שתף קטע נבחר

שגרירי ארה"ב ואיראן ייפגשו מחר בבגדד

מפגש נדיר בין נציגים רשמיים של ארצות הברית ואיראן ייערך מחר בבגדד. הפגישה, בדרג של שגרירים, תעסוק במצבה הביטחוני של עיראק. וושינגטון צפויה לדרוש מטהרן להפסיק לתמוך במיליציות השיעיות הפוגעות בכוחותיה

ארצות הברית ואיראן יערכו מחר שיחות בדרג שגרירים בבגדד על מצבה הביטחוני המידרדר של עיראק. גורמים אמריקנים אמרו אתמול (א') כי מדובר בפגישה ראשונה מסוגה של נציגים משתי המדינות מאז חודש מאי.

 

ברקע יחסי שתי המדינות האשמות ארה"ב כי טהרן תומכת במיליציות השיעיות בעיראק ומעבירה להן אמצעי לחימה המשמשים לתקיפת הכוחות. אך לדברי שר החוץ העיראקי, הושיאר זבארי, שהודיע על קיום השיחות, הן יתמקדו במצב בעיראק ולא במתיחות ביחסי ארה"ב-איראן.

 

ממשלת עיראק לחצה מזה זמן לקיום סבב שיחות נוסף בין שתי המדינות, שלהן השפעה גדולה על עתידה ואיראן אותתה שוב ושוב כי היא מוכנה לכך. בשבוע שעבר אמר דובר מחלקת המדינה האמריקנית, שון מקורמק, שגם וושינגטון מוכנה לקיים שיחות חדשות עם איראן בנוגע לעיראק.

 

פגישת נציגי שתי המדינות ב-28 במאי סימנה פריצת דרך בקיפאון הדיפלומטי ביניהן, ובעקבותיה הייתה אמורה להתקיים פגישה נוספת. אך לאחר השיחות הראשונות אמרו מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, וגורמים אמריקנים אחרים כי איראן לא הפסיקה לחמש את המיליציות הפוגעות בכוחות האמריקנים בעיראק, והפגישה בוטלה.

 

המתח גבר גם בעקבות מעצרם באיראן של ארבעה אמריקנים ממוצא איראני בחשד שהתכוונו לפגוע בביטחון המדינה. ארצות הברית דורשת את שחרורם וטוענת כי האישומים נגדם כוזבים. במקביל, איראן קראה לשחרר חמישה איראנים שנעצרו בעיראק. לדברי ארה"ב, מדובר בחיילי יחידת עלית איראנית שהעבירו אמצעי לחימה ואימנו חמושים עיראקים. לטענת איראן, מדובר בחמישה דיפלומטים השוהים בעיראק כחוק.

 

מקורמק אמר כי ארה"ב מעוניינת להזהיר בפגישה את איראן לבל תמשיך לתמוך בחמושים בעיראק, אך לא הסביר את השינוי הפתאומי בעמדת הממשל האמריקני ביחס לפגישות עם נציגי טהרן. עיראק קיוותה שהפגישה תיערך בדרג גבוה יותר, בין רייס לשר החוץ האיראני, מנושהר מותאקי. אך השניים החליפו ביניהם דברי נימוסין בלבד כשהשתתפו לאחרונה בוועידה בינלאומית בשארם א-שייח בנוגע לביטחונה של עיראק.

 

במקביל לקיום הפגישות עם נציגי איראן, וושינגטון ממשיכה לעקוב אחר פעילותם של הכוחות האיראנים, בין היתר, באמצעות ספינות חיל הים במפרץ הפרסי. בנוסף ממשיכה ארה"ב לפעול באו"ם להחרפת הסנקציות נגד איראן, בגין סירובה להשעות את תוכניתה הגרעינית.

 

וושינגטון ניתקה את היחסים הדיפלומטיים עם איראן בעקבות ההסתערות על שגרירות ארה"ב בטהרן ב-1979, שם הוחזקו לאחר המהפכה האיסלאמית אזרחים אמריקנים כבני ערובה במשך 444 ימים. מאז, מפגשים בין נציגי שתי המדינות נדירים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רייס. שינוי במדיניות ארה"ב?
צילום: איי אף פי
מותאקי בוועידת שארם. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים