שתף קטע נבחר

שליש מהנוער העולה דיווח: השתמשנו בסמים

נתונים קשים על מצבו של הנוער העולה מחבר העמים: מחקר של הרשות הלאומית למלחמה בסמים מגלה כי יותר משליש מבני הנוער התנסו בשימוש בסמים בשנה האחרונה. כמעט 90 אחוזים שתו אלכוהול, שליש מהם שתו לשוכרה לפחות ארבע פעמים בשנה האחרונה

יותר משליש מבני הנוער יוצאי חבר העמים התנסו בשימוש בסמים בשנה האחרונה. 88 אחוזים מהם שתו אלכוהול. שליש מצרכני האלכוהול מדווחים שהגיעו למצב של שכרות לפחות ארבע פעמים בשנה האחרונה. את הנתונים הקשים האלה מפרסמת הבוקר (יום ג') הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול, לאור מחקר חדש שערכה בנושא השימוש בסמים ואלכוהול בקרב בני נוער יוצאי מדינות חבר העמים.

 

המחקר שאלונים שהוגשו לכ-750 בני נוער בגילאים 12-18, יוצאי ברית המועצות לשעבר, בוכרה וקווקז, אשר נולדו להורים שעלו לישראל החל משנת 1990. שני שלישים מהנשאלים לומדים ושליש מהם נשרו ממערכת החינוך. במסגרת המחקר נבדקו מספר שווה של בנים ובנות.

 

מהמחקר עלה כאמור כי 35.8 אחוזים מבני הנוער השתמשו בסמים בשנה האחרונה. 88 אחוז מהם שתו אלכוהול, ו-32 אחוזים דיווחו ששתו לשוכרה לפחות ארבע פעמים בשנה האחרונה.

 

חיים מסינג, מנכ"ל הרשות, אמר במסיבת עיתונאים: "רוב בני הנוער יוצאי משפחות חבר העמים לא מרגישים ישראלים. הם חשים דחויים מצד יליד הארץ ומעוניינים להתחבר רק ליוצאי חבר העמים. הם חשים בעלי 'זהות שולית', לא ישראלים ולא יוצאי חבר העמים".

 

מהמחקר עולה עוד כי מצוקה כלכלית או מעורבות הורים השפיעה מאוד על השימוש בסמים ובאלכוהול. רבות מאותם בני נוער המשתמשים חוו משבר משפחתי, בדרך כלל של גירושין.

 

עוד עולה כי בעיות שפה של ההורים הביאו לכך שהם אינם מעורבים בחיי ילדיהם במידת הצורך וכלל אינם יודעים על עצם השימוש בסמים.

 

ברשות מוסיפים כי אובדן זהות, אותו חשים רבים מבני הנוער המשתמשים בסמים ובאלכוהול, הוא שדחף אותם לכך. ברשות מסבירים כי חשוב לא להטיל דופי בכלל בני הנוער העולים, אלא יש צורך בטיפול באותם בני נוער הנמצאים במערבולת קשה ביותר. ברשות מזהירים כי אם הדבר לא ייעשה, אותם בני נוער עלולים להשפיע על חבריהם ואף לפגוע בחוסן החברתי הכללי של מדינת ישראל.

 

השימוש בסמים גורר עבריינות

מהמחקר עולה עוד כי 29 אחוז מבני הנוער שנבדקו והשתמשו בסמים ביצעו עבירות אלימות תחת השפעת סמים, ו-19.8 אחוזים ביצעו עבירות רכוש תחת השפעת הסמים. 14.3 אחוז ביצעו עבירות רכוש לשם השגת הסמים. 17.1 אחוז ביצעו עבירות אלימות לשם השגת סמים.

 

המחקר סימן חפיפה ברורה בין עבירות הרכוש לעבירות האלימות: קרוב ל-80 אחוזים מאלה שביצעו עבירות רכוש, ביצעו גם עבירות אלימות - והכל לצורך השגת הסמים. עוד עולה כי נמצא קשר מובהק בין ביצוע העבירות תחת השפעת סמים לבין השימוש בסמים וגם בחומרים פסיכו-אקטיביים אחרים, כמו אלכוהול ותרופות.

 

יצויין כי 38 אחוזים מהנבדקים שדיווחו על שימוש בסמים, דיווחו גם כי היו קורבנות לעבירות רכוש מצד מי שהיו תחת השפעת סמים ו-55 אחוז דיווחו כי היו קורבנות לעבירות אלימות מצד מי שהיה תחת השפעה. כמו כן, אותם בני נוער נשאלו האם הוריהם מודעים לכך שהם משתמשים בסמים. 78.3 אחוזים מהם דיווחו כי הוריהם אינם מודעים לכך.

 

מחקר נוסף של הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול, שהתפרסם בחודש מרס השנה, העלה נתונים מדאיגים גם בקרב הסטודנטים בישראל. המחקר, שהקיף 5,000 סטודנטים, העלה כי 30 אחוז מהסטודנטים בארץ נהגו בשנה האחרונה לפחות פעם אחת תחת השפעת סמים ו/או אלכוהול. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
נתונים מדאיגים (אילוסטרציה)
צילום: איי אף פי
מערבולת קשה (אילוסטרציה)
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים