שתף קטע נבחר

ממשלת הולנד מפולגת: לשדרג יחסים עם ישראל?

מחנה הנוצרים בראשות מפלגת השלטון תומך בהמשך המגעים עם ישראל - למרות הקיפאון בתהליך המדיני עם הפלסטינים. בלייבור טוענים: "מגוחך לתת מתנות לישראל בימים אלו"

מחלוקת בממשלת הולנד סביב סוגיית שדרוג היחסים בין האיחוד האירופי לישראל. מפלגת הלייבור בראשות שר האוצר ווטר בוס מתנגדת להעלות את דרג היחסים הפוליטיים והמסחריים עם ישראל, לקראת הדיון הצפוי בשבוע הבא בפרלמנט האירופי.

 

העיתון ההולנדי "פוקסקראנט" דיווח אתמול (ה') כי מפלגות הימין-מרכז הנוצריות, ובהן מפלגת השלטון בראשות ראש הממשלה יאן פטר בלקננדה, תומכות בעמדתו הפרו-ישראלית של שר החוץ מקסים פרהאחן. מנגד, דורשת מפלגת הלייבור - השנייה בגודלה במדינה - להתנות את שדרוג היחסים בהמשך התהליך המדיני מול הפלסטינים.

 

חבר המפלגה מרסל ואן-דאם, המבקר בימים אלו בישראל וברשות הפלסטינית כחלק ממשלחת אירופית, טוען כי יהיה זה "מגוחך לחלוטין לתת מתנות בימים אלו". בהמשך החודש צפוי גם שר החוץ פרהאחן להגיע לביקור בישראל וברצועת עזה, כדי להתרשם בעצמו מהתקדמות המאמצים לשיקום הרצועה.

 

עמדתו של שר החוץ פרהאחן זוכה לביקורת גם מבית. בשבוע שעבר פרסמו ראש הממשלה לשעבר דריס ואן אחט ושר החוץ לשעבר האנס ואן דר ברוק - שניהם חברים במפלגתו, מפלגת "הנוצרים הדמוקרטים" - מאמר דעה, ובו התנגדות נחרצת לתמיכה בישראל. השניים הביעו עמדה דומה לזו של שר האוצר, לפיה ישראל צריכה להפגין תחילה "רצינות" בכל הנוגע להקמת המדינה הפלסטינית.

 

"שדרוג היחסים יקרב את השלום"

הצלע השלישית החשובה בקואליציה ההולנדית, מפלגת "האיחוד הנוצרי", פועלת כעת למנוע הפעלת לחץ כלכלי על ישראל, כפי שדורשים אנשי הלייבור. לדבריהם, שיפור היחסים הכלכליים עם ישראל והפלסטינים יכול לקרב את חזון השלום.

 

המחלוקת יצרה זירת התגוששות על גבי דפי העיתון. נציג המפלגה בבית התחתון, ארי סלוב, פרסם היום מאמר המכנה את הצעד "ניסיון פרימיטיבי וסמכותני" לכפות הסדר שלום על ישראל. "הפלסטינים אינם עומדים בתנאים שהציבה הקהילה הבינלאומית, ובהם הפסקת

האלימות והכרה בישראל. ניסיון ללחוץ כעת על ישראל רק יוביל לפתרון של 'שלוש מדינות'", כתב.

 

בחודשים האחרונים גוברים הקולות באיחוד האירופי הקוראים להקפאת שדרוג היחסים עם ישראל. עם כינון הממשלה החדשה בישראל, הבהירו באירופה כי סעיף בהסכם שדרוג היחסים, שנחתם בימי הממשלה הקודמת, מאפשר להתנות את הצעד בהמשך התהליך המדיני עם הפלסטינים.

 

הממונה על יחסי החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, המבקר בימים אלו בישראל, הביע אמש תקווה כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יתחייב לפתרון שתי מדינות בנאומו המדיני ביום א' הקרוב. הוא סירב לומר מה עשויה להיות תגובת האיחוד האירופי אם נתניהו ימשיך להימנע מתמיכה בפיתרון זה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
תומך בעמדתו של שר החוץ. בלקננדה
צילום: AFP
דורש להתנות את היחסים בתהליך מדיני. בוס
צילום: איי פי
יגיע בקרוב לישראל. פרהאחן
צילום: איי פי
מומלצים