שתף קטע נבחר

הלהיטים של שוק התקווה

עמיר אילן נסע לשוק התקווה, אכל קבבים מעולים, קנה המון תבלינים טריים, הרבה פיצוחים, שום כבוש ועוד מאכלים מצוינים שאפשר למצוא בשוק

אני מודה: יש לי סימפטיה לשוק של שכונת התקווה בתל-אביב. למרות שבימינו נדמה שרוב השווקים לבושים תלבושת אחידה ונראים אותו דבר, ולמרות שאזור המרכז רווי בשווקים (שלא לדבר על עשרות "היפר-שוקים") ואנחנו מרבים לראות בהם עגבנייה "דוגמניה", אפרסק "כוכב על", ואפילו אבטיח "סופני", כאן יש משהו אחר. בתקווה, די בצניעות, גדל לו בשקט, שוק לתפארת. נקי ומצוחצח, מקורה (מה שהזכיר לי את שוק האוכל של ברצלונה) ולעתים מזכיר באמת שווקים ים תיכוניים מעבר לים. וזו רק ההתחלה.

 

בתקווה נמצא הקצב האהוב עלי: אליהו עזרא (רחוב מבשר 8, תבקשו את עוזי, טל' 052-2521830). תמיד אפשר לסמוך עליו שימצא נתח בשר שיציל אותי מעלבון צורב בפני אורחים. ואם זאת סתם שבת של מנגל - אז תבקשו מעוזי את הקבב שמאחוריו כל המוניטין של השכונה. את המתכון לקבב המצוין הזה נביא בהמשך.

 

לקראת סוף השבוע לובש השוק שבת ומתמלא בפיצוחים רבים, יש אומרים: הטובים ביותר בצד זה של הים. מעדניות רבות ממלאות את השוק, ראויה לציון "מעדני עופר" עם שלל כבושים עונתיים: במיה, שום פרסי, עגבניות "רכות" או "קשות" וכמובן הלפת הלאומית, שכאן היא משובחת במיוחד. עמבה היא עסק רציני בשוק התקווה ויש לבחור בין המקומית (המבושלת ממנגו לא קלוף) לזו המיובאת מהודו. ההבדל במחיר אינו תהומי, ואני הייתי הולך על המקומית.

 

החלטה הקשה במיוחד לנוכח השפע היא: איפה אוכלים צהרים? כאן, הרי, נוסדה מעצמת האווזים. אם תשאלוני, שיפוד של כבד אווז בלאפה, הוא המאכל הישראלי האמיתי. אז יש שיפודיות משובחות, שווארמה דה-לוקס, וכמובן מסעדות עיראקיות משופעות בתבשילים כמו שצריך. נכנסנו למסעדת דוד חביב "מספר 1" (רחוב מבשר , פינת נוריאל) לחגיגה של קובה מכל הסוגים. הקובה היומית מתחלפת, כך שצריך לבוא כל יום כדי לנסות את המבחר. הקובה שטעמנו (דלעת וסלק, לחוד) היו מתוקות מדי אך ביתיות בטעם ובמרקם. יש גם עסקיות: 29 שקל לשני שיפודים, חומוס, צ'יפס וסלט. את מסע הקניות סיימנו בהיכל התבלינים נעמה (רחוב מבשר) בחנות ענק עם שפע של תבלינים ומעדנים במחירים סבירים במיוחד. וכעת לבישולים.

 

 

גלילות חצילים בסיגנון סביח

אחד הזכרונות החזקים שלי, כילד מרמת גן, היה הקיוסק בפינת הגן ליד קולנוע לילי. שם, בתום פעולה בצופים או סתם אחר צהרים קיצי, טרפנו מנת סביח אמיתית, מקורית ופשוטה להפליא. מאז הפך הסביח לעוד מאכל לאומי שניתן למצא במסעדות רבות המתמחות בכך בכל רחבי הארץ. הטעמים הנפלאים מפעם מצאו את דרכם למאפה, במתכון שלפניכם.

