שתף קטע נבחר

אדוני היזהר, אל תיגע באירוס

בדיוק עכשיו זוהי פריחתו של אירוס הארגמן, אחד הפרחים הכי מאוימים בטבע. לפני שאתם יוצאים לחפש אותו שימו לב היכן אתם דורכים, שננו את האתרים, הצטרפו לאירועים ושמעו סיפור מדהים על אישה אחת, בולדוזר ומאות פרחים

אירוס הארגמן הוא לא רק ראשון האירוסים לפרוח אלא ככל הנראה המאוים שבהם. האירוס שמוכר בעיקר מהשמורה בנתניה - שבעצם אינה שמורת טבע על פי חוק - פורח לאורך מישור החוף, באזור שידע את תנופת הבנייה הגדולה ביותר בימינו. שלא כמו צמחים אחרים, האירוס אינו גדל ברצף אלא בכתמים, וקיטוע בתי הגידול היא הסכנה לקיומו של הפרח, הרבה יותר מדריסה או קטיף.


אירוס הארגמן. מקום מחסה (צילומים: גילי סופר)

 

מיותר להזכיר כי האירוס הוא פרח מוגן ואסור לקטוף אותו ושימו לב גם איפה אתם שמים את הרגליים. אמנם הפרח הוא זה שמושך את העין, אך יש לצמח גם עלים ששווה להשתהות הרף עין על מנת להכיר את צורתם. חבל שמי שבאים לראות את הפריחה רומסים אירוסים שעוד לא העלו פרחים.

 

באופן גס, מסביר חוקר האירוסים ד”ר יובל ספיר, התפוצה העיקרית של אירוס הארגמן היא בין נתניה לאשדוד. “בצפון, היתה אוכלוסיה קטנטונת, של שניים או שלושה פרטים בחוף עתלית, שנכחדה. האוכלוסיות הדרומיות ביותר שאני מכיר הן ממזרח לאזור התעשייה אשדוד שהן ההמשך של אוכלוסיית שמורת מבוא אשדוד". אירוסים אחדים שרדו אפילו בתוך חצרות המפעלים של אזור התעשייה.

 

השמירה על אירוס הארגמן ועל בית הגידול המקוטע שלו אינה מלאכה קלה כלל ועיקר. רק השבוע עלו טרקטורים, שמכשירים קרקע להרחבה השנייה של מושב נטעים, על אוכלוסייה של אירוסי ארגמן, וכל החוקים וכל התקנות וכל העמותות וכל הרשויות השאירו לתושבת המקום לרוץ לבדה ממש לפני הבולדוזרים להציל את הפרחים. עתה פורחים לה כמה מאות אירוסים בארגזים על הדשא, מחכים שתימצא להם אדמה מתאימה.

 

שמורת האירוסים בנתניה

את עיקר פרסומו קנה לו אירוס הארגמן עם בניית שכונת רמת פולג בנתניה. פתאום “גילו” המוני בית ישראל את דבר פריחתו של הצמח המקסים ו”שמורת האירוסים” הפכה לאתר עלייה לרגל שהמוני מבקרים מגיעים אליו בעונה זו של השנה.

 

שיר ורד, מרת”ם מרכז המידע לצמחי ישראל, מציין כי אירוסים רבים פורחים בשטח המוזנח שממערב לשטח השמורה. “אם ממשיכים ממגרש החנייה לכיוון הים יש אוכלוסייה מאוד גדולה מחוץ לשמורה. זה היה ונותר המקום המפורסם ביותר בו ניתן לראות את הפרח. אך עם זאת, האירוס פורח בקבוצות קטנות יותר בעוד כמה וכמה מקומות באזור השרון".

