שתף קטע נבחר

עדיפות להתנחלויות על פני יישובים שספגו טילים

ברשימה החדשה של יישובי פריפריה שתושביהם יקבלו הטבות מהמדינה כלולות 87 התנחלויות, אבל לא נמצא מקום לערים שנפגעו מירי טילים. ראש עיריית אשקלון: "החלטה שערורייתית"

שר האוצר, יובל שטייניץ, חתם ביום חמישי על מפת העדיפויות הלאומית, המעניקה הטבות ברכישת קרקעות לכ-660 יישובים – ועורר ביקורת מצד תושבי יישובים רבים, שחלקם נפלו קורבן לירי מעזה אך נותרו מחוץ לרשימה.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

החתימה מיישמת החלטת ממשלה מדצמבר 2009. רשימת היישובים מבוססת על שלושה גורמים: ריחוקם ממרכז הארץ, הימצאותם באזור המוגדר כ"קו עימות" ומיקומם ברמה בדירוג הכלכלי-חברתי, ותנאי הדרישה הוא מיקום באחד משש הדרגות הנמוכות מתוך עשר. ההיכללות ברשימה מקנה הטבות בשווי מאות אלפי שקלים ברכישת קרקעות, לפי שתי רמות: אזור עדיפות א' ואזור עדיפות ב'.

 

אריאל ברשימה. דירוג כלכלי-חברתי גבוה יחסית (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
אריאל ברשימה. דירוג כלכלי-חברתי גבוה יחסית(צילום: עידו ארז)

 

וכך כוללת רשימת היישובים במפה 87 התנחלויות מיהודה ושומרון, מתוך 131 ההתנחלויות הקיימות בסך הכול. חלק מאותן התנחלויות שייכות לגושים הגדולים, דוגמת אריאל או אפרת שזוכות לדירוג הכלכלי-חברתי הגבוה יחסית 6, ואחרות הן התנחלויות מבודדות, דוגמת יצהר, איתמר ואלון מורה. בסך הכול, מהוות ההתנחלויות 13% מהרשימה, בעוד חלקם היחסי של המתנחלים הוא 4% בלבד מהאוכלוסייה.

 

מצב זה ניתן לנמק בחלקו על ידי העובדה שמדובר ביישובים הקרובים לאזורי עימות. כך או כך, המפה היא עידוד ממשלתי לרכישת קרקעות בהתנחלויות דוגמת בית-אל, תפוח, עפרה או עלי, שבחלקן המצב הכלכלי-חברתי אינו נחשב לקשה.

 

מנגד, בולטות בהיעדרן מהרשימה ערים שהפכו לסמל העורף בלחימה מול עזה, ובמיוחד במהלך מבצע "עמוד ענן" לפני כחודש וחצי. אשדוד, אשקלון וקריית מלאכי, שספגו במהלך הלחימה ירי של קרוב ל-400 רקטות חמאס. זאת, כאשר דירוגה של קריית-מלאכי בדירוג החברתי-כלכלי הוא 4, ודירוגן של אשדוד ואשקלון הוא 5 - דירוג העומד בדרישות התנאי להיכללות במפה, ונמוך מזה של חלק מהיישובים שדווקא נכללו בה.

 

חרף דו"ח המבקר, לוד לא על המפה

כמו כן, בלטו בהיעדרן מהמפה היישובים לוד - שעמדה באחרונה במוקד דו"ח חמור של מבקר המדינה - רמלה, קריית גת וקריית מלאכי, שדירוגם הכלכלי-חברתי עומד על 4, ובית שמש שדירוגה נמוך אף יותר ועומד על 3. באר שבע, עיר שספגה גם היא ירי כבד ב"עמוד ענן", זכתה רק למעמד של אזור עדיפות דרג ב'.

 

מתעלמים מלוד, שזוהתה כסובלת מהזנחה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מתעלמים מלוד, שזוהתה כסובלת מהזנחה(צילום: ירון ברנר)

 

ממִנהל מקרקעי ישראל נמסר בתגובה לדברים כי סוגיית הכללתם של היישובים שנפגעו במבצע "עמוד ענן" תעבור לטיפול הממשלה הבאה. "החלטת ממשלה מדצמבר 2009 מהווה את התשתית לכל ענייני עדיפות הערים באופן מסודר", נמסר. "נעשתה עבודה של חודשים ארוכים, שהתבססה על החלטת ממשלה ועבודה שהתבצעה במשרד השיכון. יצרנו עדכונים לפרמטרים של משרד השיכון, שמהם נתפרו היישובים שנהנים מעדיפות. גם ביהודה ושומרון יישמנו את החלטת הממשלה באותם קריטריונים".

 

ממשרד האוצר נמסר כי "ההחלטה אילו יישובים ייכללו אינה קשורה אלינו, זו המלצה של מנהל מקרקעי ישראל". כמו כן, דחו באוצר את הטענות להשפעות פוליטיות. "מנסים לגלגל עלינו את האחריות, למרות שהעבודה על המפה הרחיקה את הדרג הפוליטי מההחלטות", נמסר. "אין קשר לשר האוצר – הוא חתם על ההחלטה שהתקבלה". שר האוצר שטייניץ סירב להגיב לדברים.

 

פגיעת רקטה קטלנית בקריית מלאכי. "הרבה מאוד דם נשפך" (צילום: חב"ד אינפו) (צילום: חב
פגיעת רקטה קטלנית בקריית מלאכי. "הרבה מאוד דם נשפך"(צילום: חב"ד אינפו)

 

אלא שלצד זאת טען גורם במנהל מקרקעי ישראל כי אשקלון – שבעבר נכללה במפת העדיפויות – עמדה במוקדו של ויכוח בין הגורמים. "ניסינו להכליל את אשקלון, אבל משרד האוצר התנגד", הוא טען. "הייתה מלחמה מאוד גדולה, והאוצר עמד על הרגליים האחוריות". על כך טען בתגובה גורם במשרד האוצר: "הכול התנהל על סמך תוכנית המנהל מ-2009, ולא היו כל מחלוקות בהחלטה".

 

ראשי הערים כועסים: "אטימות לב"

באשקלון, מנגד, זעמו על אי הכללתם במפה. "מדובר בהחלטה שערורייתית שנובעת מאטימות לב", אמר ראש העירייה, בני וקנין. "מדובר בהטבה שעתידה ליצור גידול משמעותי באוכלוסייה ולחזק את אשקלון, עיר שמתמודדת בשנים האחרונות עם מצבים ביטחוניים קשים מאוד".

 

אפרים משעל, המתמודד על ראשות עיריית קריית מלאכי, הוסיף: "מה עוד צריך לקרות בעיר שלנו כדי שהממשלה תכניס אותנו לתוכניות הסיוע? הרבה מאוד דם נשפך, והממשלה מעבירה לנו מסר שאנחנו לא בסדר העדיפויות שלה". חגית עופרן, מנהלת מחלקת המחקר של "שלום עכשיו", הביעה את מחאתה על ההעדפה לכאורה של יישובים ביהודה ושומרון, ואמרה: "הממשלה מזרימה מיליארדים של כספים עודפים להתנחלויות".

 

ממועצת יש"ע נמסר בתגובה: "הרשימה נקבעת על ידי ועדה שאינה קשורה אלינו, שמקבלת את ההחלטותיה בהתאם לפרמטרים שונים ומקצועיים. על מדינת ישראל להמשיך לפתח את הפריפריה בגליל, בנגב, ביהודה, שומרון ובקעת הירדן".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית ספר באשקלון שספג פגיעת גראד
צילום: עידו ארז
מומלצים