 

המרכיבים (4 מנות):

2 חצילים בינוניים

4 ביצים (200 גרם)

6 שיני שום כתושות

1 כפית רוטב דגים תאילנדי או מעט מלח

פלפל שחור גרוס

הריסה או חריף אחר

שמן תירס לטיגון

1/2 כוס (70 גרם) קמח

1 עגבניה, מרוסקת על פומפייה גסה

1 כוס פטרוזיליה קצוצה

מעט סוכר, אם יש צורך

מיץ מ-1 לימון

4 כפות עמבה

1 כוס טחינה מוכנה (טחינה גולמית + מים + מיץ לימון + מלח + שום כתוש)

 

ההכנה

  1. פורסים את החצילים לאורכם לפרוסות דקיקות ככל האפשר. טורפים את הביצים עם כשליש מכמות השום, רוטב הדגים (או מעט מלח), פלפל שחור גרוס ומעט הריסה. מחממים מחבת עם מעט שמן לטיגון. עורכים צלחת עם קמח לצד צלחת
  2. הביצים הטרופות. טובלים פרוסת חציל בקמח ולאחריו בבלילת הביצים. מטגנים על להבה בינונית-גבוהה, עד שהפרוסות משחימות ומתרככות. מוציאים ומספיגים את עודפי השמן במגבות נייר.
  3. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות).
  4. מתבלים את העגבניה המרוסקת במלח, כשליש מהשום הכתוש, מעט מהפטרוזיליה וסוכר לפי הצורך. מערבבים את מיץ הלימון עם השום שנותר ומטפטפים על פרוסות החצילים. מורחים כל פרוסת חציל בעמבה, מפזרים מנה נדיבה של פטרוזיליה קצוצה ומגלגלים לגליל. מעבירים לתבנית חסינת חום ומניחים בתבנית כשצד התפר כלפי מטה. ממשיכים בדרך זו עם שאר הפרוסות ועורכים בצפיפות בתבנית. יוצקים את העגבנייה מעל לחצילים ומכניסים לתנור החם לעשר דקות. יוצקים את הטחינה מעל לחצילים ומחזירים לתנור לעשר דקות או עד שמשחים וחם. מפזרים עוד קצת פטרוזיליה ומגישים חם.
  • איך שומרים? במקרר עד יומיים. אפשר להגיש גם קר או לחמם בתנור.

 

 

קבב של שכונת התקווה

את הקבב הזה אני אוכל בשיפודיות הרבות בשכונה או קונה אותו אצל עוזי (ראו פרטים לעיל). אבל אפשר גם לעשות לבד, כך:

 

המרכיבים (4 מנות):

800 גרם בשר בקר טחון (פלדה או שייטל או שילוב של שניהם)

200 גרם שומן כבש

1 כוס פטרוזיליה קצוצה

1 בצל גדול, מגורר על פומפיה

1/2 כפית קנמון טחון

1/2 כפית כמון

3 שיני שום, כתושות

מלח ופלפל שחור גרוס

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים ולשים את כל המרכיבים לעיסה אחידה ואוורירית. יוצרים קציצות. מעצבים אותן סביב שיפוד (רצוי שטוח). עוטפים את הבשר בניילון נצמד ומאחסנים במקרר לשעה (עד יום).
  2. מחממים גריל פחמים או מחממים את התנור לחום גבוה (250) ולמצב גריל (חום עליון).
  3. צולים כל שיפוד 5-6 דקות, תוך סיבוב מדי פעם.
  • איך שומרים? עדיף לאכול מייד אחרי הצלייה, אבל אפשר לשמור במקרר עד יומיים ולחמם קצרות בתנור לפני ההגשה.

 

 

שום כבוש פרסי

 

המרכיבים (כ-2 כוסות):

4 ראשי שום גדולים, קלופים

2 כוסות (400 מ"ל) חומץ בן יין אדום

2 כוסות (400 מ"ל) מים

1 כוס (200 גרם) סוכר

6 מסמרי צפורן

2 כפות גרגרי פלפל שחור שלמים

1/2 כפית מלח גס

 

אופן ההכנה:

  1. מכניסים את כל הרכיבים לסיר כבד (רצוי מנירוסטה או זכוכית או מצופה אמייל). מביאים לרתיחה, מערבבים ומבשלים עשר דקות. מסירים מהכיריים ומניחים להתקרר לטמפרטורת החדר.
  2. מעבירים לצנצנת בעלת מכסה, שנשטפה במים רותחים, מסדרים בצפיפות ומכסים היטב. מאחסנים במקרר למשך חודש (סבלנות) לפחות. השום משתבח עם הזמן. לאחר כשנה הנוזל מסמיך מעט, אך אל דאגה: מומחים אומרים אם מתאפקים יותר מזה, השום משתבח עוד יותר.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאת פז
קבב של שכונת התקווה
צילום: ליאת פז
לאשה בפייסבוק
מומלצים