שתף קטע נבחר

"ילדי המלחמה" עדיין ממתינים לפיצויים

"נפלנו קורבן לתרמית של אחינו היהודים, השואה מבחינתנו לא הסתיימה", אומר ניצול שואה שאינו עומד בתנאי הסף שקבעה "ועידת התביעות" - גוף בינלאומי המקשר בין הניצולים לבין ממשלת גרמניה. יחד עם עוד כאלפיים ישראלים, הוא מקווה לזכות בתביעה נגד הוועידה - ולחיות קצת יותר בכבוד

בישראל חיים אלפי ניצולי שואה שטרם קיבלו פיצויים מגרמניה. לא מדובר בסכומים גדולים שיעשו אותם לעשירים, אלא בכספים שיעזרו לאותם ניצולים לסיים את חייהם בכבוד. חלקם חיים מתחת לקו העוני, והם מקווים שוועידת התביעות תסייע להם כדי לצאת ממצבם העגום.

 

בשנת 2002 תבעו 1,915 ניצולי שואה, תחת השם עמותת "ילדי המלחמה", את ועידת התביעות - גוף בינלאומי, המקשר בין ניצולי השואה לממשלת גרמניה ואחראי על העברת הכספים. ילדי המלחמה תבעו, באמצעות עורכי הדין יורם שפטל ודורון בקרמן, סכום של למעלה מ-19 מיליון שקלים. התובעים טוענים שלצורך מתן פיצוי לניצולי השואה קבעה ועידת התביעות על דעת עצמה קריטריונים לזכאות שלא מופיעים בהחלטת ממשלת גרמניה.

 

הקריטריונים שנקבעו היו עבור גברים שטרם מלאו להם 65 ולנשים מתחת לגיל 60. אותם ניצולים נדרשו להוכיח שהם סובלים מ-80 אחוזי נכות או מ-‎50 אחוזי אובדן כושר השתכרות, שבאו כתוצאה ישירה מרדיפות הנאצים. בנוסף נקבע על ידי הוועידה שכל פונה רשאי להגיש לה בקשה אחת בלבד. כלומר ניצול שהגיש בקשה לפני גיל 65 ונדחה, לא רשאי להגיש שוב לאחר אותו גיל, למרות שהוא זכאי לפיצוי.

 

בעולם חיים כ-21 אלף מסורבי פיצוי, מתוכם 12 אלף חיים בישראל. אחד מהניצולים הוא סימיון ורמן, יו"ר עמותת "ילדי מלחמה". ורמן, תושב באר שבע, בן 73 , מנסה לקדם את הנושא בכל דרך אפשרית. "נפלנו קורבן לתרמית של אחינו היהודים, השואה מבחינתנו לא הסתיימה. כל מה שעשו לנו - לא הכסף, אלא המעשה - לא נותן לנו מנוחה ואפשרות לשכוח את כל מה שעברנו", אמר ורמן ל-ynet.

 

בעוד התביעה מתנהלת כבר ארבע שנים בבית משפט המחוזי בתל אביב, מתכוונים הניצולים להגיש תביעה נוספת לבית המשפט בבאר שבע בנוגע לאלו שנפלו קורבנות לניסויים רפואיים ולא קיבלו את הכספים המגיעים להם.

 

עד כה הצטרפו לתביעה 345 ניצולים שמיוצגים על ידי עורך הדין יגאל אובשייביץ. אחת מהן היא אשתו של ורמן, אשר בזמן השואה הוזרקו לגופה נגיפים של טיפוס הבטן, כאשר הייתה במחנה בשם "לולאה מתה" בפיצ'ורה. עורך הדין אובשייביץ אמר שבכל יום הוא מקבל פניות נוספות: "בגלל נוסח טופס הבקשה בעברית אותם ניצולים אינם יכולים לקבל את כספם. בטופס בעברית ישנה התייחסות אך ורק עבור לאלו שהיו קורבנות לניסויים רפואיים במחנות ריכוז. אבל ניסויים כאלו התקיימו גם בגטאות ובמחנות עבודה ולא רק במחנות ריכוז".  

 

מוועידת התביעות נמסר בתגובה: "הקריטריונים לקבלת הפיצויים נקבעו על-ידי ממשלת גרמניה. לגבי אלו שהיו קורבנות לניסויים רפואיים, הקריטריונים לפיצויים זהים בכל השפות". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר כהן
לא נותנים מנוחה. ורמן
צילום: אמיר כהן
מומלצים