 | חיים בר לב צילום: לע"מ
| | |  |  | בר לב כרמטכ"ל צילום: לע"מ
| | |
| אתרים נוספים |  | |
| ערכים קשורים |  | |
| תחומים קשורים |  | |

| | חיים בר-לב
Bar-Lev, Haim
ציטוטים | מידע נוסף
חיים בר-לב (1924 - 1994), הרמטכ"ל ה-8 של צה"ל ופוליטיקאי ישראלי.
נולד בעיר וינה, באוסטריה, בשם חיים ברוצלבסקי. האמצעי מבין שלושת ילדי המשפחה. בגיל 4 שנים היגרה משפחתו לעיר זגרב ביוגוסלביה שם העביר את שנות ילדותו. היה חבר בתנועת הנוער "השומר הצעיר".
בגיל 14 (1939) עלה לבדו לארץ ישראל. שנתיים לאחר מכן הגיע שארית משפחתו גם היא. למד בבית הספר החקלאי במקווה-ישראל.
ב-1942 התגייס בר-לב לפלמ"ח.
פיקד על מחלקת פלמ"ח בבית הערבה ולאחר מכן פלוגת פלמ"ח בעמק יזרעאל. פיקד על הפעולה לפיצוץ גשר אלנבי שליד יריחו (1946) בליל הגשרים.
לאחר מכן שימש כמפקד קורס מכ"ים בפלמ"ח. ב-1948 מונה למפקד הגדוד השמיני בחטיבת הנגב ולאחר מכן מונה כמו לקצין המבצעים של החטיבה. ב-1949 מונה למפקד גדוד התשיעי בחטיבה. השתתף בקרב לכיבוש באר שבע במסגרת מלחמת העצמאות.

בר-לב בתקופת היותו שר המסחר והתעשיה, 1973 (באדיבות הארכיון הציוני, ההסתדרות הציונית והסוכנות היהודית)
לאחר הקמת מדינת ישראל המשיך בר-לב לעלות בסולם הדרגות בצה"ל. בין תפקידיו: מדריך בקורס מפקדי גדודים, מפקד קורס מפקדי גדודים, מפקד קורס מפקדי חטיבות, ראש מטה פיקוד הצפון ומפקד חטיבת גבעתי. במלחמת סיני
(1956) היה מפקד חטיבת שיריון אשר השתתפה בלחימה בחצי האי סיני. לאחר המלחמה מונה למפקד גייסות השריון (1957 - 1961). יצא לחו"ל ללימודים ושב לאחר שהוסמך באוניברסיטת קולומביה בניו-יורק בחוג לכלכלה ומינהל-עסקים.
בשנים 1964- 1966 היה בר-לב ראש אג"ם, ב-1967 מונה לסגן הרמטכ"ל יצחק רבין.
ב-1968 מונה לרמטכ"ל ה-8 של צה"ל.
על פי יוזמתו הוקם במהלך מלחמת ההתשה
"קו בר-לב",
קו ביצורים והגנה לאורך הגדה המזרחית של תעלת סואץ, אשר התמוטט ביומיים הראשונים של מלחמת יום הכיפורים
ב-1973. כמו כן הוביל במהלך כהונתו את פעולות צה"ל מול חדירות המחבלים בגבול ירדן-ישראל (תקופת המרדפים).
עם פרישתו מהצבא ב-1972, הצטרף למפלגת העבודה
וזמן קצר אחר כך מונה לשר המסחר והתעשייה. עם פרוץ מלחמת יום הכיפורים התגייס לשירות מילואים והיה לשר הראשון וכן לקצין המילואים הראשון בדרגת רב-אלוף שגוייס לשירות פעיל. פעל במלחמה כמפקד החזית הדרומית. תפקודו במהלך המלחמה נחשב כאחד הגורמים המשפיעים על שינוי מהלך הקרבות לטובתם של הכוחות הישראלים.
ב-1977 נבחר לכנסת ה-9 ואחר כך היה חבר הכנסת ה-10, ה-11, וה-12. היה שר המשטרה בממשלת האחדות הלאומית
(1984 - 1990). בקיץ 1992 התמנה לשגריר ישראל ברוסיה.
| ציטוטים |  | |
- "לא חלמנו. חיים היה ילד שקט ועדין, שלא היה מסוגל לפגוע בזבוב. הוא רצה להיות וטרינר. (אביו של בר-לב מתייחס לקריירה הצבאית בה בחר בנו).
- "אנחנו נדפוק אותם חזק, מהר ובאופן אלגנטי" (סגן הרמטכ"ל חיים בר-לב, מנבא את תוצאתה הצפויה של מלחמת ששת הימים, מאי 1967).
- "המדובר איננו בקו או בקווים, כי אם תוואים קרקעיים, דרכים וביצורים המהווה את הכוח שלנו לאורך התעלה ובסיני. אשר לכושרנו לעמוד בפעולות יום-יום, דומני שהעבר וההווה מוכיחים כי יש לנו כושר מלא לעמוד בפעולות מסוג זה. ואשר לכושרנו לעמוד בפלישה מצרית אפשרית - אין לי ספק בכך" (הרמטכ"ל בר-לב מתייחס לסוגיית קור בר-לב, בראיון עיתונאי, 1970).
- "קיימת אפשרות לפתיחה במלחמה, והיא, כאשר אנחנו באחת החזיתות, נרגיש שהמצב הוא כזה שאין לנו ברירה, אלא לנסות לפתור אותו בצורה יותר רדיקלית. למשל אם בעמק הירדן ובעמק בית שאן תהיה הדרדרות כזו שלא נוכל להחזיק מעמד, בהחלט יכול להיות שזה יוביל אותנו לצעד מלחמתי. אני מקוה שלא נגיע לזה, אבל זה יכול להיות. לפעמים אתה מוצא את עצמך במצב כזה שאלטרנטיבה שניה היא בלתי נסבלת ואתה עושה צעד בעל כורחך" (הרמטכ"ל חיים בר-לב מתייחס לסיכויים לפתיחת מלחמה בעקבות ירי הקטיושות ופעולת החדירה בגבול ירדן-ישראל, 1970).
- "אני סבור שאם המהלך המדיני הנוכחי לא יסתיים לשביעות רצונם של המצרים או לא יתקבל על דעת המצרים, תהיה המגמה היסודית שלהם לצלוח את התעלה - קיימת גם בעתיד. אבל בין רצונם וכוונתם של המצרים לבין יכולתם לעשות זאת בפועל - המרחק הוא גדול. איני סבור שיש בכוחה של מצרים להשיג מטרות אסטרטגיות, בצד המזרחי של התעלה". (הרמטכ"ל חיים בר-לב, מתוך ראיון עיתונאי, 1970).
 | מידע נוסף |  | |
רמטכ"לי צה"ל: מרא"ל יעקב דורי ועד רא"ל גבי אשכנזי. רשימת כל רמטכ"לי צה"ל מקום המדינה ועד לימינו. פרויקט מיוחד באנציקלופדיה ynet.
לעמוד הפרויקט – לחצו כאן
מסעות בר-לב בארץ המרדפים - עם כניסתו לתפקיד הנהיג בר-לב מסורת של ביקורים בלתי רשמיים ביחידות צה"ל. בדצמבר 1968 התלווה איתן הבר, כתב "ידיעות אחרונות", לביקור שכזה ביחידות צה"ל בבקעת הירדן. להלן קטעים נבחרים מכתבתו. כתבת ארכיון באנציקלופדיה ynet.
לכתבה המלאה - לחצו כאן.
מלחמת יום הכיפורים - פרוייקט מיוחד באנציקלופדיה ynet.
לפרוייקט המלא - לחצו כאן.
יש לכם הערה לערך ?
|