגיות הנדרשות - כולל התאימות לאחור עם הרשתות הוותיקות. על בסיס המסמך הזה הוקמה רשת הדור השלישי המהוללת של דוקומו היפנית.

 

במשך השנים המשיך 3GPP לעדכן את מסמך היסוד. כיום מרבית הרשתות החדשות מתבססות על מסמך מתקדם יותר - ואילו HSDPA כבר משתלבת כחלק בלתי נפרד ממסמך עדכני עוד יותר, שהרשתות הראשונות שיפעלו על פיו יופיעו במהלך 2005.

 

המכשירים עדיין לא זמינים

 

HSDPA הוא למעשה אמצעי יעיל להפוך את הרשת הסלולרית לחסכונית ביותר בכל הקשור לייצור ביטים, אותן אבני בסיס לכל שירותי התוכן והקול שמהם אנו נהנים כיום. הטכנולוגיה הזו תשפר משמעותית את קצב הורדת המידע בין הרשת הסלולרית למשתמש, עד לפי חמישה מקצב רשתות CDMAW הנוכחיות. באופן תיאורטי אנו נהנה מקצב שנע בין 8 ל-14.4 מגהביט לשנייה, אם כי בפועל נהנה לכל היותר מקצב שנע בין 1 ל-3.6 מגהביט.

 

כתוצאה מכך, שירותי התוכן יגיבו מהר יותר. כך, למשל, נוכל להוריד לטלפון קובץ MP3 השוקל ארבעה מגהבייט בממוצע בתוך שניות בודדות - במקום בתוך דקה ברשתות הדור השלישי. גם וידאו חי יזרום מהר יותר. מהירות היא לא היתרון היחיד: התכולה של הביטים גדלה בערוץ עד לכדי פי שניים, כך שיותר משתמשים יוכלו להנות בו זמנית משירותי התוכן.

 

שדרוג הרשת ל-HSDPA הוא דבר אחד, אך יישום הטכנולוגיה במכשירים הסלולריים עצמם - זה כבר סיפור אחר לגמרי. קצב התעבורה הגבוה ידרוש מעבדים חזקים, שיזללו במהירות את מלאי האנרגיה האצור בסוללות הטלפונים.

 

לכן, קרוב לוודאי שמכשירי ה-HSDPA הראשונים יגיעו עם כרטיסי מודם סלולריים התומכים בטכנולוגיה, כפי שקרה עם כניסתן של רשתות WCDMA. נצטרך להמתין עוד זמן מה עד שנזכה להחזיק במכשירי HSDPA קלים, דקים, ובעלי אורך חיים מרשים.

 

יש טכנולוגיות מתחרות

 

מול HSDPA מתייצבות מספר טכנולוגיות מעניינות לא פחות. הראשונה היא WiMAX, שמציעה קצב תעבורה תיאורטי מהיר אף יותר. WiMAX אומנם נהנית מתמיכתן של חברות ענק כמו אינטל ואלווריון הישראלית, אך עדיין אינה ניתנת ליישום בטלפונים סלולריים. בנוסף, WiMAX דורשת הקמת תשתית חדשה לגמרי ולא מצריכה עידכון תוכנה בלבד כמו SDPAH. 

 

את רשתות HSDPA, שכבר זכו לכינוי דור 3.5, נתחיל לראות כבר ב-2005. דוקומו הודיעה לא מזמן על כוונתה לשדרג את הרשת שלה, כך שתתמוך בטכנולוגיה החדשה - וכך תעשה גם סלקום הישראלית.

 

הטכנולוגיה הזו, אגב, תזכה לעדנה קצרה בלבד: כבר בסוף 2005 או בתחילת 2006 נשמע יותר ויותר את המונח הכי חדש בתחום - HSUPA, טכנולוגיה משלימה ל-HSDPA, שתשדרג את קצב העלאת המידע מהמשתמש לספק הסלולר. באמצעות HSUPA ניתן יהיה להעביר וידאו חי בין המשתמשים במהירות הבזק ובאיכות מצויינת.

 

סמסונג מחממת מנועים

 

מאבק מעניין צפוי בשנה הקרובה בין שלושת ענקיות הסלולר. סמסונג שיחררה לא מכבר הצהרת כוונות, לפיה בשנה הקרובה היא מתכננת 80 דגמים חדשים, מתוכם כ-30 המיועדים לארה"ב ולא פחות מ-20 לישראל הקטנה.

 

בין המכשירים החדשים יהיו גם כאלו שיצויידו ביכולות המרת קול לטקסט. כך, לדוגמה, נוכל להשאיר לנמענים הודעות בקולנו, מכשיר הטלפון שלנו ימיר אותן לטקסט - ומשם הדרך קצרה לשליחת הודעת SMS.

 

רוב הטלפונים יכללו מצלמות דיגיטליות באבחנות שבין 1 ל-5 מגהפיקסל, וחלקם אף יצויידו בזום אופטי. סמסונג מקווה גם לשדרג את עולם המשחקים בטלפון: תמיכה במנועים גרפיים תלת מימדים תהפוך אט אט לתקן במכשירים החדשים. לאחר שנים שבהן נמנעה החברה מלשלב במכשיריה את טכנולוגיית האלחוט בלוטות' - השנה נראה רבים כאלה. ויהיו גם, כמובן, מכשירי דור שלישי בכל השיטות המוכרות כיום בעולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
HSDPA. תשובה מוחצת למקטרגים
טלפון סמסונג. 20 טלפונים בישראל
מומלצים