 

חוף השרון

לדברי פקח רשות הטבע והגנים באזור השרון, אורי קייזר, אירוסים פורחים פה

 ושם על כל הרכס של גן לאומי חוף השרון, מגבול הרצליה לאזור מכון וינגייט. בכניסה לגן הלאומי יש מפה המראה את השבילים המסומנים, ובהם שביל האירוסים (בשחור). קל לזהות את האירוסים הפורחים לאורך השביל בזכות השילוט שהציבו שם לפני כשנתיים במסגרת פרויקט כיתה ד’ מקיבוץ שפיים. הילדים גם גידרו את האירוסים באבנים - פעולה שנוייה במחלוקת.

 

מלבד האירוסים אפשר ליהנות במקום משלל הפריחה החורפית של גבעות הכורכר, מתצפיות לעבר הים וממה שקייזר מכנה “ים של פינות קסם”. חשוב מאוד לא להגיע עם כלבים. במקום גדלה אוכלוסיית צבאים ולאחרונה אף אירע מקרה של טריפת עופרה על ידי כלב של מטיילים.

 

  • איך מגיעים: יורדים במחלף בחוף השרון, מצומת ספרים ממשיכים לכיוון הים, על הכביש שהפך דרך עפר. לפני הירידה לים פונים שמאלה וממשיכים לאורך הגדר כ-500 מטר עד מגרש החנייה (מאוד לא מומלץ להשאיר ברכב דברי ערך).

 

שמורות הטבע

את הפרח ניתן לראות בארבע שמורות טבע באזור: ממערב לכביש החוף בשמורת פולג, בשמורת תל יצחק, בשמורת חרוצים ובשמורת אלוני קדימה. לשמורת פולג מגיעים בנסיעה דרומה ממחלף נתניה דרום, פונים ימינה לתוך מכון וינגייט, חונים, והולכים לטייל.

 

מי שייסע באותו מחלף מזרחה עם הכביש המתפתל (לכיוון אבן יהודה), יכול לרדת ימינה מהכביש ממש מיד אחרי מחסום הרכבת הארור ההוא, להמשיך עם הדרך עד לעיקול שמאלה, ושם לפחות להאט ולהביט לעבר בריכת חורף יפהפיה שעופות רבים חוגגים בה עתה. בהמשך השביל אפשר לראות גבעת אלונים משמאל לדרך, ושלט: "שמורת תל יצחק", ולצדו תורמוסים פורחים.

 

בכניסה לשמורה בת 11 הדונמים מספר אירוסי ארגמן שנראה שהועתקו לשם ממקומות אחרים. בתחילת השבוע עוד לא החלו לפרוח שם האירוסים ורק רמז ארגמני הציץ מהניצנים הארוכים להעיד על היופי הצפוי פה בשבוע הקרוב.


גדל בכתמים

 

שמורת חרוצים העשירה במיני פרחים נמצאת מעט דרום-מזרחה משם, על רכס הכורכר השני. נהג מיומן יכול לעבור בדרכי העבר הבוציות לעברה אך מאוד מומלץ להגיע דרך מושב בני ציון (דרומה על כביש 4, אחרי מחלף הדרים ימינה). האירוס פורח בשמורה שנמצאת מימין לדרך הלא חוקית היוצאת מערבה מהמושב לכיון געש, ומרגיזה את התושבים שהיו שמחים שלא תעבור דרכם התנועה הרבה של עוקפי הפקקים.

 

בשמורת חרוצים, בגן לאומי חוף השרון ובנחל אלכסנדר, אפשר למצוא בסופי השבוע עמדות הסברה של הרשות. ברשות הטבע והגנים מבקשים להזכיר כי בשמורות הטבע אסור לקטוף, לא רק מינים מוגנים של פרחים, אלא את כל הפרחים - אפילו לא סביונים.

 

  • זה גם המקום להזכיר שבשבת בעוד שבועיים (3.3) תערוך החברה להגנת הטבע אירוע שמירת טבע ללא תשלום תחת הכותרת “שומרים על פארק פולג” (בינתיים אין פארק כזה). האירוע שייתקיים עד הצהריים יכלול טיולים ברגל או באופניים בפארק נחל פולג שבלב השרון, בשמורת בני ציון ובעמק פולג.

