אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet

ביקורת

אנושי, אבל הציפיות ממנו גבוהות צילום: נעמי לשם, עטיפת האלבום
אנושי, אבל הציפיות ממנו גבוהות צילום: נעמי לשם, עטיפת האלבום
 
 
 
 
 
תחושת אי נוחות מכוונת מקשה על ההליכה בשבילי האלבום. אפילו בשיר ''מישהו מביט בי מלמעלה'' – לכאורה שיר אמונה מעודד, צור מחצין את הצדדים המאיימים של ההשגחה הצמודה מגבוה"
 
 
 
 
 
האלבום אכן נשמע טוב, אבל רמת השירים לא אחידה, וחלקם, בעיקר אלה שבמחצית הראשונה, אינם מתרוממים לרמת החוזק של המחצית השנייה"
 
 
 
 


אפליקציות תרבות לנייד שלך
 

צור משלו

אלבומו החדש של ערן צור, "כל מה שאנושי", רוחש מתחים: בין זהות חיצונית ופנימית, בין עבר להווה ובין גברים לנשים. האלבום נשמע טוב, רק חבל שעריכה בלתי קפדנית הביאה לרמת שירים שאינה שומרת על אחידות

תימורה לסינגר
פורסם: 10.03.10, 16:37


 

בלי הקדמות, ערן צור מכניס את המאזין היישר למסדרונות גבריותו בפתח אלבומו החדש "כל מה שאנושי". "נכון שאני גבר, גם אם מביטים על הצד הנשי", הוא משתף באינטימיות. שלוש שנים וחצי חלפו מאז אלבומו הקודם, "חותך בחתך הזהב" וקולו של צור ממשיך להישמע תשוקתי ואפלולי, עמוק ומטריד.

 

תחושת אי נוחות מכוונת מקשה על ההליכה בשבילי האלבום. אפילו בשיר "מישהו מביט בי מלמעלה" – לכאורה שיר אמונה מעודד, צור מחצין את הצדדים המאיימים של ההשגחה הצמודה מגבוה. בשיר "אחת אחר חצות" (לחן: עמיר לב) עם נוכחותו הברוכה של אברהם טל בשירה, מצוטט מהשיר "שני חברים יצאו לדרך" הפזמון "ישנן צרות גדולות יותר", אבל הוא לא ממש מרגיע.


ערן צור. "להיות מי שאני ולא אני של פעם" (צילום: שרון דרי)

 

אין כמעט מרגוע באלבום. הוא רוחש מתחים של זהות – חיצונית ופנימית. "הבגד הזה הוא שלי בחיים, אבל מה אני לובש? איך אני לבוש בפנטזיה"?, תוהה צור בשיר "חליפה של חייט", ורומז על שדים שטרם הושמדו בשיר הרוקנרולי המצוין "הגופה" (לחן: יובל מסנר): "הרי אני כבר אבא לילדים עכשיו. חייב לסלק את הגופה שנשארה לי בחדר... עכשיו אוכל להיות מי שאני ולא אני של פעם מזמן".

 

גם היחסים בין המינים רוויים במתח שמקורו בהתנגשות שבין הגבריות הישנה לנשיות המודרנית. בשיר "ג'נטלמן", במסווה של עיבוד מוזיקלי עליז, צור מצייר - בעזרת האינטונציה המודגשת שלו - קריקטורה נלעגת על דמויות הגבר והאישה. לחיבור בין שני המינים נוספות משמעויות חיצוניות בשיר "בחוץ" (מילים: אתגר קרת), הממחיש מפגש מיני שמשליך לכיוונים פוליטיים ופילוסופיים מדכדכים אך גם מחויכים.



הגודש באלבום של תכנים שמלכתחילה הם טעונים, לא מתפזר באופן אחיד והצד המוזיקלי לא מסייע לכך. דורון פלסקוב ואוהד בן-ארי אחראים להפקה ולעיבודים העשירים, שמתהדרים בהקלטות של נגינה חיה, כלומר ללא סימפולים או מניפולציות של סאונד.

 

חסד אירוטי

האלבום אכן נשמע טוב, אבל רמת השירים לא אחידה, וחלקם, בעיקר אלה שבמחצית הראשונה, אינם מתרוממים לרמת החוזק של המחצית השנייה. משיר מס' 8, "הגופה", נוצר רצף של שירים עזים, ועובר זמן יקר עד שמגיעים לשיר עוצמתי כמו שיר מס' 11, "דלתות", שבו המילים של המשורר אברהם שלונסקי, הלחן של צור והשירה של מרינה מקסימיליאן-בלומין מתלכדים ליצירה מרגשת.

 

בולטים גם "הנפילה" - יצירה עשירה מוזיקלית (לחן: אוהד בן-ארי) שמחצינה תחושת אסון על רקע מציאות של "ריאליטי", "סלויון" העדין שכתב המשורר יאיר הורביץ (שמהדהד בנימתו את "פרח שחור" המוקדם של צור) ושיר האהבה "מרפרף", החותם את האלבום, ובו בפשטות נפלאה ואינטימית, נרמז חסד אירוטי של זוג.

 

חוסר האחידות המצער ברמת השירים היה יכול להימנע באמצעות עריכת שירים קפדנית שמקשה על תנאי הכניסה לאלבום. הוא היה נשמע אמנם קצר יותר, אבל ממוקד מספיק כדי לחדד את דקויותיו. שם האלבום הוא "כל מה שאנושי" (והוא יושק ביום ו', ה-12 במרץ, במוזיאון תל אביב), ואולי אצל יוצרים פחותים ממנו, אפשר היה לפטור את חוסר המושלמות שבאלבום באותה אנושיות, אבל ממנו יש ציפיות אחרות.

 

"כל מה שאנושי", ערן צור, "התו השמיני"

 


תגיות: ערן צור

 

תגובה לכתבהתגובה לכתבה   הדפסההדפסה  שלחו כתבהשלחו כתבה    שמירהשמרו כתבה  

 
 


 
חדשות
דעות
ספורט
כלכלה
צרכנות
תרבות ובידור
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
רכילות
וידאו
הוט
רשת
כלכליסט
משחקים
מקומי
קהילות
אינדקס
לאישה
לימודים
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

ynet מוזיקה. זמרים, להקות שיר השבוע, אלבומים, כל האמנים, כל המוזיקה
אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
לאתר הסלולרי
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
קטלוג אופנה
יחסים
קהילות
אנציקלופדיה
Israel News
ירוק
לאשה
דילים
כולסטרול
כלכליסט
בלייזר
Go
מנטה
משחקים
mynet
זולי הקיפוד
מוסכים
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
מחירון דירות
רכב חדש
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
מפות
עברית.evrit
מחירון שיפוצים
דירות חדשות

בית המערכות מקבוצת ידיעות אחרונותRealCommerce - ניהול תוכןTotal media - Interactive media technologiesApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"ם
as13-c  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©