שתף קטע נבחר

הביטוח הלאומי יעביר תיקי ענק לעו"ד פרטיים

הביטוח הלאומי מעמיק את גביית החובות: פרסם מכרז להעסקת 40 משרדי עוה"ד בתביעות נגד חברות הביטוח, שיקבלו 10% מסכום הגבייה

דווקא בעתות משבר והצפת השוק - משרדי עורכי הדין הפרטיים נכנסים לתחרות על מכרז של הביטוח הלאומי. לאחרונה פרסם המוסד לביטוח לאומי מכרז שמיועד להעביר את הטיפול בתביעות נגד חברות ביטוח (תביעות שיבוב) של הביטוח הלאומי לטיפולם של עורכי דין פרטיים. היקף המכרז בשכר טרחה יעמוד על עשרות מיליוני שקלים, שיוזרמו לכיסיהם של עורכי דין פרטיים שעוסקים בתחום הנזיקין - כך נודע ל"כלכליסט".

 

הביטוח הלאומי נאלץ להעמיק את גביית החובות בתביעות שיבוב, מכיוון שנשקפת סכנה לירידה ברמת ההכנסות שלו עקב הקטנת הסכומים המועברים אליו מתקציב המדינה. ב-2008 נגבו מחברות הביטוח כ־262 מיליון שקל בתביעות שיבוב, וההערכה היא שהמכרז יוביל לעלייה של פי שניים בגביית החובות. גורם בענף הביטוח אמר שהמהלך עשוי להוביל גם לעלייה בפרמיה שמשלמים בעלי פוליסות ביטוח רכב חובה.

 

בביטוח הלאומי גם מקווים שעוד מהלך המופיע בחוק ההסדרים, הקובע קנסות כספיים גבוהים למי שמקבל קצבה במרמה, יחסוך עוד עשרות מיליוני שקלים. עם זאת, בכירים בביטוח הלאומי מזהירים שאם מהלכים אלה לא יעזרו להגדיל את הכנסות המוסד, עלול להיווצר גירעון אקטוארי (סך כל ההכנסות העתידיות פחות סך כל ההוצאות העתידיות) ניכר, ואז עלולה המדינה להקטין את הזכויות של מקבלי הקצבאות.

 

כיום מעסיק הביטוח הלאומי עורכי דין משלו לטיפול בנושא, נוסף על כעשרה משרדי עורכי דין חיצוניים, שקיבלו ב־2008 שכר טרחה של 7 מיליון שקל ששולמו על ידי חברות הביטוח. מספר התיקים שהועבר לטיפול המשרדים ייקבע לפי תפוקתם, כדי לעודד תחרות שתסיים במהירות שיא את התיקים שבטיפול. בראש הוועדה שתקבע את הזוכים עומד שופט בית המשפט העליון בדימוס תאודור אור.

 

"אנחנו רוצים להחזיר מאות מיליוני שקלים לקופת המדינה, כדי לאזן את ההכנסות שלנו לעומת ההוצאות", אמרה ל"כלכליסט" אסתר דומיניסיני, מנכ"ל הביטוח הלאומי. "ככל שתהיה לנו מערכת משומנת יותר, כך נוכל לגבות מחברות הביטוח סכומים גדולים יותר וזו סיבת המכרז".

 

משרד עורכי דין שיטפל עבור הביטוח הלאומי בתביעה בהיקף של עד 50 אלף שקלים, יקבל עד 10% מהכסף; משרד שיטפל בתביעה של יותר מ-50 אלף שקלים, יקבל 5,000 לפחות, ועד 7.5% מהכסף; תביעה שתידחה על ידי בית המשפט תזכה את עורכי הדין בסכום שבין 10 ל-15 אלף שקלים, התפשרות בלא צורך בתביעה תניב להם 2,000 שקלים ואילו תיק שהטיפול בו החל אך לא הסתיים החל יניב להם בין 3,000 ל-5,000 שקלים.

 

דרישת הסף להשתתפות במכרז היא משרד המעסיק לפחות ארבעה עורכי דין, שאחד מתחומי העיסוק שלהם הוא תביעות נזיקין בבתי משפט. הביטוח הלאומי מתחייב שבמסגרת המכרז יעסיק 40 משרדים לכל היותר, כך שכל משרד שיזכה במכרז עשוי לגרוף שכר טרחה ממוצע של מיליון שקל לשנה.

 

 

סכומי שכר הטרחה של המוסד לביטוח לאומי נמוכים באופן ניכר מזה שעשוי לקבל עורך דין שייצג אדם בתביעה נגד הביטוח לאומי, אך היתרון של עו"ד שמשתתף במכרז הוא אספקת עבודה סדירה.

 

במהלך 2008 החלה המדינה להפריט את מערך הטיפול בתיקי פשיטות רגל של חייבים ובקריסות של חברות, הנמצאים באחריות כונס הנכסים הרשמי עו"ד שלמה שחר ומשרד המשפטים. כמו כן פורסם מכרז מטעם פרקליטות המדינה להעברת תיקים אזרחיים לידי עורכי דין פרטיים.

 

מטרת המכרז היתה לגבש מאגר של עורכי דין למתן ייצוג משפטי למדינה בתחומי החוזים, תביעות השבה, מקרקעין, נזיקין ועוד. במכרז הפרקליטות יכולים עורכי הדין לבחור אם לקבל שכר טרחה באחוזים או לפי שעות - הגבוה מבין השניים. 

 

בהכנת הידיעה השתתפו מיקי פלד וענת רואה 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי חיון
מנכ"ל הביטוח הלאומי, אסתי דומיניסיני: מצאה למי לחלק כסף
צילום: אבי חיון
מומלצים