ynet - מנהלת העם - אנציקלופדיה
 
אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות  |  ספקים למשרד

מנהלת העם

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet

צילום: אתר הכנסת

עדכון: אתר הכיתה האינטראקטיבית שודרג וכעת הוא מופיע בכתובת - http://go.ynet.co.il/InteractiveClass/Projects.aspx?Project=1102&cat=1058

 

 

ב-12 במאי 1948 התכנסו עשרה גברים בחדר ישיבות קטן בבית קק"ל, ברחוב שפירא בת"א. בסוף אותו יום, נאלצו אותם עשרה לקבל את אחת ההחלטות הגורליות ביותר בתולדות הציונות. לכבוד יום העצמאות, אנציקלופדיה ynet מחזירה אתכם אל אותה ישיבה מכרעת, ישיבת מנהלת העם     

 

מנהלת העם

מנהלת העם, היתה הגוף הביצועי העליון של היישוב היהודי בא"י ערב הקמת מדינת ישראל, מעין ממשלה זמנית. ב-11 במאי 1948, בסמוך למועד פקיעת המנדט הבריטי על א"י, החלו חברי המנהלה לדון בשאלה כיצד להשיב להצעת ארה"ב בנוגע להכרזה על הפסקת אש במלחמת העצמאות, בתמורה לדחיית ההכרזה על הקמת מדינה.

 

מנגד היה ברור כי הקמת המדינה תוביל למתקפה כוללת של צבאות מדינות ערב על הישוב הציוני. הדיונים נמשכו עד ליום למחרת (ה-12 במאי): גולדה מאיר, דיווחה לנוכחים על כשלון המגעים עם המלך עבדאללה, משה שרת העיד על התנגדותה של ארה"ב להקמת המדינה ואילו ישראל גלילי ויגאל ידין, מפקדי ההגנה, הציגו את יחסי הכוחות הקשים בין הכוח היהודי לכוחות הערביים. לבסוף הגיעה שעת ההכרעה. מי הצביע בעד? מי נגד? מה נאמר בישיבה?

הכרזת העצמאות
צילום: ארכיון הצילומים קק``ל

פינחס רוזן


הכרזת העצמאות

דוד בן-גוריון:

"הזמן בוער, הוא בוער משני טעמים: א - מפני סכנת הפלישה שיכולה להיות בכל רגע. ב - מפני התאריך של 14 במאי. בווין הקדים את התאריך וביום שישי בערב מוכרח לבוא משהו. מה שלא יבוא מחייב פעולה".  

 

 

הכרזת העצמאות
צילום: לע``מ

דוד בן-גוריון


צילום: לע"מ

אליעזר קפלן


ישראל גלילי:

"אילו השאלה שאלה צבאית בלבד ואילו עמדנו בתוך תוכה של פלישה צבאית ודאית של חמש המדינות הללו (מדינות ערב), אז אני סבור ששביתת נשק לזמן מסויים תהיה לנו לתועלת גדולה והיה לנו בה יתרון גדול". מתייחס להשלכות הצפויות לדחיית ההכרזה בתמורה לשביתת נשק.

 

 

צילום: ארכיון הצילומים קק"ל

אהרון ציזלינג


צילום : לע``מ

דוד משה רמז


יגאל ידין:

"לקחתם אותי מאמצע הקרב והייתי מוכרח להפסיק לטפל בדברים ולהעמיד את הכל...אם אני רוצה לסכם ולהיות זהיר, הייתי אומר ברגע זה, שהסיכויים שקולים מאוד. ואם לכנות יתר- הייתי אומר, שהיתרון שלהם גדול, אם אמנם יעלה כל הכוח הזה ויילחם, שלהם גדול". מתייחס לסיכויי היישוב לעמוד מול פלישת צבאות ערב.

 

 

צילום: לע``מ

משה שרת


צילום: לע``מ

בכור-שלום שטרית


משה שרת:

"לי נראה שאם אפשר למצוא דרך, שנכריז על ממשלה זמנית של המדינה היהודית, כך שיהיה ברור, שפירוש הדבר הוא שיש מדינה עצמאית בא"י, מבלי שנאמר במפורש שמהיום קיימת מדינה ריבונית עצמאית, יתכן שזה יהיה צעד יותר נבון. כדי לא לתת פתחון פה לטעון, שבעטנו בהחלטות האו"ם ולקחנו את השררה בידינו". מחזיק תיק החוץ במנהלת העם, הצביע בעד. 

