שתף קטע נבחר

מסביב לעולם: יפן על רגל אחת

יפן מחרקירי עד טמג'וצ'י, מזן עד פוקימון, מהירושימה עד הונדה

יושב לו אדם במיצובישי שלו עם הסוני שלו, מזמין סושי דרך הסלולרי שלו, מאכיל את הטמג'וצ'י שלו, בדרך לשיעור קרטה הוא מספיק לקנות לילד פוקימון ולאשה איסימיאקי ועדיין, בסוף היום, הוא פשוט לא מבין את היפנים האלה. האם הם אלימים? מנומסים עד להקיא? האם הם זן בודהיסטים שוחרי שלום שעיקר עניינם בפריחת הדובדבן וכנפי העורב או שמא מדובר באימפריאליסטים צמאי דם, בסמוראים חובבי חראקירי, קמיקזות שמרסקים את מטוסיהם עם האויב ובריוני איאקוזה? האם היפנים מעתיקים רעיונות מערביים ומשכללים אותם או שמא המציאו את ה DVD באותה חדווה יצירתית שהולידה את שיטות העינוי המקוריות של המאה? והומור? יש להם או אין להם? האם הם צוחקים? האם הם בוכים?
לכמה מהתפישות המעוותות ביותר של ארץ השמש העולה אחראית ארץ האפשרויות שכזכור הייתה אויבתה הקטלנית ביותר של יפן (השבוע, עם ציון חמישים וחמש שנה להירושימה ונגסאקי, קשה במיוחד לשכוח). מבעד לעיניים מערביות, תוארה יפן באמצעות אוסף של אגדות וסילופים, מיתוסים ודעות קדומות שהולכות וגוועות עם כל לגימת סאקה בניו יורק.
אז נכון, יפן היא עולם אחר והמושג "בדיחה" לא קיים בו. אבל מי שיעמיק להתבונן מבעד למיתוסים העבשים יגלה תרבות עשירה, אסתטיקה שאין דומה לה וניסיונות עיקשים ומתמידים לרתק, לשעשע, לרגש. השבוע יעסוק המדריך הרוחני שלנו ביפן: חלק ראשון, מילון מושגים, מזן עד פוקימון, בחלק שני ושלישי נסקור סרטים, ספרים ומוזיקה יפנים.

