שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל/פוטוס

סב הפעוטה שנפטרה: "נתנו תקווה לאחרים"

ארבעה ילדים קיבלו בסוף השבוע חיים חדשים בעקבות מותה של הפעוטה הללי וולפיש. סבה של הללי בת השנתיים מספר ל-ynet על ההחלטה לתרום את אבריה: "אין תרופה לאסון, הוא נורא וכואב מאד. אבל אם אפשר להוציא מתוכו משהו חיובי, שמבחינתנו הוא אולי דבר פעוט אך למשפחות האחרות יכול להביא להצלת חיים פשוטו כמשמעו – חשוב לעשות את זה"

במקום אחד מבכים על מותה של פעוטה, ובמקום אחר קיבלו ארבעה ילדים חיים מחודשים. ככה זה כשאסון וברכה מעורבים להם יחדיו לבלתי הפרד. לפני כשלושה שבועות נחנקה למוות הפעוטה הללי וולפיש בת השנתיים בפעוטון בו שהתה בישוב תקוע. ביום חמישי הסכימו הוריה של הללי לתרום את אבריה, ומגופה נלקחו הלב, הכבד ושתי הכליות. חיים חדשים בצד אחד, צער ושכול בצד אחר. סבה של הללי, הרב ד"ר אבי וולפיש, מספר על הלבטים שעברו על המשפחה הדתית ועל קבלת ההחלטה המשמעותית שקיבלו.  

 

היססתם לתרום את האיברים משום שאתם דתיים?

וולפיש: "עבר פרק זמן די ארוך שבו היה ברור לנו שאין סיכוי כי היא תחלים. לא ידענו בדיוק איך הסיפור ייגמר ואם ייקבע מוות מוחי או לא. התשובה לשאלה הזו ארכה הרבה זמן. זה חייב התייעצויות בשלבים שונים עם אנשים רבים, ולבסוף את הכרעתו של הרב מרדכי אליהו".

 

איפה הייתה הבעיה?

וולפיש: "מדובר בעניין מסובך ומורכב. כל מקרה הוא שונה. מבחינה קלינית היה ברור הרבה זמן קודם לכן שהיה מוות מוחי. אבל גם אחרי קביעת מוות מוחי מבחינה קלינית עדיין קיימת מורכבות הן בעולם הרפואי והן בעולם ההלכתי לגבי קביעה ודאית של מוות מוחי. החלוקה בין מוח שהפסיק לתפקד לבין מוח שאפשר להגדירו כמת הוא עניין עדין ומורכב והיו צריכות להתרחש כמה בדיקות לפני שהיה אפשר לקבוע זאת בוודאות".   


הללי וולפיש ז"ל. המשפחה לא מאשימה איש באסון

 

הללי היתה בת יחידה להוריה. איך הם מתמודדים עם האסון שפקד אותם? 

"האב הוא אברך בישיבה בתקוע, האם סטודנטית באוניברסיטת בן גוריון, ושניהם התברכו בכוח רב. הם רגישים וכואבים, הם יודעים לבטא את הכאב ולבכות, ויחד עם זאת הם חזקים ומתמודדים. אנחנו המשפחה, החברים והקהילה נותנים להם

 את כל התמיכה ובעזרת השם אנחנו מאמינים שהם יתמודדו עם האסון בצורה הטובה ביותר".  

 

"אין תרופה לאסון, הוא נורא וכואב מאד. אבל אם אפשר להוציא מתוכו משהו חיובי, שמבחינתנו הוא אולי דבר פעוט אך למשפחות האחרות יכול להביא להצלת חיים פשוטו כמשמעו – חשוב לעשות את זה. זה נותן לנו מידה מסויימת של סיפוק יחד עם כל הכאב, שלפחות יכולנו מתוך האסון לתת תקווה לאנשים אחרים".  

 

איזו ילדה הייתה הללי?

