שתף קטע נבחר

שיתוף קבצים בישראל: נערכים לסיבוב הבא

למרות שחלק מאתרי שיתוף הקבצים חדלו להפנות להורדות פיראטיות לאחר שנתבעו, אתרים אחרים תפסו את מקומם. אליס: שולחים התראות, החוק והצדק ינצחו

תעשיית הבידור הישראלית (ארגונים שונים המאגדים בעלי זכויות יוצרים ואולפנים) בישראל החלה לפני קרוב לשנה וחצי במלחמה משפטית נגד אתרי שיתוף הקבצים הישראלים הגדולים Lionetwork, Lala ו-shift. אתרים אלה הכילו קישורים ישירים להורדת סרטים, תוכניות טלוויזיה ומוזיקה פיראטית בתוכנות שיתוף קבצים כמו eMule וביטורנט.

 

על אף שהגולשים אינם זקוקים לאתרים אלה כדי להוריד קבצים, הם הקלו מאוד על פעולת ההורדה וסייעו לחשיפה של סרטים וסדרות ישראליות ברשתות שיתוף הקבצים.

 

ארגון א.ל.י.ס. (אגודה להגנת יצירות סינמטוגרפיות), המייצג את אולפני הסרטים הגדולים

 בארה"ב, ו-26 חברות ישראליות המחזיקות ביוצרים זכויות על יצירות הכוללות מוזיקה וסרטים תבעו את האתרים האלה והביאו לסגירתם בחודש ספטמבר, 2005.

 

במהלך השנה החולפת התובעים הגיעו להסדר עם הנתבעים, לפיו יוכלו להמשיך לפנות אם יחדלו להפנות להורדת תכנים פיראטיים. חלק מהנתבעים אף שילמו פיצויים לתעשיית הבידור בסך 30 אלף שקלים. אתר גדול אחר, WarezFaw, שלא היה ברשימת הנתבעים המקורית, הפסיק אף הוא להפנות את גולשיו להורדת תכנים פיראטיים.  

 

התופעה העולמית רחוקה מלהסתיים

 

לכאורה, ניצחונה של תעשיית הבידור הושלם, אך המציאות שונה לחלוטין.

 

למרות הנצחונות המשפטיים בארץ ובעולם, ההורדות הפיראטיות עדיין כאן ובגדול. גולשים ישראלים רבים עברו להיעזר באתרים בחו"ל, שאף הם נסגרים ומשותקים לפעמים. למשל, האתר השבדי ThePirateBay שהוסר וחזר לרשת, ו-EliteTorrents, ו-SuperNova שנסגרו.

 

רבים נעזרים במנועי חיפוש של טורנטים, המרכזים טורנטים ממקורות שונים. אחרים מתקינים תוכנות eMule או ביטורנט ומבצעים את חיפוש התכנים היישר מהתוכנה.

 

IRC ו-Usenet

 

דרך ותיקה נוספת שעדיין פעילה היא באמצעות שרתי IRC, המיועדים בדרך כלל לצ'אטים, אך משמשים גם כמקור הורדות. בדרך זו, גולשים נכנסים לערוץ ייעודי ב-IRC, מקלידים פקודות שמפעילות רובוט שנמצא בערוץ, נכנסים לתור ומצמצים את חלון התוכנה. כעבור מספר שעות מגיע תורו של הגולש והקובץ יורד למחשבו באופן ישיר ומהיר ממחשב אחר בלי לשתף אנשים נוספים.

 

שיטה ישנה נוספת שזכתה לעדנה היא באמצעות קבוצות הדיון באינטרנט (Usenet). כדי לשפר את התהליך, כמו בשנתיים האחרונות אתרי Usenet שהפכו ללהיט בקרב המורידים הכבדים. אתרים כמו Usenet.com או UseNext.com מספקים למנויים משלמים תוכנות המאפשרות להם להוריד סרטים, שירים ותוכנות בקצב מדהים. אתרים אלה עדיין לא נתבעו, אך לא נופתע אם התעשייה "תתלבש" עליהם בקרוב.

 

אתרי שיתוף חדשים צצים

 

לטובת גולשים צעירים יותר, ואלה המתקשים להתמודד עם אתרים באנגלית בשל מחסום השפה, קם דור חדש של אתרי שיתוף קבצים בעברית ופורומים המספקים קישורים להורדות באמצעות רשתות BitTorrent או eDonkey.