מושגים – מזן ועד פוקימון

זן בודהיזם
על פי זן, קיימת זהות בין המוחלט לבין העולם: ראית ציפור במעופה - ראית את אלוהים. עניינה המהותי של התורה, להביא להארה באמצעות תודעה שקטה, ספונטניות ואומץ. משמעות המילה זן בסנסקריט היא מדיטציה. מדובר בכת שהתפלגה מן הבודהיזם הסיני במאה השישית והגיעה ליפן במאה ה- 12, אבל בעוד הזן הסיני שגשג בעיקר במנזרים, ביפן הוא התפתח לתרבות כולה והשפיע על תיאטרון, אמנות, ארכיטקטורה, קדרות ולחימה. את ההבדל בין זן בודהיזם לבודהיזם נמחיש באמצעות משל מתוך הקובץ "לאן נעלמו הקולות": "נזיר היה מהלך עם כומר בודהיסטי שלא מכת זן במקדש. הנזיר ירק על פסלו של בודהה. הכומר אמר: אינך יודע נימוסים מהם! מדוע אתה יורק בפני בודהה? הנזיר אמר, הראה לי את המקום שבו אין בודהה כך שאוכל לירוק בו. הכומר נאלם דום".
שינטו
הדת הלאומית של היפנים. המילה 'שינטו' היא בכלל מושג סיני שמשמעותו 'דרך האלים'. השינטו מתבסס על מיתולגיה בת 2000 שנים לפחות, לפיה יפן היא יצירת האלים והקיסר ובני עמו הם צאצאיהם הישירים. תחילת השינטואיזם בפולחן טבע, כשבהדרגה נוצקו לתוכו רעיונות חברתיים קונפוציוניים. זוהי דת אלילית, המקדשת אלים רבים, אך היא חסרת עיקרי אמונה סדורים כמו כתבי קודש או גישה אחת מוסכמת לשאלת אחרית הימים. בעצם אין שינטואיזם אחד אלא גרסאות שונות, כולל גם כתות מסוימות שהן בעיקרן מונותיאסטיות.
הייקו
שירה בעלת חוקים נוקשים במיוחד שהופיעה ביפן במאה ה-16 והושפעה מנושאים ומסמלים זן בודהיסטים. שיר הייקו הוא לעולם בן שלוש שורות: חמש הברות בשורה הראשונה, שבע בשנייה וחמש בשלישית, שבע עשרה הברות בסך הכל. מטרתו ותכליתו: לסמן בדייקנות רגע, תחושה, רושם או דרמה שקשורים בטבע ובעונות השנה. משוררי ההייקו של התקופה הקלאסית הם בושון, איסה והידוע מכולם באשו, שכתב בין השאר: "יכול הוא בהחלט/לדאוג לעצמו/האבטיח". הרבה מאוד קבצי הייקו התפרסמו בעברית. חוץ מהקובץ "לאן נעלמו הקולות" שמוזכר כאן בהרחבה, כדאי לציין גם את: "ניצת הדובדבן" (מודן), "מסע אל תוך הירח" (דביר) "הנערה בצעיף דרכי הדובדן " (ירון גולן) ו "זמורת דובדנים" (מחברות לספרות). ז'אנר נוסף הוא הטנאקה שדומה בעיקריו להייקו אבל הוא כולל דווקא שני בתים ושלושים ואחת הברות.
גיישה
פירוש המילה גיי היא אמנות, או טכניקה, ושה פירושה בן אדם. כלומר אדם אמן, זאת מאחר ובעבר היו גם גיישות ממין זכר. על גיישה יפנית לדעת לזמר, לציר, לנגן ולרקוד. כמו כן עליה להיות מומחית לאמנות השיחה והחברות בכלל. בניגוד להנחה הרווחת, שירותי מין לא נכללים בסל שירותיה.
סומו
גברים מגודלים בחיתולים אינם אלא גרסה מעודכנת לריטואל דתי שינטואיסטי. המתמודדים בסומו גדלים באורוות מיוחדות של לוחמים כדי להגיע למשקל הרצוי (200 קילוגרם). מטרת הספורט המאיים לגרום למישהו בזירה, היריב נניח, לעוף אל מחוץ לזירה. הקרב הממוצע אורך כשלושים שניות.
קראטה
הקשר שבין פיתוח רוחני ללחימה התפתח ביפן, למרות שאומנויות הלחימה הסיניות היו עתיקות יותר. פירוש המילה קראטה: ידיים ריקות. השיטה נוצרה באיי אוקינארה כאמנות לחימה ללא נשק, כלומר, כשאין נשק כדי להתגונן מול יריב חמוש הולכים מכות. כמו הג'ודו, גם הקראטה התפתח לספורט במאה העשרים.
אייקידו
אומנות לחימה מודרנית מהמאה העשרים. בניגוד לאומנויות הלחימה הקלאסיות, שמייצרות כוח כנגד היריב, אייקידו נוקט בגישה הפוכה לחלוטין – הוא סופג את האנרגיה של היריב ומשליך אותה בחזרה אליו.
קבוקי
התיאטרון היפני הקלאסי, שתחילתו במאה ה-17 ושפועל בצורתו המקורית גם היום. הקבוקי הוא במקורו תיאטרון עממי, שנושאיו שאובים מאגדות עם יפניות. שחקני הקבוקי, שהם גברים בלבד, מאופרים בכבדות ועוטים תלבושות מסוגננות. המופע עצמו מלווה דרך קבע בתופים ובחלילים.
נו