"היא הייתה ילדה טובה, נוחה, כמעט ואינה בוכה, מקסימה אמיתית. היא אהבה לשחק וזה מה שעשתה כשקרתה התאונה. אנחנו לא מחפשים אשמים. ככל הידוע לנו הגננת שטיפלה בה הייתה מאוד מסורה, אהבה מאוד את הללי ואין לנו עניין להאשים בטרגדיה הזו".   

 

הייתם רוצים לפגוש במשפחות הילדים שזכו לקבל את אבריה של ילדתכם?

"מפגש כזה מאוד ישמח אותנו, בתקווה שכל המושתלים יחלימו החלמה מלאה ומהירה. היינו מאוד רוצים להשתתף בשמחתם".

 

בין מקבלי האברים: מושתלת הלב הצעירה ביותר בארץ

לפני שלושה שבועות ישבה הללי וולפיש בפעוטון בתקוע, יחד עם פעוטות נוספים, תחת חלון המכוסה בווילון. תוך כדי משחק, נכרך הווילון סביב צווארה, היא נחנקה ואיבדה את נשימתה. דקות ארוכות עברו עד שהמטפלת, שעסקה אותה עת בהכנת ארוחת הצהריים, הבחינה כי הללי איבדה את הכרתה. היא הזעיקה ניידת טיפול נמרץ של מד"א ואת אבי הפעוטה שהגיע ראשון והחל לבצע בה החייאה. הפעוטה הובהלה ליחידה לטיפול נמרץ והונשמה, אך בדיקות הראו כי היא שורה במוות מוחי וכי אפסו הסיכויים להצילה. כאמור, ביום ה' נענו הוריה לבקשה לנתקה ממכונות ההנשמה ולתרום את איבריה.

 

בין המושתלים שזכו לקבל את אבריה של הללי נמצאת גם פעוטה בת שנה וחצי אשר סבלה מאי ספיקת כבד חריפה ומצבה הלך והדרדר בימים האחרונים. לאור מצוקת האברים בישראל בכלל, ובקרב ילדים בפרט, אמורה היתה הפעוטה לעבור השתלת כבד בחו"ל, ובשניידר נערכו להטיסה ביום חמישי. אלא בעת שהפעוטה היתה באמבולנס בדרך הקצרה מבית החולים לשדה התעופה, נתקבלה הודעה כי נמצאה תרומת כבד מתאימה לפעוטה. האמבולנס שב על עקבותיו לעבר מרכז שניידר, שם עברה הפעוטה את ההשתלה בהצלחה. את ההשתלה ביצעו פרופ' איתן מור, ד"ר רן שטיינברג, ד"ר אלנה דלוגי והמרדימה ד"ר מילה קצ'קו.

 

במקביל, הושתל לב חדש בתינוקת בת שנה וחודש אשר סבלה ממחלת שריר הלב ונזקקה להשתלה. התינוקת המתגוררת באזור המרכז, היא מושתלת הלב הקטנה ביותר בארץ. את ניתוח ההשתלה ביצעו המנתחים ד"ר ג'ורג' פרנקל,ד"ר גבי אמיר,

 ד"ר בני מדליון והמרדימים ד"ר איגור צונזר. התינוקת מתאוששת לשביעות רצון הרופאים ביחידה לטיפול נמרץ לב כשהיא במצב יציב ונושמת בכוחות עצמה.

 

שתי הכליות הושתלו במהלך השבת בשני ילדים נוספים, בן 3 ובת 7, אשר סבלו מאי ספיקת כליות. את הניתוחים ביצעו פרופ' איתן מור, ד"ר עזרא שהרבני, ד"ר סיגל אייזננר, והמרדימים ד"ר יעקב כץ וד"ר אלכס טרפקין. הילדים מאושפזים ביחידה לטיפול נמרץ והם מתאוששים יפה ונושמים בכוחות עצמם.
 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הללי וולפיש (צילום רפרודוקציה)
צילום רפרודוקציה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים