אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות
|שלום אורח
התחבר
|הירשמו ל-ynet

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet


דסו מירז' III.
דסו מירז' III. צילום: בטאון חיל-האוויר
 
מרסל דסו. מטוסיו היו עמוד השדרה של חיל האוויר הישראלי
מרסל דסו. מטוסיו היו עמוד השדרה של חיל האוויר הישראלי צילום: גטי אימג' בנק ישראל
 
 פורמט להדפסה  הדפס

אתרים נוספים
 אתר חיל האוויר הישראלי


ערכים קשורים
 עזר ויצמן
 צבי צור
 מלחמת ששת הימים
 מלחמת ההתשה
 מלחמת יום הכיפורים
 מלחמת לבנון (הראשונה)
 מטוס
 המלחמה על מקורות המים
 מלחמת קוריאה
 ארנסט מך


תחומים קשורים
 תעופה וחלל


 
 
 

דסו מירז'


Dassault Mirage

המירז' בחיל האוויר הישראלי |  נתונים טכניים

דסו מירז', סדרה של מטוסי קרב סילוניים מתוצרת חברת "מרסל דסו" הצרפתית. הידוע מביניהם, מירז' III, התפרסם בזכות חיל האוויר הישראלי שרכש 72 מטוסים מסוגו, ובאמצעותם נחל נצחונות מכריעים על חילות האוויר הערביים במלחמה על מקורות המים ובמלחמת ששת הימים.

 

מקורו של המירז' בלקחים שהופקו ממלחמת קוריאה. מדינות המערב התרשמו מממדיו הקטנים, ממבנהו הפשוט ומחימושו הכבד של מיג-15 הסובייטי. משרד ההגנה הצרפתי הוציא ב-1952 דרישה למטוס יירוט קטן ממדים, שיוכל בין השאר לנסוק לגובה 18,000 רגל בתוך שש דקות.

 

 

דסו מירז' III ממריא מאחד מבסיסי חיל האוויר הישראלי (צילום: בטאון חיל-האוויר)

 

אב-הטיפוס של מירז' I, שהמריא לטיסת הבכורה שלו ב-25 ביוני 1955, היה בעל כנף דלתא. תצורה זו כבר היתה מקובלת, שכן עודבשנות ה-40 פותחו בארה"ב ובבריטניה מטוסים בעלי כנף דלתא, במטרה להשיג מהירות גבוהה יותר.

 

למרות טיסת הבכורה המוצלחת ניתקלה החברה בקשיים לצייד את המטוס הקטן בחימוש מסיבי ובכמות גדולה של דלק. למרות זאת המשיכה "דסו" בפיתוח, וזאת ללא דרישה מפורשת של חיל-האוויר הצרפתי ועל חשבונה .

 

מירז' IIIA המריא לטיסת הבכורה ב-17 בנובמבר 1956, והצליח לרשום מהירות של 1.8 מך בטיסה אופקית. מטוסים אלו צוידו במנוע אטאר 09. באוקטובר 1958 טס המירז' III במהירות העולה על 2 מך והיה למטוס האירופי הראשון שהשיג מהירות זאת.

 

 

מירז' III בסמלי חיל האוויר הישראלי. שני מטוסי מירז' בחיל רשמו לזכותם 13 הפלות של מטוסי אויב, כל אחד (צילום: בטאון חיל האוויר)

 

בעקבות הניסויים המוצלחים של מטוסי מירז' IIIA, החליט חיל האוויר הצרפתי להכניסם לשירות מבצעי, ובאוגוסט 1958 הוזמנו 95 מטוסים מדגם IIIC, המיועד ליירוט ולעליונות אווירית. במהלך שנות ה-60 וה-70 פותחו דגמים מתקדמים יותר של המטוס. ב-1978 המריא לראשונה מירז' 2000, המשרת גם כיום בחילות-אוויר רבים בעולם.

  

המירז' נחשב לאחד ממטוסי הקרב הטובים בדורו, והוכיח את עצמו בקרבות רבים בהם השתתף.

 


המירז' בחיל האוויר הישראלי

מירז' III, או בכינויו העברי "שחק", היה מהגורמים שהפכו את חיל האוויר לאחד החילות המתקדמים והטובים ביותר בעולם. לראשונה ניתן בידי חיל האוויר כלי לחימה מהשורה הראשונה, שהיה בעדיפות איכותית על פני חילות-האוויר הערביים.

 

בשנת 1959 יצאו לצרפת מפקד חיל-האוויר דאז, האלוף עזר ויצמן, סא"ל מרדכי (מוטי) הוד וטייס הניסוי דני שפירא, שבחן את ביצועי המטוס. לאור המלצות הצרפתים והתרשמויות של אנשי חיל-האוויר, החליטה ישראל ב-1959 לרכוש מטוסי מירז,' במטרה להתמודד עם מטוסי המיג שסיפקה בריה"מ למצרים ולסוריה.

 

עם מינויו של צבי צור לרמטכ"ל בינואר 1961 נרכשו 72 מטוסי מירז' III. תקופת הקליטה הראשונה של המירז'ים הוקדשה להדרכת הטייסים ולתרגול ירי אוויר-אוויר, תקיפת שדות תעופה ומטווחי אוויר-קרקע. הפעילות המבצעית היתה מוגבלת מאוד בשנים הראשונות לפעולתו של המטוס.

