שתף קטע נבחר

תביעה: 'ביקשנו לאמץ ילד בריא, קיבלנו אוטיסט'

זוג הורים ממרכז הארץ הגיש תביעת ענק נגד עמותה המתווכת לאימוץ ונגד והרופא שפעל מטעמה. לטענתם, כבר בבית היתומים ברומניה הם הבחינו שהילד נע בצורה מוזרה, אך נציגת העמותה הרגיעה אותם, ובדו"ח הבדיקה הרפואית אף נכתב כי מדובר ב"ילד בריא, מגיב יפה לבודק, יוצר קשר עין טוב". זמן קצר לאחר שהגיע לארץ, התברר כי מדובר בילד פגוע ביותר, הסובל מאוטיזם ומפיגור

"ביקשנו לאמץ ילד בריא וקיבלנו ילד אוטיסט הסובל מפיגור", כך טוענים זוג הורים ממרכז הארץ, התובעים את העמותה שתיווכה בתהליך האימוץ ואת הרופא שפעל מטעמה, ד"ר אלכסנדר טננבאום. היום (ג') הגישו ההורים לבית המשפט המחוזי בתל-אביב כתב תביעה בסכום של למעלה מ-2.5 מיליון שקל נגד העמותה המתווכת והרופא, בגין רשלנות רפואית.

 

התובעים, כיום הוריו המאמצים של הילד בן ה-8, פנו בשנת 1988 לעמותת "הילד והוריו – העמותה לקידום אימוץ בין ארצי", לצורך אימוץ ילד מרומניה על פי החוק. ההורים הבהירו שהקריטריון החשוב להם ביותר הוא בריאותו של הילד שייבחר לאימוץ. לטענתם, אנשי העמותה התחייבו בפניהם שהילד שיאמצו יהיה בריא לחלוטין, וציינו שהעמותה דואגת לכך שרופא מיומן יבדוק את הילד על מנת שיוודא זאת ויאשר שהוא מתאים לאימוץ.

 

על פי כתב התביעה, שהוגש על ידי עורכי הדין דורון כספי ודני סרור, זמן קצר לאחר שהגיע לארץ ונבדק, הסתבר שהילד המאומץ הוא ילד פגוע ביותר, הסובל מאוטיזם עם פיגור שכלי בינוני ואיחור התפתחותי קשה. מומחה לרפואת ילדים שבדק את הילד התרשם כי הבעיות מהן הוא סובל הינן בעלות אופי "כרוני וסטטי" ואינן צפויות להשתנות וציין כי שיעור נכותו הוא מאה אחוזים.

  

חוות הדעת קבעה: "הילד בריא, מגיב יפה, יוצר קשר עין טוב"

 

לטענת ההורים, ד"ר טננבאום, רופא ילדים ומומחה להתפתחות הילד, כשל באבחון ומנע מהם לקבל מידע רפואי חיוני לצורך קבלת ההחלטה על אימוץ הילד הפגוע. בכתב התביעה נטען שנציגת העמותה הראתה להורים המודאגים דו"ח בדיקה רפואית שנעשתה לילד על ידי רופאה מקומית וציינה שמדובר בילד בריא לחלוטין.

 

לטענת ההורים, ב-30 באוקטובר 1998 נבדק הילד על ידי ד"ר טננבאום בבית היתומים ברומניה ובסיכום בדיקתו כתב: "ילד בריא, מגיב יפה לבודק, יוצר קשר עין טוב, ילד עם איחור התפתחותי כללי – חסך סביבתי, מאוד ערני". לפי כתב התביעה, בשיחה עם ההורים בארץ ציין ד"ר טננבאום שמלבד חסך סביבתי, ממנו סובלים כל הילדים בבתי יתומים, מצבו הבריאותי של הילד תקין. הוא ציין שאם יגדל בסביבה רגילה ותומכת, הפער בינו לבין בני גילו ייסגר.

 

בביקור מקדים שערכו ההורים בבית היתומים ברומניה הם הבחינו שהילד נע בצורה מוזרה בלול, אינו מדבר ונוהג לבהות בידו במשך זמן רב. לפי כתב התביעה הרגיעה אותם נציגת העמותה והסבירה שבבית היתומים אין משחקים ולא נוהגים להוציא את הילדים מהלול או לדבר איתם.

 

ההורים החליטו לאמץ את הילד וכשהגיעו לארץ הוא נבדק לטענתם פעם נוספת אצל ד"ר טננבאום, בהיותו בן 20 חודשים. לטענת ההורים, גם הפעם הרופא לא ציין כל ממצא חריג וקבע בסיכום הבדיקה כי מדובר בילד בריא ללא סימנים נוירולוגיים חריגים.

 

כמה חודשים לאחר אימוצו, החלו הורי הילד לזהות הפרעות קשות וחריגות בהתנהגותו. הוא החל מטיח ראשו ברצפה, הרבה לנשוך ולטרוק דלתות ובהה באצבעותיו תוך שהוא מכווץ אותן בצורה מוזרה. לאחר אבחון שעבר בבית החולים "שיבא" התברר שהוא סובל מאיחור התפתחותי קבוע.

 

ההורים המאמצים ניסו לשלב את הילד המאומץ בכמה מסגרות חינוכיות, אך נכשלו בשל התנהגותו החריגה. בגיל ארבע אף אושפז הילד בבית החולים פסיכיאטרי וקיבל תרופות הרגעה בכדי לאזן את מצבו.

 

כיום מוגדר הילד כאוטיסט עם פיגור שכלי בינוני ואיחור התפתחותי קשה. הוא מבקר בגן טיפולי, אך נאלץ לחבוש קסדת מגן עקב נטיותיו לחבלה עצמית. ההורים טוענים בכתב התביעה שאם היו יודעים מה מצבו הבריאותי של הילד המאומץ או שהיו מובאים לידיעתם הספקות בנושא, היו מפסיקים את תהליך האימוץ, "הגם שאהבתם את בנם אינה יודעת גבולות".

 

ההורים דורשים לקבל החזר של ההוצאות ששילמו לעמותה, החזר על הוצאות על תרופות, מכשירים וטיפולים שיקומיים עבור הילד והוצאות נוספות.

 

ד"ר טננבאום מסר בתגובה כי כשיקבל את כתב התביעה הוא ימסור תגובתו בבית המשפט. לא ניתן היה להשיג את תגובת "עמותת הילד והוריו" .

 

טרם הוגש כתב הגנה.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל כהן
ההורים טוענים: קיבלנו חוות דעת שגויה (אילוסטרציה)
צילום: טל כהן
מומלצים