שלח להדפסה  
הנגב והערבה

לחצו כאן להגדיל הטקסט לחצו כאן להגדיל הטקסט
סוסיא
סוג הטיול: היסטורי, משפחתי, רגלי
דרגת קושי: קל
משך הטיול: יום שלם






המסלול


שרידי בית כנסת, מקוואות ובתי מגורים. סיור בעיר שוקקת שנעזבה


חזרנו אלף ומאתיים שנה לאחור, אל עיר שוקקת חיים, שתושביה עזבו אותה לאט לאט. סוסיא זו העיר. מיקומה במחוז יהודה ושומרון, סמוך לקו הירוק. גובהה כ-775 מ' מעל פני הים, היא נחה על גבול מדבר יהודה שנמתח ממנה מזרחה.


רקע היסטורי


לפני שנים, בשממת המדבר הזדקר לו עמוד שיש בודד על גבעה. משלחת בריטית רשמה אז, "כאן היה מבנה ציבורי חשוב". לעומתם, קבע חוקר גרמני, "זו כנסייה עתיקה". ב-1970 הגיעו חוקרים ישראלים וחשפו שרידי בית-כנסת גדול שחלש על רום הרכס. שני עמודים גבוהים מפוארים ויפי כותרת וריצפת פסיפס שפיארה את בית-הכנסת ובה ציורי עופות, ציורים גיאומטריים וכתובות ארמיות. גם מקומו של ארון הקודש לא נפקד, על במה קטנה עם מרצפות ועמודי שיש שמונחים לצד הבמה. כדי לקבל תמונה מלאה, כדאי לטפס אל הקומה השנייה, כך אפשר לראות את גודל בית-הכנסת על הנוף המדברי שמסביבו.
בתקופת בית שני נאחזו היהודים במקום. בימי המרד הגדול נגד הרומאים היו לוחמים יהודים רבים בני המקום. קירות הבתים החיצוניים, הגבוהים, שימשו גם כחומה בפני התוקפים. רחובות, רחבים-יחסית, הובילו את התושבים לבית-הכנסת. התושבים התפרנסו מאספקת מזון וציוד ליחידה הרומית שישבה ב"כרמל" הסמוכה ומגידול גפנים וייצור יין. עם הכיבוש הערבי והגזרות הקשות על גידול הגפן, קופחה פרנסת התושבים, ובסוף המאה השמינית לפני-הספירה נעזב המקום.


מה קורה עכשיו


צוות ארכיאולוגים עדיין ממשיך לחפור מסביב. לאט לאט נחשפים הרחובות. כמעט לכל מבנה מגורים צמוד מקווה, וזה מעיד שגרו כאן אנשים. בנוסף, נחשפו מערה עם ציודו של הנפח; מערה אחת גדולה, מקומו של הקדר; בית משפחה וכמה מערות ששימשו את התושבים. בזמן האחרון נחשפו עוד כמה מערות ובתים חדשים שהארכיאולוגים עמלים על שיקומם והם ייפתחו לקהל הרחב. כדאי לעבור עם המדריכים המקומיים ולשמוע את הסבריהם על חיי הקהילה העשירים.
כשתסיימו את הביקור התרחקו מהמקום, עיצרו על הכביש, בית-הכנסת בולט על קו הרקיע. נסו לדמיין את המקום לפני מאות שנים על תושביו ורחובותיו.
מרכז הדרכה סוסיא, טל' 9963424-02, הכניסה בתשלום. מרכז מידע אזורי לביטחון, הדרכה והזמנות, בחגים או בזמן פעילות, טל' 122-201-800-1.


אוכל


מערה ארוכה, קרירה, פינות ישיבה בתוך גומחות-סלע על כריות רכות, שולחנות נמוכים, נרות מפוזרים בכל המערה. אווירת המסתורין ואוכל טעים. שווה ביקור.


לילדים


אפשר להכין להם הפתעה מרתקת. תראו להם את מבנה בית-הכנסת שעל הגבעה, תעקפו אותו ותרדו בשביל שמוליך ל"מערת המילוט". בתוך המערה החפורה תאורה רכה מסתורית, בחלקה צריך לזחול מעט (תנו יד לקטנים, ואם אתם מפחדים, אל תראו זאת לקטנים, כי זו הליכה קצרה של 15-10 דקות). מדרגות יובילו אתכם אל היציאה למול עמודי השיש המוצקים של בית-הכנסת.


איך מגיעים


כביש 40 ת"א-באר שבע, בצומת להבים שמאלה לכביש 31, בצומת שוקת שמאלה (מזרחה) לכביש 60, נחלוף על פני היישוב מיתר, בצומת שמעה נפנה ימינה לכביש 317 עד סוסיא.


כתב וצילם: דובי זכאי



חזרה