שתף קטע נבחר

ישב מול המחשב במשך 20 שעות וסבל מקריש דם

גרפיקאי ישב מול המחשב כ-20 שעות ברציפות ואושפז אחרי שסבל מקרישי דם. הרופאים מזהירים: מדובר בתופעה מסוכנת

גבר בן 33 ממרכז הארץ הגיע לאחרונה לבית חולים כשהוא סובל מתסחיף ריאתי וקרישי דם כתוצאה מישיבה ממושכת ללא תנועה מול מסך המחשב, כך מדווח דן אבן ב"ידיעות אחרונות". מדובר במקרה הראשון המתועד בישראל, אך הרופאים מזהירים מותפעה רחבה יותר.

 

האיש, גרפיקאי במקצועו, אושפז לפני כחודשיים באיכילוב כשהוא סובל מקשיי נשימה ויורק דם. הוא שהה באשפוז כשבועיים עם קרישי דם מסכני חיים בשני חלקי הריאות עד שהרופאים הצליחו לייצב את מצבו. בהמשך הופנה לטיפול במרכז הארצי להמופיליה וקרשית דם במרכז הרפואי שיבא בתל השומר.

 

תסמונת מחלקת התיירים

בשיבא מסבירים כי הותפעה מוכרת זה שנים בקרב נוסעים בטיסות ארוכות ומכונה "תסמונת מחלקת התיירים".

 

"כשאנשים יושבים שעות ארוכות מבלי לזוז נגרמת הפרעה בזרימת הדם ברגליים ומתפתחים קרישי דם", אומר ד"ר אהרון לוביצקי, רופא בכיר במכון הארצי להמופיליה. "יממה לפני שהתפתח אצלו קריש הדם, ישב המטופל מול המחשב כמעט 20 שעות רצופות. כשקם מהכסא, קריש הדם שהתפתח ברגלו נע במהירות לאזור הריאות".

 

התופעה מתפתחת בעיקר אצל אנשים הסובלים מהשמנה ובעיות בניידות, אצל נשים בהריון, נשים שנוטלות גלולות למניעת הריון ואנשים עם נטיית יתר לקרישות יתר (טרומבופיליה), הניתנת לאיתור בבדיקת דם. מדובר בתופעה מסוכנת מאוד. "כשקריש דם מגיע לריאות הוא עלול לחסום את מוצא החדר הימני בלבד, ולגרום לאי ספיקת לב", מסביר ד"ר לוביצקי.

 

"לא שמתי לב שאני לא זז"

הגרפיקאי מחלים בשבועות האחרונים, ושב לעבוד בהדרגה. "הכל התחיל כשעבדתי במחשב על פרוייקט דחוף שהזמינו ממני, ולא הייתה לי ברירה אלא לעבוד אל תוך הלילה", הוא משחזר. "בגלל הלחץ הייתי שקוע כל כך בעבודה שלא שמתי לב שאני לא זז, לא אוכל ולא שותה. כמה שעות לאחר סיום העבודה, הרגשתי כאבים קלים בצלעות, ומהר מאוד כבר היה קשה לי לנשום. לחדר המיון הגעתי באמצע הלילה".

 

הוא עדיין סובל מתפקוד חלקי של הריאות ויידרש לקחת מדללי דם לתקופה ממושכת. "מאז האירוע עשיתי שינויים דרמטיים באורח החיים. התחלתי לעשות ספורט, לשחות, לאכול בריא יותר, הפסקתי לעשן, והחלטתי לסיים כל יום עבודה בשבע בערב, גם אם הלקוחות לוחצים עלי".

 

מומחים מעריכים כי קרישי דם בעקבות ישיבה ממושכת מול מחשב נוצרים אך אינם מאותרים. "הסימנים הראשונים של תסחיף ריאתי מקרשי דם כוללים קשיי נשימה וכאבים. לפעמים קריש הדם מתמוסס כעבור זמן מה, והאנשים לא פונים לרופא כי הם כבר לא סובלים. יש מקרים נוספים שבהם הרופאים פשוט לא מאבחנים נכון את הבעיה", אומר ד"ר לוביצקי.

 

מחקרים שנערכו בעבר גילו שבין שניים לחמישה אחוזים מהנוסעים מפתחים קרישי דם בטיסות, אך רק מיעוטים מרגישים את התופעה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישיבה לא נכונה תגרום לקרייש דם
צילום: זמן דיגיטלי
מומלצים