אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות  |  האינדקס  |  ספקים למשרד
|שלום אורח
התחבר
|הירשמו ל-ynet

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet


עץ קפה
עץ קפה צילום: גטי אימג' בנק ישראל
 
פולי קפה מיובשים
פולי קפה מיובשים צילום: mct
 
פועלים באתיופיה תופרים שקים מלאים בפולי קפה. משם יופץ הקפה לכל העולם
פועלים באתיופיה תופרים שקים מלאים בפולי קפה. משם יופץ הקפה לכל העולם צילום: mct
 
 פורמט להדפסה  הדפס

אתרים נוספים
 קפה: היתרונות, החסרונות - כתבה באתר ynet
 על ההיסטוריה של השימוש בקפה (בעברית)
 הסברים מפורטים על הקפה ותהליך הייצור שלו
 הכל על הקפה, באתר הנשיונל ג'אוגרפיק


ערכים קשורים
 אונורה דה בלזאק
 ג'ונתן סוויפט
 ברטרנד ארתור ויליאם ראסל
 תרבות צמחים
 קפאין
 שמנים אתריים
 ג'מייקה
 אקלים טרופי


תחומים קשורים
 בוטניקה


 
 
 

קפה


Coffee

תעשיית הקפה |  תרבות הקפה |  ציטוטים |  מידע נוסף

קפה, צמח תרבות, סוג ממשפחת הפואתיים (Rubiaceae). מזרעי הקפה מכינים את משקה הקפה, אחד המשקאות הפופולריים בעולם.


עצי הקפה קטנים, ירוקי-עד (שאינם עומדים בשלכת). הפרי כדורי, קטן, עם קליפה אדומה, והוא מכיל על פי רוב שני זרעים חצי כדוריים, ולפעמים זרע אחד כדורי. משקל הזרעים 15%- 20% ממשקל הפרי. הצמחים מתחילים להניב בשנתם השלישית וממשיכים להניב פרי עד גיל 30. האיסוף נעשה ביד ומחייב עבודה רבה. לאחר האיסוף עוברים הזרעים, המכונים פולים, טיפולים שונים. פולים המוכנים לשיווק מכילים מ-0.75%- 1.5% קפאין, וכן שמן נדיף "קפיאול" – מקור הניחוח וטעם הקפה.

 

קפה בסין - מהמטעים ועד הכוס (צילום: רויטרס)

 

מוצאו המשוער של הקפה הוא באתיופיה. משם הובא לערב לפני כ-500 שנה, ואזור זה סיפק את כל צריכת הקפה בעולם במשך כמאתיים שנה. ההולנדים היו הראשונים לגדל קפה בקולוניות שלהם, באינדונזיה ואיים נוספים באיזור.

 

פרי הקפה (צילום: mct)

 

ב-1714 הצליחו הצרפתים להעביר צמח אחד של קפה אל האי מרטיניק מהאיים האנטילים, השוכן באזור הים הקריבי. צמח בודד זה היה המקור למטעי הקפה העצומים שצמחו ביבשת זו. מאוחר יותר הלכו גם הבריטים בעקבות ההולנדים והביאו את גידולי הקפה לג'מייקה. בהדרגה הופץ הגידול לאזורים טרופיים אחרים. לברזיל הגיע בסוף המאה ה-18. נכון ל- 2005 מתבצע עיקר הגידול במדינות דרום ומרכז אמריקה.

הידעת?
למן הופעתו כמשקה עורר הקפה ויכוחים בדבר מוסריות השימוש בו, בשל השפעתו המעוררת של הקפאין. בתקופות מסויימות ראה בו האסלאם סכנה לדת, והנוצרים ראו בו מלכודת שהשטן טומן למאמינים הנוצריים


את הקפה מגדלים בדרך כלל באזורים הנעים בין קווי רוחב 10º צפון ל- 35º דרום מרום פני הים ועד לרום של 2,000 מטר. הוא זקוק לפחות 1,250 מ"מ גשם בשנה; מוטב יותר - עד 6,000 מ"מ, וכן לחלוקה שווה של המשקעים לאורך השנה (למעט תקופה יבשה של כחודשיים).

 

 

 

פולי קפה (צילום: ויז'ואל/פוטוס)


הטמפרטורה הרצויה לגידול נעה בין 15 ל-24 מעלות צלזיוס אולם אולם עץ הקפה יכול לשרוד בטמפרטורה של 10 מעלות צלזיוס ואף פחות מכך. מטעי הקפה מרוכזים בדרך כלל ביערות מבוראים.