תיאטרון הנו, שנוצר במאה ה – 14, עתיק מהקבוקי הצבעוני ומושפע מעיקרי הזן. במרכזו דמויות מאופקות ונזיריות, שניצבות כמעט ללא תזוזה, במחזה שכולו מעין אימון בודהיסטי לקראת הגאולה. הבמה הריקה מסמלת את רעיון הריק הזן-בודהיסטי ומייצגת תודעה ריקה וחשיבה שאינה כלואה ואינה משועבדת.
מנגה/אנימה
מנגה הוא קומיקס יפני או כל סיפור שמומחש באמצעים גרפיים. אנימה היא אנימציה יפנית. לאחרונה חל בלבול בין השניים בגלל חברה בריטית שנקראת מנגה ומייצרת דווקא אנימה. אחד מסרטי האנימציה הגדולים הוא "אקירה", אלגוריה יפהפייה על פצצת האטום, מומלץ גם "perfect blue" שנחת לאחרונה בארץ ומנסה להגדיר מחדש את האנימה ולפרקים גם מצליח.
המכונית היפנית
הלאנטיסים, הקורולות והאלמרות, שכבשו את ארצנו, עלולות ליצור את הרושם שמכוניות יפניות הן משעממות בתכלית. אבל כדי להבין את המכונית היפנית צריך כנראה גם לבקר ביפן. חלק ניכר משוק המכוניות היפני מורכב ממכוניות מיקרו זעירות, בעלות עיצוב מפתיע, שזוכות להנחות מופלגות במס ומציעות רמה טכנלוגית מדהימה וביצועים מפתיעים. כבישי טוקיו פקוקים אמנם, אך זה לא מפריע ליפנים להתמכר לשכלולים טכנולוגיים, וגם המכוניות המוכרות לנו משווקות שם עם מנועים חזקים ומתוחכמים יותר. למרות שכיום, למעט טויוטה והונדה, מצויים היצרנים היפניים תחת שליטה מערבית (ארצות הברית, צרפת וגרמניה) הם זוכים להערכה גדולה אצל המתחרים, במיוחד כאשר מדובר באיכות ויעילות הייצור.
שיבוייה
תרבות צעירים שלמה וסצינה מוזיקלית שמבוססת על הנעשה בשכונת שיבוייה, שכונה של קניונים וחנויות תקליטים, שתושביה מבלים באמבטי שמש, צובעים את שיערם ומהלכים על גבי פלטפורמות של ארבעים סנטימטר.
טמאגוצ'י
הצעצוע היפני הושק לראשונה ב-1996, ופירוש שמו: ביצה אהובה. כשהגיע לארה"ב במאי 1997, נחטפו ממנו מיליוני חתיכות, וגל של חיקויי טמאגוצ'י שטף במקביל את היבשת. הצעצוע מתפקד כתחליף לחיית שעשועים ודורש בהתאם תשומת לב, מזון, טיפול במחלות ועוד. הזנחת הטמאגוצ'י עולה במותו, אם כי בהוראות שצורפו לצעצוע בארצות הברית נאמר כי "הם חוזרים לכוכב הבית שלהם". בדומה לבני אדם, גם הטמאגוצ'י יכול לזכות בגלגול חיים נוסף, אם בעליו בוחר להתחיל משחק חדש. לאחרונה יצא לשוק שכלול של הטמאגוצ'י: "טמאגוצ'י לאב", שהוא מעין כלי שידוך נוסח המאה ה-21. המטרה היא שכל רווק יצטייד במכשיר כזה ויעביר באמצעותו מסרים רומנטים לבעלי מכשירים אחרים.
פוקימון
בשביל אש קטצ'ום, הכל התחיל כשפרופסור אוק, סבו של השכן השנוא שלו, קרא לשניהם לשיחה. "אני כבר זקן מדי", אמר הזקן, "ולכן אתם צריכים לתפוס את כל 151 הפוקימונים". מדובר במשימה לא קלה, אפילו בשביל הגיבור הצעיר העשוי ללא חת ושני חבריו, מיסטי וברוק. קיימים 15 זנים של פוקימונים. לכל פוקימון כוח ויכולת המיוחדים לו ומקשים על תפיסתו. הפוקימון הראשון של אש הוא פיקאצ'ו החשמלי, שעוזר לו במשימה. אבל גם הרעים רוצים את פיקאצ'ו בשביל להשתלט על העולם ויש להתחמק מהם. להיסטריית הפוקימון פנים רבות: סידרת טלוויזיה, סרט קולנוע, קומיקס, קלפים לאיסוף, משחקים, בובות, בגדים ועוד. חברת נינטנדו היפנית, שסיפקה למערב היסטריות אחרות דוגמת הגיימבוי, היא גם אמו של פוקימון, שהחל את דרכו כמשחק וידאו אישי.
השתתפו בהכנת הכתבה: פרופסור יעקב רז, דן דאור, רובינזון, תמי בן-יהודה, אלי שאולי ויון פדר

עוד על ספרים, דיסקים וסרטים יפנים בכתבות נוספות.




לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בודהה. נמצא בכל מקום
צילום: איי אף פי
יפן. אכזרית או שוחרת שלום?
צילום: איי אף פי
עונות השנה המתחלפות ופריחת הדובדבן. הנושאים החמים של משוררי הההייקו
גיישות מפגינות מיומנות
גורדי השחקים של טוקיו
שחקן בתיאטרון הקבוקי
בנדאי
הזנחת הטמג`וצי עשוייה לגרום למותו, אבל אל דאגה, עם המוות הוא יחזור לכוכב הלכת שממנו בא
בנדאי
צילום:ארכיון
אנימציה יפנית כובשת את העולם, גם בסרטים על פצצות אטום
צילום:ארכיון
מתוך הסרט
שניים מבין חמישה עשר סוגי פוקימונים
מתוך הסרט
מומלצים