שתף קטע נבחר

ילדי אומנה

מי יכול לקחת לביתו ילד אומנה, איך עושים את זה, למי פונים ומה התהליך. כמה פרטים יבשים למתעניינים

העמותות העוסקות באומנה מחפשות כל הזמן זוגות הורים שמוכנים לקחת אליהם ילדים. "אנחנו זקוקים ליותר משפחות ממה שיש לנו כרגע, במיוחד לגיל הרך ומשפחות שמוכנות לקחת מספר אחים", מספרת שלווה ליבוביץ', המפקחת הארצית על אומנה.

 

אילו משפחות מתאימות לילדי אומנה?

"אנחנו מחפשים משפחות שחווית ההורות שלהם היתה טובה, שיש להם זוגיות חזקה, שהנושא המשפחתי הוא בסדר עדיפות עליון ושיש להם רצון לתרום לחברה".

 

אילו קשיים מצפים למשפחות האומנות?

"קודם כל, בכך שיש השלמת הורות בינם לבין ההורות הביולוגית. זה לא אימוץ. המשפחה האומנת עוזרת למשפחה הביולוגית בתקופה שבה היא לא יכולה לטפל בילד. היא צריכה לשמש מודל הורות טובה, להיות בקשר ולדעת שההצלחה היא שהילד חוזר הביתה, בחלק מהמקרים.

 

"צריך לשמר לילד את הגאווה והדברים החיוביים של ההורים שלו. זה מאוד חשוב לעולמו הפנימי. צריך לקבל את המשפחה הביולוגית ולראות את החשיבות שלה בעולמו של הילד ואז האומנה עושה את עבודתה כראוי".

 

אילו התמודדויות עם הילדים יש בדרך כלל?

"כל ילד ועולמו. כל אחד עם סיפור אחר. זה מורכב מהמון דברים. ברור שהילדים הם ילדים שעברו חוויות והאומנה אמורה להיות חוויה מתקנת. לילד יש פנטזיה וחוויות הורות מבית ההורים. גם אם המשפחות מתעללות, לילדים יש גם דברים טובים. לא רק התעללות. זו משימה לא פשוטה, אבל יש עימה המון תחושה של תרומה ועזרה.

 

"משפחות שמצליחות לעשות אומנה טובה מרגישות שהן נתרמות ולא רק תורמות. אני שומעת למשל משפטים כמו: 'הילד מהאומנה הוציא מהילדים שלי את הדברים הכי טובים שלהם'. בגדול, החוויה היא חוויה שהמשפחה יוצאת ממנה מאוד מועשרת ונתרמת. משפחות שמבינות את זה ויש להן את התחושה הזו וההבנה הזו - עוברות חוויה שאין כדוגמתה".

 

"האומנה היא המעורבות החברתית הגדולה ביותר. את מכניסה ילד הביתה לכל יום, כל היום. כל המשפחה מעורבת. להגיד על קהילה שהיא קהילה חזקה זה לדעתי עניין של כמה משפחות אומנה יש בה. אני באמת מאמינה בזה. זה מבחינתי יהדות של המאה ה-21. זה לא רק מענה לילד. זה משהו ערכי של החברה. האם אנחנו הולכים לגורמים מקצועיים כשיש בעיה או שאנחנו משתמשים בכוח שלנו בתוך החברה".

 

ואיך מסתדרים כלכלית?

"המדינה משלמת סכום כסף בשביל ההוצאות השוטפות על הילד. שום משפחה אומנת לא הפסיקה להיות משפחה אומנת בגלל הכסף שמשלמים".

 

"הכי חשוב: המון חמלה, אהבה וחום", מוסיפה נורית גרינוולד, מנהלת שירות האומנה במט"ב. "בדרך כלל מדובר בהורים שהתנסו בזוגיות טובה וחזקה – חברות וכבוד הדדי, עזרה אחד לשני – משפחה רחבה שהיא שותפה.

 

"היופי הוא שזו המתנה הכי גדולה. המשפחות מרגישות שהנתינה לילד זו הקבלה. ברגע שאני נותן אני מקבל. כמה שאני נותן – הכלי, הנפש - מתמלאה יותר. כמה שאני אוהבת יותר אני מקבלת יותר אהבה".

 

למי פונים? 

כדי לקבל פרטים נוספים לגבי אומנה יש לפנות לעמותה העובדת באיזור מגוריכם:

 

איזור הצפון

עמותת מט"ב: 04-6591852

 

איזור המרכז

עמותת אור שלום: 03-6186050

  

איזור הדרום וירושלים

מכון סאמיט: 02-6733548

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים