 |  | ג`יימס ג`ויס | | |  | | ג'יימס ג'ויס לעת זקנה | | |
| ערכים קשורים |  | |
| תחומים קשורים |  | |

| | ג'יימס ג'ויס
James Joyce
מידע נוסף
ג'יימס ג'ויס (1882 - 1941), סופר אירי. גדל והתחנך בבתי ספר של ישועים-קתולים בדבלין
ושאף להיות כומר. לימים עזב את עירו וב-1904 שב אליה לכמה חודשים בלבד, לסעוד את אמו בחולייה. כל חייו חי בעוני ונדד עם משפחתו מארץ לארץ.
בתחילת דרכו הספרותית עסק בתרגום ובכתיבת ביקורת ושירה (ב-1907 התפרסם קובץ שיריו "מוסיקה קאמרית"). ב-1914, לאחר קשיים רבים, פרסם את "דבלינאים", סיפורים המבוססים על דמויות ומצבים מחיי היום יום בדבלין. באותה שנה סיים את כתיבת הרומן האוטוביוגרפי למחצה "דיוקן האמן כאיש צעיר", שפורסם בהמשכים בכתב עת ספרותי בזכות התערבותו של עזרא פאונד.
רומן
זה יצא לאור ב-1916 והוא מתאר את נעוריו והתבגרותו של סטפן דדלוס (שמו לקוח מהמיתולוגיה היוונית),
המייצג את ג'ויס עצמו ואת דמות האמן בכלל.
ביוני 1915 עקר לשוויץ ושקד שם על כתיבת הרומן "יוליסס". רומן זה החל להתפרסם בהמשכים בכתב עת אמריקני, אך פרסומו הופסק בנימוק שהוא פורנוגרפי. ב-1918 ראה אור מחזהו היחיד, "גולים" (Exiles), שלא זכה לתשומת לב בזמנו. ב-1922 עבר לפריס. בפריס סיים את כתיבת "יוליסס", ופרסמו.
בשבע עשרה השנים הבאות עסק בכתיבת "פינגנ'ס ויק" (1939;Finnegans Wake), רומן שיש בו התעלמות מגבולות המקום, השפה והזמן והכתוב בשפה ספרותית
שהחידושים הלשוניים בה רבים ונועזים. בשנים אלה סבל ממחלות עיניים שהביאוהו לסף עיוורון. עם פרוץ מלחמת העולם השנייה עקר לשוויץ ושם מת.
ביצירותיו של ג'ויס יש מיזוג של ריאליזם
וסמליות. הפן הריאליסטי של כתיבתו בא לידי ביטוי ביצירתו "דבלינאים", שבה הוא מתאר את דבלין כעיר קרתנית ומשרה דכאון המונעת מתושביה להתפתח התפתחות כלשהי. ב"דיוקן האמן כאיש צעיר" העלילה היא פרי מחשבותיו של דדלוס, הגיבור, והיא מסופרת מנקודת מבטו בלבד.
ביצירתו "יוליסס", הנחשבת בעיני רבים לאחת היצירות הספרותיות הגדולות במאה ה-20, תרם ג'ויס להתפתחותו של "זרם התודעה",
ושמו נקשר ביוצרים מודרניסטיים בני-זמנו כמו וירג'יניה וולף
ומרסל פרוסט.
עלילת "יוליסס" מתרחשת בדבלין במשך יום אחד בלבד - ה-16 ביוני 1904. הגיבור, יהודי ושמו ליאופולד בלום, מסתובב בעיר ופוגש דמויות שונות, וסגנון הכתיבה משתנה עפ"י הדמויות. ממסגרת האירועים ומן האזכורים מהאודיסיאה
עולה שהגיבור אינו אלא גלגול של אודיסאוס ההומרי
(יוליסס הוא שמו הלטיני של אודיסאוס).
השימוש במלים משפות זרות ובטכניקת "זרם התודעה"
ושילוב רמזים היסטוריים וספרותיים בסיפור מקשים מאוד על הקורא. השימוש המיוחד בשפה אף מורחב ביצירתו "פינגנ'ס ויק", שג'ויס התיימר לכותבה כיצירה המקיפה עולם ומלואו; בשל כך קשה מאוד לפענחה, אף שחסידיו של ג'ויס טוענים שזוהי אחת מיצירות המופת של הספרות המודרנית. מיצירותיו שתורגמו לעברית: "דבלינאים", "דיוקן האמן כאיש צעיר" "יוליסס" ו"מוסיקה קמרית". | מידע נוסף |  | |
שיעור ספרות - מאחורי כל יצירה מתחבא יוצר, ומאחורי כל יוצר מסתתר סיפור. מסע בעקבות סיפורי חייהם של הכותבים הגדולים, בישראל ובעולם. פרוייקט באנציקלופדיה ynet
לעמוד הפרוייקט - לחצו כאן.
כמה עולה כרך מקורי של יוליסס? - כרך מהמהדורה הראשונה של "יוליסס", ספרו המופתי של ג'יימס ג'ויס, שבר שיא כשנמכר בסכום של 275 אלף ליש"ט במכירה פומבית בלונדון. כתבה באתר ynet.
לכתבה המלאה - לחצו כאן.
למי שייכים מכתבי האהבה של ג'ויס? - מכתבי אהבה שכתב הסופר האירי, ג'יימס ג'ויס, לאהובתו נורה ברנקל, עומדים במרכזה של פרשיה חדשה, לאחר שנכדו מתנגד לפרסומם. כתבה באתר ynet.
לכתבה המלאה - לחצו כאן.
המכתב הפורנוגרפי של ג'ויס נמכר במכירה פומבית - קונה אלמוני שילם עבור המכתב מעורר השערורייה שג'ויס כתב לאשתו סכום של 240 אלף ליש"ט. כתבה באתר ynet.
לכתבה המלאה - לחצו כאן.
100 שנות מסע - היום לפני 100 שנה יצא ליאופולד בלום, גיבור הספר הקלאסי "יוליסס", למסע ברחובות דבלין בעקבות תודעתו. בבירה האירית חוגגים את האירוע בהפנינג ססגוני לכבודו של הסופר ג'יימס ג'ויס. מי זוכר היום שבשנות העשרים הוא עזב את מולדתו, לאחר שהמהדורה הראשונה של הספר נאסרה להפצה? כתבה באתר ynet.
לכתבה המלאה - לחצו כאן.
דבלין אהובתי השנואה - ג'יימס ג'ויס כתב את "דבלינאים", שיוצא עתה בתרגום מחודש, כדי לצייר תמונת מצב עגומה של עיר הולדתו. איכשהו, יותר ממאה שנה אחרי, לסיפורים בקובץ יש עדיין קסם שגורם לנו לרצות לנסוע לדבלין. שירי לב-ארי על הסיפור שמאחורי הספר. כתבה באתר ynet.
לכתבה המלאה - לחצו כאן.

יש לכם הערה לערך ?
|