 

הקמת פורומים או אתרי שיתוף כאלה דורשת ידע בסיסי עד אפסי בתכנות מכיוון שהם מבוססים על מערכות ניהול תוכן מוכנות מראש (לרוב כאלה שנכתבו בקוד פתוח וגם לא עולות כסף) ומקים האתר רק צריך להתקין אותן. למעשה, כל פעולות העלאת הקישורים יכולה להתבצע על ידי קהילת הגולשים ומקימי האתר לא חייבים להתערב.

 

סגורים לגולשים רשומים

 

האתרים והפורומים האלה לא תמיד מציגים את הקישורים להורדה בעמודים הראשיים וחלקם אף סגורים רק לגולשים רשומים. אמנם, כל גולש באתר יכול להירשם, גם בשם בדוי, אך מגבלה זו מהווה סוג של בקרה עבור בעלי האתרים, כדי שידעו מי נכנס אליהם ויקבעו הגבלות שונות לרשומים כרצונם.

 

בחלק מהאתרים ניתן למצוא הודעות עם קישורים להורדה, כשהקישור מוסתר. על מנת לראות אותו, צריכים הגולשים להגיב על ההודעה בטקסט ורק אז הם יכולים להגיע לקובץ. כך הנפח של הפורום גדל, ואפשר לראות בדיוק מי מהגולשים הוריד את הקובץ, או לפחות ראה את הקישור.

 

הבקרה הזו יכולה לפעול גם לרעתם של בעלי האתרים ושל משתפי הקבצים, אם תעשיית הבידור תגיש תביעה, ובית המשפט יוציא צו המורה למסור לידי התובעים את פרטי הגולשים הרשומים. אין די ברשימה הזו כדי לחשוף את זהותם, אך היא תקרב את התובעים למטרה.

 

אתר טורנט חדש

 

אחד האתרים החדשים האלה הוא israeltorrent, המספק קישורים להורדת תכנים בעברית (סרטים עם כיתובים בעברית, סדרות ישראליות, מוזיקה ישראלית ועוד).

 

"אין אתר טורנט ישראלי נורמלי, אנחנו היחידים הפועלים כיום”, מספר לנו אחד ממנהלי אתר, א', בן 22, המנהל חנות מחשבים. לדבריו, "כל התכנים באתר הם מתורגמים או בעברית. אני לא רואה בעצמי סדרות כמו האלופה, למשל, אבל היה לזה ביקוש רב אצלנו". 

 

המגמה: אתרי שיתוף סגורים

 

א' מדווח על כ-2,000 משתמשים רשומים ומצהיר כי יסגור את האתר לנרשמים חדשים כאשר יגיע ל-5,000.

 

לדבריו, משתמשים קיימים שישמרו על יחס הורדות-העלאות גבוה (כלומר, יאפשרו לגולשים להוריד קבצים, באותה מידה שיורידו קבצים באמצעות גולשים אחרים) יקבלו הזמנות שיוכלו לחלק לגולשים אחרים המעוניינים להצטרף לאתר (כמו ב-Gmail), וכך תגדל קהילת המורידים.

 

א' שואף להקים קהילת הורדות גדולה ואיכותית שכל משתמשיה ישתפו ביניהם את הקבצים כל הזמן ובכך יבטיח כי ההורדות תמיד יהיו מהירות. המודל שלו שואב מאתרים סגורים מצליחים כמו Torrentbytes מחו"ל.

  

א' לא חושש שגורלו יהיה דומה לזה של אתרי השיתוף הגדולים שהפסידו במבק המשפטי. "לא נראה לי שזה יקרה", הוא מציין ביחס לתביעה אפשרית. "אם זה יקרה, נחשוב על זה... אולי נעביר את השרת לחו"ל".

 

הגולשים מעדכנים

 

אתר שיתוף הקבצים wnet, הוותיק יחסית, מספק קישורים להורדות דרך רשת edonkey, וממשיך להתעדכן באופן תדיר.