צילום: לע``מ

משה חיים שפירא


הכרזת העצמאות
הכרזת העצמאות

מרדכי בנטוב:

"ההכרזה פירושה התקפת צבאות ערב, ולרובנו לא היה כל כך ברור שננצח, ואילו היינו נכשלים- אנחנו, חברי הממשלה, היינו הראשונים שהערבים היו תולים באמצע רחוב אלנבי". נציג מפ"ם, הצביע בעד.

 

 

 

 

צילום: ארכיון הצילומים קק"ל

מרדכי בנטוב


היסטוריה
היסטוריה ישראלית

60 שנות היסטוריה ישראלית


דוד בן-גוריון:

"האם אנו רואים אפשרות ריאלית לעמוד בפני הפלישה? תשובתי היא: אם נוכל להגדיל כוח האדם המגוייס, על ידי תוספת גיוס בארץ ועליה מחו"ל, אם נרחיב את האימונים ונרבה הציוד - בחלקו על ידי ייצור שלנו בארץ ובחלק יותר גדול על ידי כך שנעביר לארץ מה שרכשנו בחו"ל, נוכל לעמוד וגם לנצח, ולא בלי אבידות והזדעזעויות קשות, ולכך יש להכשיר את היישוב".

 

צילום: טדי בראונר, לע"מ

פרץ ברנשטיין


צילום: טדי בראונר, לע"מ
צילום: לע"מ
צילום: טדי בראונר, לע"מ
הכרזת העצמאות

 

3 מחברי מנהלת העם נעדרו מההצבעה

 

הכרזת העצמאות

אל מול הידיעות הקשות על הקרב בגוש עציון, הערכתם מבשרת הרעות של ראשי הצבא וההתנגדות הבינלאומית, דחו חברי את ההצעה האמריקנית לשביתת נשק ואישרו את ההחלטה על הכרזתה של מדינת היהודים, היא מדינת ישראל. 

 

שנים מאוחר יותר תיאר דוד בן-גוריון את מאורעות אותה ישיבה: "חשתי שכל החלום שלי על מדינה יהודית נוזל לי כמו חול בין האצבעות". תחושה זו הובהרה היטב בנאום הסיכום שנשא, אשר כנראה היטה לבסוף את הכף. בזכרונותיו העיד מרדכי בנטוב, מחברי מנהלת העם, על תחושתיו למשמע דבריו של בן-גוריון: "בן-גוריון הצמיד את אקדח ההיסטוריה לרקת כל אחד מאיתנו".

 

ההחלטה על הקמת מדינת ישראל התקבלה ברוב של שני קולות (6 בעד, 4 נגד). כפי שצפו ראשי ה"הגנה", בעקבות הקמת המדינה פלשו צבאות מדינות ערב לשטח המדינה החדשה, עד אשר נהדפו על ידי כוחות צה"ל. כאחוז מאוכלוסיית היישוב היהודי בא"י נהרג במהלך קרבות מלחמת העצמאות.

הכרזת העצמאות
יום העצמאות
מגילת העצמאות
מנהלת העם
צילום: לע"מ
צילום: אורן אגמון
צילום: מארק ניימן, לע"מ
צילום: אתר הכנסת
חדשות
דעות
כלכלה
ספורט
צרכנות
תרבות ובידור
רכילות Pplus
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
סרטים
הוט
כלכליסט
משחקים
מקומי
לימודים
מדע
לאישה
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
עוד שערי נושא

מלחמת ששת הימים
הרב שלמה גורן. צילום: דוד רובינגר

חורף
שלג בלונדון. צילום: AFP

ספרות פנטסיה
הארי פוטר. צילום: איי פי

רמטכ"ל
צילום: לע"מ

יצחק רבין
צילום: יעקב סער, לע"מ

גיאוגרפיה
שיעור גיאוגרפיה. צילום: איי אף פי

אלות האהבה
``לידת ונוס``. צילום: ablestock

מסוק
צילום: Gettyimages Imagebank

 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
מרכזי המבקרים
Israel News
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
אנציקלופדיה
באבלס
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
Yschool
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
שופינג לאשה
כיכר השבת
יחסים
אסטרולוגיה
מעורבות
ירוק
לאשה
דילים
ynetArt
kick
כלכליסט
בלייזר
רכילות Pplus
מנטה
משחקים
mynet
מפות
פרוגי
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
זיכרונט
ידיעות בתי ספר
ידיעות אחרונות
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
משחקים Games
עברית
דירות חדשות


YIT  - פיתוח אינטרנט ואפליקציותApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"םהאתר פועל ברישיון תל"יאקטיב טרייל
-nc  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©