הסוג קפה כולל כ-25 מינים, מהם שלושה בלבד הם בעלי ערך כלכלי:

קפה ערבי - Coffea arabica. לפולים יש טעם וריח משובחים, אך הצמח רגיש מאוד למחלות.

קפה גס - C. robusta, שמוצאו מקונגו. זהו עץ גדול וחזק יותר מאשר המין הערבי, עתיר יבול ועמיד יותר לתנאים קשים.

קפה ליברי - C.liberica. מוצאו מהחופים של אפריקה המערבית. זהו צמח גדול ועמיד יותר משני המינים הקודמים. טעמו וריחו ירודים, ועל כן משמשים הפולים שלו בעיקר לערבוב עם מינים משובחים יותר.

נעשו מספר ניסויים לגדל קפה בישראל, בין היתר על ידי עולים מתימן אשר הביאו אתם זרעים ושתילים. בחלקות ניסוי הושגו יבולים טובים, באיכות גבוהה, אך המגבלה עיקרית היתה הצריכה המרובה של עבודת ידיים, וכמויות המים הגדולות הדרושות להנבה טובה.

 


תעשיית הקפה

השימוש בקפה נפוץ בכל העולם. מבחינת היקף המסחר, עומד הקפה במקום השני לאחר הנפט, בין המוצרים הטבעיים הנסחרים בעולם.

 
50 ממדינות העולם מייצאות קפה, וחלקן תלויות לחלוטין בייצוא זה להכנסת מטבע זר למדינה. מיליוני בני אדם תלויים בקפה לפרנסתם. מלבד ברזיל, השימוש בקפה במדינות המגדלות קפה הוא מועט מאוד יחסית. זאת, בעיקר בשל מחיריו הגבוהים, ורמת החיים הנמוכה בהן.


 

 

פועלים עוסקים במיון פולי קפה בחווה בקוסטה ריקה (צילום: mct)


בשל משמעותו הכלכלית האדירה, בעיקר למדינות מתפתחות, נעשו במהלך השנים כמה נסיונות לקבוע מכסות ייצוא מוסכמות, על מנת לאפשר לכל המדינות המגדלות ליהנות מהכנסות גבוהות. ב-1940 נערך הסכם מכסות בין ארצות אמריקה הלטינית המגדלות קפה, וב-1962 נחתמו הסכמי מכסות עולמיים. ב-1989 לא הצליחו המדינות להגיע להסכם כזה, ומחירי הקפה צנחו וגרמו משברים כלכליים במדינות רבות.

קטיף הקפה הוא עבודה ידנית, המבוצעת בדרך כלל על ידי עובדים עונתיים, העובדים בתנאים קשים ובשכר זעום. רוב הכסף שמהווה את מחיר הקפה לצרכן, הולך לחברות הענק שמבצעות את הקלייה, האריזה והשיווק.

 

קטיף קפה בקניה. רק חלק זעום ממחיר הקפה מגיע למגדלי הקפה ולעובדים בקטיף (צילום: mct)

מגדלות הקפה הגדולות בעולם הן: ברזיל, קולומביה, אינדונזיה, וייטנם, מקסיקו, אתיופיה, הודו, גואטמלה, חוף השנהב ואוגנדה.

המדינות צורכות הקפה הבולטות בעולם: ארה"ב, גרמניה, יפן, צרפת, איטליה, ספרד, הולנד, בריטניה, קנדה ושבדיה.

 


תרבות הקפה

משקה הקפה נזכר לראשונה בעבודות של רופא ערבי בן המאה ה-10. נראה שהשימוש הראשון שנעשה בפולי הקפה היה אכילת הפרי השלם. קליית הקפה התחילה כנראה במאה ה-13, בתימן.

השם הערבי של הקפה - קהווה - הוא שם פיוטי ליין, ושיקף את ההערצה שרחשו תחילה להשפעותיו המעוררות של המשקה החדש.

הקפה הופץ על ידי עולי רגל ונוסעים ערבים ברחבי המזרח התיכון וצפון אפריקה. נוסעים אנגליים בני המאה ה-16 כתבו על היכרותם הראשונה עם הקפה בנסיעותיהם למזרח, וכך הגיע הקפה גם לאירופה.


 

קפה קר (צילום: יורם רוזנצוויג)


השימוש הרחב בקפה כמשקה החל רק לפני כ-300 שנה. בתי קפה ראשונים נפתחו באירופה במאה ה-17. במאה ה-18 הגיע המשקה גם לעולם החדש (אמריקה), אז החל עיבוד בהיקפים גדולים במדינות אמריקה הלטינית - ברזיל, ג'מייקה ומקסיקו.

לאורך כל השנים עורר הקפה ויכוחים בדבר מוסריות השימוש בו, בשל השפעתו המעוררת של הקפאין. בתקופות מסויימות ראה בו האסלאם סכנה לדת, והנוצרים ראו בו מלכודת שהשטן טומן למאמינים הנוצריים. ויכוחים דתיים, רפואיים ופוליטיים התנהלו בעניין זה מאז ימי הביניים ועד היום.

 


ציטוטים

  • קפה גורם לגברים להשחית את זמנם, לצרוב את לסתותיהם ולבזבז את כספם - הכל בשביל מים עכורים, שחורים, סמיכים, לא נעימים, מרים, מצחינים ומעוררי בחילה (מתוך עצומה נגד שתיית קפה, סוף המאה ה-17).

 

  • "בני אדם צריכים להיות כמו קפה - חמים, מתוקים וחזקים (פתגם הולנדי).

 

  • "קפה אמור להיות שחור כגיהנום, חזק כמוות ומתוק כאהבה" (פתגם טורקי).

 

  • "אהבה ללא פילוסופיה, משולה לקפה ששותים מהר מדי" (סרז' גינסבורג)

 

 

 

 

 

 


מידע נוסף

 

מאמריקנו ועד מקיאטו: עושים סדר בקפה - ישראל כבר מזמן הפכה למעצמת קפה, אבל אפילו ברשתות הקפה הגדולות מודים שלא כל הצרכנים מבינים את ההבדל בין אספרסו כפול ארוך לאמריקנו. אם גם אתם מבולבלים כשאתם קוראים את תפריט הקפה, אתם לא לבד. המדריך הבא יסדר לכם את הקפאין.

לקריאת הכתבה המלאה - לחצו כאן.

 

רוצים להתעורר? 9 טיפים לקפה חזק וטוב - בא לכם להכין בבית קפה בדיוק כמו ששותים בחוץ? הפכו את הקפה השכונתי לקפה הביתי. כל מה שצריך זה כמה אביזרים, ידע מקצועי וקצת סטייל.

לקריאת הכתבה המלאה - לחצו כאן

 

קוראים בקפה - כל מה שרציתם לדעת על הכנת המשקה - שגיא קופר ביקר בסדנה להכנת קפה וחזר משם עם הוראות וטיפים שיעזרו לכם להכין את כוס הקפה המושלמת, אצלכם בבית.

לקריאת הכתבה המלאה - לחצו כאן.

 

העץ - קווים לדמותו. מהי תרומתם האקולוגית של העצים לחיים על פני כדור הארץ? לאיזה גובה מתנשאים העצים הגבוהים בעולם? וגם שמונה עצים שכדאי להכיר. פרויקט באתר הכיתה האינטראקטיבית.

לעמוד הפרויקט - לחצו כאן

 


יש לכם הערה לערך ?


חזרה לעמוד הקודם
חזרה לעמוד הראשי של האנציקלופדיה

חדשות
דעות
כלכלה
ספורט
צרכנות
תרבות ובידור
רכילות Pplus
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
סרטים
הוט
כלכליסט
משחקים
מקומי
קהילות
לימודים
מדע
לאישה
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
מרכזי המבקרים
Israel News
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
אנציקלופדיה
באבלס
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
Yschool
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
קטלוג אופנה
JumpStarter
יחסים
קהילות
אסטרולוגיה
מעורבות
ירוק
לאשה
דילים
ynetArt
kick
כלכליסט
בלייזר
רכילות Pplus
מנטה
משחקים
mynet
מפות
פרוגי
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
זיכרונט
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
משחקים Games
עברית
דירות חדשות

YIT  - פיתוח אינטרנט ואפליקציותTotal media - Interactive media technologiesApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"םהאתר פועל ברישיון תל"יאקטיב טרייל
as29-c  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©
 
פיקוד העורף התרעה במרחב:
    רשימת יישובים במרחב