 

מירז' על רקע נופי ישראל (צילום: בטאון חיל-האוויר)

 

ההפלה הראשונה של מיג-21 על-ידי מירז' בוצעה מעל רמת הגולן ב-14 ביולי 1966, בתקופת המלחמה על מקורות המים. ב-29 בנובמבר 1966 הפיל מירז' נוסף מיג-19 מצרי בטיל מטרא 530 (Matra) - היתה זאת הפלת הבכורה בטיל אוויר-אוויר לחיל האוויר הישראלי.

 

עם פרוץ מלחמת ששת הימים, ביוני 1967, היו לחיל-האוויר 65 מטוסי מירז' III שמישים, שהיוו כשליש מהכוח האווירי של ישראל. בגל התקיפה הראשון, שהמריא בבוקר ה-5 ביוני, שוגרו רביעיות של מטוסי מירז' לתקוף שדות תעופה במצרים. כל מטוס נשא שתי פצצות של 500 ק"ג, חימוש מלא לתותחים הפנימיים וכמות דלק מרבית.

 

לאחר שהטילו את הפצצות, חזרו המירזים' ליעפים נוספים, ובהם צלפו על מטוסי האויב החונים בתותחי  30 מ"מ. כל מטוסי המירז' השתתפו בגיחה, פרט ל-12 שנותרו כדי להגן על שמי המדינה.

 

בימים שלאחר מכן השתתפו המירז'ים בתקיפת שדות תעופה נוספים במצרים, בירדן ובסוריה, והשתתפו בעשרות קרבות אוויר. במהלך המלחמה הפילו מטוסי המירז' בקרבות אוויר 48 מטוסי אויב.

 

בספטמבר 1970 נעשתה טיסת הבכורה של מירז' שצויד במנוע J79 של חברת  "ג'נרל אלקטריק". המטוס, שכונה "טכנולוג" סלל את הדרך לפיתוח מטוס הכפיר הישראלי. במהלך מלחמת ההתשה השתתפו מירז'ים בתקיפת המערך המצרי באזור התעלה, ובמלחמת יום הכיפורים מלאו תפקיד חשוב בהגנת שמי ישראל.

 

בזמן מלחמת לבנון הראשונה שימשו המטוסים עתודה להגנה על הארץ, אך לא נטלו חלק פעיל במלחמה בלבנון. באותה עת המירז'ים החלו לצאת בהדרגה משירות בחיל-האוויר.

 

בחיל-האוויר הישראלי זכה המירז' III לשירות עטור תהילה: ישנם שני מירז'ים שנרשמו לזכותם 13 הפלות, ורבים אחרים שלהם 11 ו-10 הפלות.

 

נכתב בסיוע בטאון חיל האוויר.

 


נתונים טכניים

מיראז III - נתונים טכניים
מיראז III - נתונים טכניים
סוג מטוס יירוט ותקיפה
מימדים מוטה 8.22 מטר, אורך - 14.77 מטר, גובה - 4.25 מטר
ביצועים מהירות מירבית - 2,350 קמ"ש, טווח - 1,600 ק"מ
משקל ריק - 5,915 ק"ג,טעון - 11,800 ק"ג
מנוע "סנקמה" אטאר 9 סילוני, בעל מבער אחורי, 6,000 ק"ג דחף
חימוש שני תותחים דאפה 30 מ"מ, עם 125 פגזים כל-אחד (אינם מורכבים כאשר המטוס נושא רקטות האצה), נקודות-נשיאה חיצוניות למכלים נתיקים, טילים או פצצות במשקל 1,350 ק"ג

.

 


יש לכם הערה לערך ?


חזרה לעמוד הקודם
חזרה לעמוד הראשי של האנציקלופדיה

חדשות
דעות
ספורט
כלכלה
צרכנות
תרבות ובידור
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
רכילות
וידאו
הוט
כלכליסט
משחקים
מקומי
קהילות
אינדקס
לאישה
לימודים
דרושים
ynet-shops
ynettours
vod חינם
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

אנציקלופדיה ynet אנציקלופדיה כללית ועדכנית בת אלפי ערכים מכל תחומי הידע: מדעי החברה והרוח, מדעי החיים והמדעים המדויקים, מדעי כדור הארץ טכנולוגיה תרבות היסטוריה שפה ותקשורת אמנויות, חינוך יהדות ספורט חוק ומשפט, גיאוגרפיה ספרות אינציקלופדיה
אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
לאתר הסלולרי
Israel News
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
אנציקלופדיה
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
קטלוג אופנה
יחסים
קהילות
אסטרולוגיה
מעורבות
ירוק
לאשה
דילים
כולסטרול
כלכליסט
בלייזר
Go
מנטה
משחקים
mynet
מפות
מוסכים
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
מחירון דירות
רכב חדש
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
משחקים להורדה
עברית.evrit
מחירון שיפוצים
דירות חדשות

YIT  - פיתוח אינטרנט ואפליקציותRealCommerce - ניהול תוכןTotal media - Interactive media technologiesApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"ם
as23-c  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©