 

האתר המרהיב ביותר בעיני הוא שמורת אלוני קדימה, אליה ניתן להגיע מכיוון יער קדימה (וגם דרך המושבה עצמה, בקצה רחוב חנקין). בשמורה גדלים אלוני תבור עתיקים על מרבד ירוק מנוקד בפריחה צהובה ובכתמי הסגול של האירוס שלנו. כדרכו של בית הגידול הזה, האוויר מלא בניחוח פריחת הרותם והקידה. טוב הייתה עושה רשות הטבע והגנים לו הוסיפה את השמורה, ואת שאר השמורות הקטנות בהן ניתן לבקר ללא תשלום, לרשימת שמורות הטבע המופיעות באתר האינטרנט שלה.

 

אצא לי אל היער

אירוס הארגמן גדל ממזרח לכביש 4, גם בשטחי הקרן הקיימת, שהפתיעה לטובה לשם שינוי. במוקד קו ליער ידעו לומר שאכן יש חלקת אירוסים (גם כן מינוח) ביער אילנות אשר נפתח לקהל במיוחד לרגל פריחת האירוס, החל ביום שישי זה (16.2) ובימי שישי ושבת, בין השעות 8:00-16:00, למשך חודש. אתר האינרטנט של הקק"ל גם מציע טיול עצמאי בשביל האירוסים ביער אילנות.

 

מזרחית ליער ישנה קבוצה גדולה של אורן גלעין שגם לצדה פורח האירוס. שם, כמו במקומות אחרים, הוא חשוף לפגיעתם של צמיגי השטח, ולמרות שהיה מי שתקע מוטות נטולי שלטים המעידים על קיומו, האוכלוסייה הולכת ומתמעטת. האמת? לא פלא. הטרקטורונים ואופנועי השטח פעילים כל השנה, ואיש מהרוכבים - טובה כוונתו ככל שתהיה - אינו יכול לראות את הפרח היפה אלא בשלושת השבועות בהם הוא פורח.


אל תקטוף

 

אותה צרה בדיוק יש לאירוסים הגדלים ביער קדימה. ביער, הנמצא בין קדימה לצורן, פורחות כמה וכמה קבוצות של אירוסים המאחרים לפרוח מפאת העצים שנשתלו במקום ומצלים עליהם. טרקטוריניסטי היער עושים בהם שמות, פשוט כי הם לא יכולים לראות אותם. לדברי יערן הקרן הקיימת באיזור, אוהד דגן, בכוונת הקק”ל לחסום בבולי עץ את האפשרות לדרוס את האירוסים שנותרו ביער על מנת להצילם.

 

  • איך מגיעים: הכניסה ליער קדימה היא מהכביש המוביל לצורן (652), עוברים את הכניסה לאיזור התעשייה של קדימה, ואחרי בית הקברות יש שלט שמאלה לכיוון היער. הדרך הופכת סלולה, ממשיכים שמאלה על האספלט עד החניון המרכזי של היער. בחלקו הדרומי של החניון, מדרון קטן עם ריכוז (דרוס משהו) של עלים רחבים של בן חצב יקינטוני, ומשמאלם אירוסים שרק החלו לפרוח. ריכוז האירוסים שליד השולחנות שמצפון לחניון הראשי, מוצל, דל, ורחוק מלפרוח.

 

קיבוץ יקום

מיטיבי עין ולכת יכולים למצוא אירוסים גם בפארק השרון שמדרום לחדרה, ובגבעות יקום, במעין שמורת טבע פרטית של הקיבוץ, גבעה אחת מממזרח לבריכת שחייה (בתוך הקיבוץ עולים עד לבריכה שבצד ימין, עוברים דרך מגרש הכדורגל הנטוש. חלק מהאירוסים בשולי המגרש וחלק במדרון שפונה צפונה. בצפון גבעה נוספת, וגבעה שלישית נמצאת ממזרח לשמורת שער פולג). לדברי שיר ורד, בקיץ האחרון נחרש ראש הגבעה הגדולה עליו צמחו אירוסים. עיקר האירוסים, הוא אומר, היו במדרונות הגבעה ולא נפגעו.

 

צפון תל אביב

כאמור, מכאן דרומה, קיטוע אחד גדול ברצף הפריחה. האירוסים שגדלו עד לפני שנים אחדות בצהלה כבר אינם, ולהוציא שלושה גושי פרחים, ריכוז הפריחה הקרוב הוא בראשון לציון. אותם שלושה גושי פרחים גדלים על אחד השרידים האחרונים של רכס הכורכר בצפון תל אביב - אתר מערות אפקה. הוא אמנם לא מרשים כמו אתרי הפריחה האחרים אבל הוא ממש בתוך העיר.


עוד מעט הוא יפרח

 

באתר, בנוסף למערות הקבורה השומרוניות, פורחים עתה שלל מיני פרחים בהם כלניות, עיריות, והאיריסים הארצישראלים הלבנים צמודי-הקרקע. וגם אירוס הארגמן שהובא לשם, כמו גם קבוצת החצבים שעתה מוריקים עליהם בצמיחה היוצרת את הכיתוב האנגלי HELP.

 

שמורת האירוס בפלמחים

ביתו הרשמי של האירוס הוא כמובן שמורת אירוס הארגמן שבין מושב בית חנן לכביש פלמחים. אפשר להגיע דרך המושב עצמו, אם השער לא סגור (לאלוהי המושבניקים פתרונים), וגם מכביש הגישה לפלמחים (4311). בנסיעה דרומה כביש 4 יורדים במחלף גן רווה (לכיוון נס ציונה), במה שהיה פעם צומת עין הקורא פונים ימינה ושוב שמאלה לכביש הגישה לפלמחים. סימון שבילים אדום מוביל מהכביש לשמורה.

 

הברדק שרואים בדרך הוא בניית כביש 431, כביש רוחב של חוצה ישראל שכובש את השממה בין ראשון לציון למודיעין, ועליו מחלף עין הקורא. תוך כדי בניית המחלף אותרו כמה מוקדים של פריחת אירוסים ובוצעה העתקה של קרוב ל-500 פרטים לשמורת אירוס הארגמן. יש מי שטוענים שציפופתם של האירוסים בשמורות פוגעת בהם, שהרי לפני שהובאו לשמורה צמחים מן החוץ, הם היו באיזון עם סביבתם, שהופר. בכל מקרה ברור שמיני צמחים אחרים נותרים למרמס השופלים והבולדוזרים ושאשליית הפתרון שבהעתקה, מקלה על המתכננים את הפגיעה בשטחים הפתוחים.

 

גבעת חומרה

מצדו השני של אותו הכביש המוביל לפלמחים, נמצאת גבעת חומרה אשר ילדי בית הספר האיזורי עוסקים בשימורה. גם על גבעת כורכר זו פורח אירוס הארגמן ובשבועות הקרובים צפויים בני הנוער לערוך במקום סיורים ללא תשלום להכרת המקום ונוף הצומח של האיזור. 


מי יצילני מדריסה?

 

לעיתים נדמה כי אנשי המועצה האיזורית עושים קצת שימוש ציני בילדים ובפרחים על מנת למנוע סלילת מסילת רכבת בשולי הגבעה, אך כאשר מדובר באתרי פריחה אחרים, לא עושה המועצה די על מנת להגן עליהם. כי אם תפנו מ-4311 לכיון גן שורק ונטעים, תחלפו על פני הכניסה לנטעים, תפנו ימינה להרחבה של נטעים ומשמאל לדרך תופיעה הגבעה שלמרגלותיה עבודות עפר, אז תוכלו לראות את מה שנשאר מהאירוסים שם. אוכלוסייה שהתרבתה יפה יפה בשנים האחרונות, ונפגעה ממש באחת. מי שהעלה את הכלים הכבדים על השטח מבלי לדאוג לערכי הטבע המוגנים שבו, עבר על החוק. עתה מקווה תושבת המקום שהשטח בו שרדו האירוסים יישמר בצורה כזו או אחרת. ותגובת המועצה איזורית גן רווה ותגובת רשות הטבע והגנים טרם התקבלו.

 

גבעות הכורכר בנס ציונה

מי שניצלו מעתיד מיושר כמו כביש מהיר הן גבעות הכורכר של נס ציונה. כבר נכתב פה בעבר על המקום, ומה שנתחדש בשלוש השנים שעברו מאז הוא שבית המשפט המחוזי בתל-אביב דחה בקיץ האחרון את דרישת בעלי הקרקעות לבנות במקום. עתה מקווים בפורום גבעות הכורכר, שניהל את המאבק הזה, להצליח וליצור רצף פתוח לכל אורך רכס הכורכר מראשון לציון ועד גדרה, שבמרכזו גן לאומי בגבעות נס ציונה.

 

בינתיים מסומן שם שביל בן 7 קילומטרים העובר מגבעת האירוסים שבצומת גן הורדים, דרך גבעת התור אל גבעות נס ציונה (שממערב לעיר) ומשם לגבעות טירת שלום בואך רחובות.


פרח מוגן דרוס בנטעים

 

  • בשבת (17.2, 10:00-13:00) ייערך הפנינג סיורים ללא תשלום, למען שימור האירוס וגבעות הכורכר, בקריאה משותפת למען הכרזת האיזור כ"גן לאומי גבעות הכורכר". הסיורים יצאו מפסל שומר הגבעות שבקצה רחוב השיריון בנס ציונה, ומתחנת הדלק פז שליד צומת גן הורדים. לאורך השביל יוצבו תחנות הדרכה בנושאי שמירת טבע, רכס הכורכר ואירוס הארגמן. אוטובוס מיוחד יחזיר מדי חצי שעה את המטיילים אל נקודות המוצא. אורך מסלול ההפנינג כולו - כשני קילומטרים.

 

אשדוד

הרחק מכל הבלגן, נותרה אוכלוסיה מנותקת משהו של אירוסי ארגמן בשמורת הטבע מבוא אשדוד. המיוחד בשמורה הוא ריכוז יוצא דופן של עצי שיטה מלבינה (אחד הבודדים בארץ), אך יש בה כמה וכמה מוקדים של אירוסים. לאחרונה ביצעה רשות הטבע והגנים “פיתוח” של השמורה הכולל סימון שבילים, חלקם סמוכים ממש לפריחת האירוסים. מומלץ לבחור בשביל הכחול שנכנס לשמורה לאורכו ניתן לראות אירוסים. כאמור, אוכלוסיית אירוסים זו ממשיכה מערבה לכיוון איזור התעשייה של אשדוד, ומגיעה עד אליו. האירוסים, מתברר, לא נשארים בתוך שמורות הטבע. חצופים.

 

  • איך מגיעים: יוצאים ממחלף אשדוד לכיוון אשדוד, אחרי המחלף פונים ימינה לכיוון תחנת המיתוג של חברת החשמל, וממש לפני השער שלה פונים שמאלה ועוקבים אחר סימון השבילים השחור עד המבואה של השמורה (היום בונים לובי לכל שמורת טבע).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אירוסים בנס ציונה
צילום: נאור ירושלמי
באדיבות החברה להגנת הטבע
בשלל צבעים
באדיבות החברה להגנת הטבע
באדיבות החברה להגנת הטבע
בשלל מצבים
באדיבות החברה להגנת הטבע
לפעמים מתחבאים
צילום: לע"מ
תמיד יפים
צילום: יובל ספיר החברה להגנת הטבע
אירוסים מחכים בארגזים
צילום: גילי סופר
מומלצים