 

לצד תכנים ישנים, אפשר למצוא בו בין השאר גם פרקים של סדרות מהשבוע האחרון כמו 4400 המשודרת בחו"ל, או "השיר שלנו" המשודרת אצלנו ב-yes ובערוץ 2.

 

הקבצים באתר מקושרים על ידי הגולשים בטופס שכותרתו "הוסף סיקור", אך מופיע בו גם שדה להוספת קישור לקובץ ברשת edonkey.

 

בעלי האתר שואפים להתנער מאחריות משפטית להורדות והוסיפו אזהרה בנוסח הבא: "שם לב! הקישורים והקבצים לסיקור זה הועלו על ידי גולשי האתר, שימוש בקישורים אלה הם על אחריותך ואין מערכת האתר אחראית לתוכן ולשימוש בהם".

 

תרגום וכתוביות

 

כמו בעבר, גם היום יש אתרים יעודיים המאפשרים להוריד כתוביות בעברית, כמו subs-il או Torec, לפי שם הסרט או הפרק של התוכנית. מדובר בקובצי טקסט קטנים מאוד, וניתן להורידם ישירות מאתרים אלה ולצרפם לסרט או לסדרה באמצעות תוכנות מוזיקה התומכים בכך כמו BSplayer. פקודת זכויות היוצרים, אגב, שומרת ליוצר גם את הזכות לתרגום ולכן גם כיתובים אלה מהווים הפרת זכות יוצרים.

 

שיתוף באמצעות פורומים ואחסון קבצים

 

נוסף על אתרי השיתוף החדשים, פועלים כמה מספר פורומים בעברית המציעים קבצים להורדה. באתרי פורומים קטנים ופרטיים אפשר למצוא קישורים להורדת אלבומים, סרטים ותוכניות טלוויזיה. הגולשים מעלים את הקובץ לאתרי אחסון חינמיים כמו Rapidshare, המיועדים לאחסון קבצים גדולים, ומפרסמים קישור לקובץ בפורום.

 

האתרים המאחסנים את הקבצים יושבים בחו"ל ובדרך כלל מאפשרים לכל גולש להעלות כל סוג קובץ וללא פיקוח - חלקם עם הזנת שם וסיסמה וחלקם בלי.

 

הם מציגים פרסומות לגולש שמוריד את הקובץ, ולפעמים מאלצים אותו להמתין מספר שניות עד ההורדה כדי להיות בטוחים שהוא מקליק על הפרסומות. הגולש המוריד מקבל את הקובץ בהורדה ישירה משרת.

 

"לא נהסס לתבוע עוד אתרים"

 

יצחק כהן , מנכ"ל ארגון א.ל.י.ס, אומר שארגונו ממשיך להיות עם היד על הדופק ועובד בשיתוף עם תעשיית המוזיקה למיגור התופעה.

 

"אנחנו מודעים לבעיה", הוא אומר ל-ynet, "ומבצעים את כל הבדיקות. האנשים שלנו גולשים, מאתרים אתרים חדשים ושולחים אזהרות למפעילים. בשלב הראשון אנחנו משתדלים להזהיר, ואם לא תהיה התייחסות גם נתבע".

 

למרות המשך הפעילות של israeltorrent ו-wnet, חלק מהפורומים התקלפו לאחרונה. בעלי אתרי פורומים איתם דיברנו סיפרו כי בעקבות פרסומים והפופולריות הגדלה, הם פנו ליעוץ משפטי והחליטו להסיר הפניות להורדות קבצים, ולעיתים פורומים שלמים, בשל חשש מתביעה.

 

אליס: החוק והצדק ינצחו

 

כהן מודע לכך כי למרות הצלחת האזהרות, והפסקת הפעילות בחלק מהאתרים, נפתחים אתרים חדשים. לדבריו, עד שיוסדר עניין ההורדות מהאינטרנט בחוק, יימשכו משחקי החתול והעכבר בין התובעים לנתבעים. בעלי הזכויות ימשיכו לשלוח אזהרות מדי יום, הוא אומר. "אין דרך אחרת להילחם בתופעה".

 

עם זאת, הוא אופטימי לגבי המאבק: "אם הצלחנו להביא לסגירת ששת האתרים הגדולים, הצלחנו לא מעט. המלחמה נמשכת והחוק והצדק ינצחו, לפחות צריך להאמין כך". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים